Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Tvrdosť vody na Slovensku

Vodný blog
od Čistá Voda
20.05.2018

Aj vy ste sa už niekedy stretli s tvrdením, že vo vašej domácnosti máte problém s tvrdou vodou? Pojem tvrdá voda je často používaný, no nie vždy je aj správne vysvetlený. V skratke tvrdá voda označuje vodu, v ktorej nájdeme rozpustené minerálne látky, ako je vápnik a horčík. V ponúkanom článku by sme vám chceli názorne ukázať ako je to s vodou vo vašom meste/ okrese.

Na Slovensku dnes nájdeme viac, ako 90% domácností, v ktorých sa vyskytuje problém s tvrdou vodou. Podľa Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 247/2017 Z. z. sa odporúčaná tvrdosť pitnej vody (obsah vápnika a horčíka) pohybuje medzi 1,1 až 5 mmol/l (t. j. tvrdosť vody 6,16 až 28 °dH). Hodnoty sa v jednotlivých regiónoch líšia. Pre lepší prehľad o tvrdosti vody vo vašom okrese, vám prinášame mapu tvrdosti vody na Slovensku, kde môžete vidieť aká tvrdosť sa práve u vás nachádza.

Mapa tvrdosti vody na Slovensku

Tvrdosť vody je uvedená v jednotkách mmol/l. My častejšie používame v praxi jednoduchšie nemecké stupne, tzv. ºdH.

1 mmol/l = 5.6077 ºdH

1 °dH = 0,18 mmol/l  

Môžeme si všimnúť, že voda v našom hlavnom meste, v Bratislave (konkrétne v mestskej časti Petržalka, Ružinov a podobne), dosahuje naozaj značnú tvrdosť a preto takmer každá rodina má problémy s vodným kameňom. Keď sa pozrieme napríklad na tvrdosť vody v Košiciach, tá dosahuje približne polovičnú hodnotu hlavného mesta. Ako vidíme, v minulosti geologické procesy dopriali strednému Slovensku mäkkú vodu. Keď prechádzame severnejšie, teda ideme do oblastí, kde pôda obsahuje väčšie množstvo ílov a štrku, voda sa stáva stredne – tvrdá. Ide napríklad o lokality Žilinského kraja ako sú Kysuce, Žilina, Námestovo či Trstená. Taká tvrdosť vody, ako je napríklad v Banskej Bystrici, je v norme aj keď všade sa nájdu výnimky potvrdzujúce pravidlo. Tvrdosť vody v ostatných krajských mestách, teda v Prešove, Trenčíne, Trnave a Nitre je v značnej miere vyššia.

Čo to je tvrdosť vody?

Najskôr si však musíme ujasniť, čo pojem tvrdá voda vlastne predstavuje. Tvrdosť vody spôsobujú drobné častice horčíka a vápnika, ktoré obohacujú pitnú vodu v pôde a tým ovplyvňujú jej kvalitu. Samotná tvrdá voda nepredstavuje až také nebezpečenstvo pre domácnosti. Problém príde až s jej produktom, ktorý sa nazýva vodný kameň. Vodný kameň dokáže svojimi nánosmi zničiť elektrospotrebiče, ako sú napríklad práčky.  Vďaka upchaniu a následnému znemožneniu prúdenia vody cez vodovodné potrubie ho dokáže vážne poškodiť. Nánosy vodného kameňa predstavujú aj problém pre ľudský organizmus. Keďže vodný kameň predstavuje vhodné prostredie pre rozmnožovanie a rast baktérií a vírusov, môže byť spúšťačom rôznych vírusových a bakteriálnych ochorení, ako sú napríklad plesňové choroby, dýchacie problémy, tráviace ťažkosti a podobne. 

Ako sa tvorí tvrdá voda? 

Ako sme spomínali vyššie, tak tvrdosť vody je spôsobená iónmi vápnika a horčíka. Tie majú za úlohu obohacovať pitnú vodu, ktorá sa nachádza v pôde. Obsah týchto iónov je ovplyvnený geologickou skladbou horniny, ktorou daná voda preteká. Aj to je jeden z hlavných dôvodov prečo je na Slovensku tvrdosť vody rozdielna. Napríklad v regiónoch, kde sa vyskytuje pôda bohatá na vápenec a sadrovec, tam môže byť voda veľmi tvrdá. 

Tabuľka tvrdosti vody v SR:

0 – 0,70 mmol/l (0° – 3,92°dH) – veľmi mäkká voda

0,71 – 1,42 mmol/l (3,92° – 7,95°dH) – mäkká voda

1,43 – 2,14 mmol/l (7,96 – 11,99°dH) – stredne tvrdá voda

2,15 – 3,20 mmol/l (12,00°– 17,92°dH) – tvrdá voda

3,21 – 5,40 mmol/l (17,93°– 30,24 °dH) – veľmi tvrdá voda

Pokiaľ patríte do oblasti alebo vidíte, že sa Vám tvorí vodný kameň a už chcete s týmto problémom navždy skoncovať, nechajte to na nás. Buď kontaktujte náš tím odborníkov telefonicky na číslo 0905 629 885 alebo si rovno vyberte z našej pestrej ponuky zmäkčovačov vody. V prípade, že chcete zistiť presnú hodnotu tvrdosti vašej vody, vám ponúkame bezplatné meranie vody kdekoľvek na Slovensku

Pôvodný článok 04. 08. 2015, aktualizovaný dňa 27.9.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia