Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Domáci test prekyslenia organizmu

Vodný blog
od Čistá Voda
28.07.2018

Už dlhodobo pozorujete na sebe, že máte problémy s únavou, trávením, cítite sa plní? Zrejme aj vy máte problém, ktorý poznáme pod názvom acidóza a teda prekyslenie organizmu. Dnes by sme vám chceli priniesť jednoduchý návod, ako sa na acidózu môžete otestovať doma. 

Aj vás trápi únava, nedostatok energie či máte problémy s trávením spojené so zápachom z úst? Alebo vás znepokojujú krehké a popraskané nechty, suché a matné vlasy s lupinami, prípadne máte biely povlak na jazyku? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku áno, môže ísť o prejavy prekyslenia (acidózy) organizmu, ktorý vedie k mnohým civilizačným chorobám. Ak vôbec neviete, či sa v stave acidózy, teda prekyslenia organizmu nachádzate, je potrebné zmerať hodnotu pH vo vašom tele. Slúži na to jediná pomôcka, a to lakmusový indikačný pH papierik. Ten si môžete kúpiť v lekárni alebo v mnohých e-shopoch.

Čo to acidóza je?

Acidóza znamená v preklade prekyslenie ľudského tela. Ide o poruchu vnútorného prostredia ľudského organizmu, a to navýšením iónov vodíka a poklesom pH pod hodnotu 7,4. Takéto navýšenie vodíka môže spôsobiť rozvrat vnútorného prostredia ľudského tela a pri neriešení tohto problému to môže skončiť smrťou. Hlavné orgány, ktoré regulujú kyslosť organizmu a odstraňovanie atómov vodíka sú pľúca, tenké črevo, obličky a pečeň. Acidózu delíme na metabolickú (centrálnym orgánom sú obličky) a respiračnú (tá začína v pľúcach). Medzi najčastejšie rizikové faktory, ktoré podporujú rozvoj tohto ochorenia zaraďujeme obezitu, diabetes, zlé stravovacie návyky a aj otravu alkoholom. 

Aké sú symptómy acidózy?

Pri tých jednoduchých príznakov často krát ide o bolesť hlavy, zmätenosť. Človek sa postupne rýchlo unaví a býva ospalý. Ak dôjde k respiračnému typu, pacient má problém s nádychom a dochádza k takzvanému krátkemu dychu. Rovnako pri pľúcnej forme dochádza častejšie k problémom s nervovým systémom, ktoré sa môžu prejaviť v triaške a môže to vyvrcholiť až k nefunkčnosti mozgu, kedy sa pacient dostane do kómy. Pri najhorších štádiách môže dôjsť k postupnému zlyhaniu obličiek, kedy sa hromadia v tele odpadové látky, ako sú fosfáty, anionty, sulfáty a podobne. Samotné prekyslenie organizmu môže byť spúšťačom iných chorôb, ako sú DNA, Reuma, Artritída, problémy so žlčníkom, zubné kazy, hemoroidy a podobne. Najvážnejším ochorením, ktoré môže acidózou vzniknúť je infarkt. 

Ako použiť domáci test? 

Postup je jednoduchý a jeho obrovskou výhodou je, že si ho stačí spraviť v pohodlí domova:

  1. lakmusový papierik namočíte do vašej vzorky moču na jednu sekundu,
  2. indikátor na lakmusovom papieriku sa pomocou chemickej reakcie zafarbí do určitej farby,
  3. podľa farby, ktorá sa zobrazí na indikátore, vyčítate na priloženej stupnici, aká je výška pH vášho tela.

Optimálne, neutrálne, pH tela je okolo 7,36 – 7,44.  Klesaním pH  pod hodnotu 7 kyslosť narastá a naopak stúpaním pH nad 7 narastá zásaditosť.

ph test

Čo robiť ak je naše telo prekyslené?

Ak ste prišli na to, že váš organizmus je prekyslený, namiesto starého známeho vyhľadávania na googli navštívte svojho lekára. Lekári na základe svojich skúsenosti a rokmi overenej praxe tvrdia, že acidóze nemožno 100% predchádzať, ale je možné znížiť jej riziká. Ak ste zistili, že vaše telo je skutočne prekyslené, doporučuje sa zmeniť stravu, zaradiť do jedálnička veľa zásaditých potravín, vyhýbať sa stresu a tiež piť ionizovanú vody z domáceho ionizátora. Pitím ionizovanej vody zneutralizujete kyslé pH v tele a prispievate tak k správnemu fungovaniu orgánov a predchádzaniu chorobám. Odporúča sa aj prestať fajčiť a znížiť konzumáciu alkoholu.

Pôvodný článok z dňa 28. 7. 2018, aktualizovaný 17. 1. 2022.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia