Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ionizátor vody - ako funguje?

Vodný blog
od Čistá Voda
17.05.2018

Viete, aké výhody so sebou prináša pitie živej (alkalickej) vody? Presvedčte sa o nich sami s používaním vlastného ionizátora vody. 

V dnešnej dobe plnej stresu, znečisteného ovzdušia, nesprávnych stravovacích návykov a ďalších problémov, ktoré negatívne ovplyvňujú naše zdravie, by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo svojmu telu doprajeme. Jednou zo základných látok pre ľudský organizmus je voda. Dennodenne jej vypijeme niekoľko litrov, a práve preto by sme mali dbať na vodný zdroj, ktorý ovplyvňuje, to aké látky sa vo vode nachádzajú, a teda treba dávať pozor na to, aby nám voda viac neuškodila. Pomôcť nám v tomto smere môže zariadenie, ktoré nazývame ionizátor vody Ten premieňa obyčajnú vodu na živú. Zoznam toho, aké účinky živá/ alkalická voda má sa dočítate na našom blogu.

Čo ionizátor vody predstavuje?

Schéma zapojenia ionizátora vody

Ide o elektronický filter na vodu, vďaka ktorému získavame nie len zásaditú/alkalickú - živú vodu, ale vedľajším produktom procesu filtrácie je aj kyslá/acidická – mŕtva voda, ktorá má však taktiež v domácnosti svoje využitie (napríklad vďaka schopnosti ničiť baktérie, mikroorganizmy, plesne, kvasinky, dokáže svojimi účinkami zastúpiť antibiotiká).

Ako to funguje?

Voda prechádza najskôr predfiltrom, ktorý je umiestnený buď samostatne alebo tvorí súčasť ionizátora, kde sa z nej odstránia škodlivé chemické látky a mechanické nečistoty. Pri ionizovaní vody v samotnom ionizátore dochádza už len k zmene pH a ORP bez pridania či odstránenia ďalších látok, ako je tomu pri iných procesoch úpravy vody. Viac informácii nájdete v našom druhom článku o tom, ako ionizátor vody pracuje.

Oxidačno-redukčný potenciál (ORP), v skratke redoxný potenciál, predstavuje hodnotu v mV oxidačných a redukčných látok vo vode. Proces oxidácie predstavuje výmenu elektrónov medzi dvoma atómami, pričom chemické látky (ako napríklad chlór či aktívny kyslík) oxidujú, teda odoberajú elektróny, a naopak, redukujúce látky elektróny odovzdávajú. Ak teda chceme zabrániť neprimeranej oxidácii nášho organizmu, mali by sme prijať čo najviac látok s vysokým záporným ORP – ideálne je pitie živej ionizovanej vody s ORP aspoň -300 mV, v porovnaní s obyčajnou pitnou vodou, ktorej hodnota redoxného potenciálu sa pohybuje od +200 smerom nahor. 

Aké sú hlavné výhody ionizovanej vody?        

Ionizátor vody Aquatip® ION GOLD

1. Antioxidácia - Bežnú pitnú vodu by sme mali nahradiť ionizovanou vodou najmä vďaka tomu, že má silné antioxidačné účinky. Tie získava za pomoci aktívneho vodíka pri elektrolýze vody. Takáto voda teda odplavuje z tela kyslé odpadové látky a tým spomaľuje proces starnutia.

2. Zásaditosť - Nesprávnou životosprávou, nedostatočným pohybom či stresom sa naše telo prekysličuje, čo má negatívny vplyv na naše zdravie a vedie k starnutiu pokožky, srdcovým ochoreniam, osteoporóze, rakovine či ďalším chorobám. Ionizovaná voda s vysokou hodnotou pH má schopnosť neutralizovať kyslý odpad v tele, a takvyrovnať pH organizmu a udržiavať v tele zásadité prostredie prospešné pre jeho správne fungovanie.

3. Hydratácia - Ďalšou výhodou sú aj jej hydratačné schopnosti, vďaka ktorým váš organizmus len tak ľahko nepremôže únava ale budete sa môcť lepšie sústrediť aj na prácu či iné povinnosti. Každý predsa vie, že pitný režim je základ a pri správnej hydratácii naše telo pracuje oveľa lepšie – ionizovaná voda má niekoľkonásobne silnejšie hydratačné schopnosti ako bežná, pretože sa mení jej štruktúra z makro (cluster s 10-13 molekulami) na mikroštruktúru (cluster s 5-6 molekulami), vďaka čomu sa rýchlejšie vstrebáva do buniek.

Výhody používania ionizátora vody:

  • -  Alkalická voda vyrovnáva pH hodnoty v tele
  • Živá voda bojuje s voľnými radikálmi v tele a vyplavuje ich.
  • -  Môžu ju piť aj deti
  • Ionizátor vody od značky AQuator, ktoré majú označenie silver dokážu vyrobiť nielen ionizovanú alkalickú vodu, ale dokážu vyprodukovať aj acidickú či striebornú vodu
  • -  Ionizátorom vody nezaťažujete životné prostredie plastovými obalmi
  • -  Mŕtvu vodu môžete využiť napríklad pri umývaní, čistení potravín, dezinfekcii či ošetrovaní rán, pretože ľahko ničí škodlivé baktérie.
  •  - Mŕtva voda je aj výborným pomocníkom v kozmetickom priemysle,
  •  - Kyslá voda pomáha pri zápaloch, ekzémoch a iných problémoch spojených s pokožkou.  

Porovnanie pH vody

Používanie ionizátorov vody nie je prospešné len pre naše zdravie, ale pomáhame tým i životnému prostrediu, ktoré tak môžeme ušetriť od plastov z kupovaných balených vôd. K tomu, koľko dokážeme s ionizátormi vody ušetriť, sú primerané aj ich ceny, ktoré sa pohybujú v rozmedzí od niekoľko stoviek až po pár tisíc eur. V tomto prípade sa však naozaj oplatí zainvestovať do drahšieho certifikovaného filtra, ktorý sa oproti lacnejším variantom líši nie len kvalitným spracovaním, ale aj výdržou. Ide o bezporuchové prístroje, ktoré si po prvotnej investícii nevyžiadajú žiadnu údržbu i niekoľko rokov. Na ich konečnej cene sa odráža aj to, aké materiály sú pri výrobe použité – v drahších variantoch ide o elektrolytické platne vyrábané z platiny a titánu, zatiaľ čo u lacnejších sú to platne medené.

Ak si neviete vybrať ionizátor vody? Alebo máte otázky ako zariadenia fungujú, či sa chcete opýtať na konkrétne zariadenia, neváhajte kontaktovať našu infolinku, kde vám náš školený personál rád pomôže.

Pôvodný článok zo dňa 1.2.2017, aktualizovaný dňa 27.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia