Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Inštalácia zmäkčovača vody

Vodný blog
od Čistá Voda
11.05.2018

Prečítajte si o inštalácii zmäkčovača a pozrite si video, ktoré obsahuje podrobný návod ako si svojpomocne namontovať zmäkčovač vody. 

Zmäkčovač vody je špeciálne zariadenie, ktoré má za úlohu permanentne odstraňovať z vody vodný kameň, čím predlžuje životnosť vašich zariadení a rovnako zvyšuje kvalitu vašej vody v domácnosti. Dnes už nájdeme rôzne druhy zmäkčovačov vody. Či už ide o rozdelenie podľa spôsobu zmäkčenia: katexové, katalytické a polyfosfátové zmäkčovače vody alebo ide o rozdelenie podľa využitia a podobne. My by sme vám radi predstavili jednoduchý spôsob montáže a inštalácie zariadenia na zmäkčenie vody od značky Aquatip

Problém s tvrdou vodou

Veľké množstvo domácnosti na Slovensku sa stretáva s týmto problémom. Ruka v ruke s tvrdou vodou ide aj vodný kameň. Tie spolu ničia životnosť rôznych elektrospotrebičov ako je práčka, umývačka riadov, rýchlovarná kanvica, naparovacia žehlička a podobne. Okrem elektrospotrebičov vodný kameň zanáša aj vodovodné potrubie, čo môže viesť k jeho upchatiu a výmena celého potrubia je vysoko-nákladná záležitosť. Problém môže nastať aj pri výhrevných telesách na vodu (bojler na vodu) či kúrenie. Nánosy vodného kameňa spôsobujú ich prehrievanie, a vám sa tak zbytočne zvyšujú náklady spojené s výhrevom. Preto sa odporúča inštalácia zariadenia, ktoré zníži tvrdosť vody a odstráni z nej vodný kameň. Najvhodnejším zariadením je zmäkčovač vody.

Katexové zmäkčovače

Najčastejšie sa využívajú práve katexové zmäkčovače. Zmäkčenie vody zabezpečuje špeciálna živica, ktorú poznáme pod názvom katex. Tá zachytáva katióny vápnika Ca2+ a horčíka Mg2+ , ktoré sú hlavnými pôvodcami tvrdej vody a následne pomáhajú vytvárať aj vodný kameň. Tieto ióny sú prostredníctvom katexu zamenené za neškodné ióny sodíka Na+. Samotná regenerácia takéhoto zariadenia je zvyčajne plnoautomatická. Jediná vec, ktorú je nutné udržiavať je dosypávanie tabletovanej soli, pre správnu funkčnosť daného zariadenia. Účinnosť zariadenia si neskôr môžete zmerať kvapkami na meranie tvrdosti vody.

Podmienky pre správnu inštaláciu zariadenia

Pred inštaláciou zariadenia je potrebné vytvoriť vhodné podmienky a urobiť predprípravu. Ak sa zariadenie nezmestí do kuchynskej linky, je potrebné spĺňať tieto podmienky:

  • - prívod elektrickej energie (u starších zariadení), zariadenia Aquatip pracujú bez elektrickej energie, pre viac informácií nás kontaktujte,
  • - voda, ktorá neobsahuje látky, ktoré spôsobujú koróziu, ako je železo a mangán
  • - prívod vody,
  • - odtok vody na odpadovú vodu,
  • - zariadenie musí byť chránené pred mrazom a vlhkým prostredím,
  • - podlaha musí byť vyrovnaná,
  • - dostatočný priestor pre manipuláciu so zariadením a možnosť dopĺňať soľ do zásobníka,
  • - vhodné je aj dostatočné osvetlenie,
  • - voda, ktorá neobsahuje mechanické nečistoty (ako je štrk, piesok, kal a podobne), inak je nutné nainštalovať mechanickú predfiltráciu

Videonávod ako na inštaláciu zariadenia

Presný návod krok za krokom nájdete v nasledujúcom videu. 
 
Ak si stále neviete poradiť s výberom či inštaláciou daného zariadenia neváhajte kontaktovať náš tím na zákazníckej linke. Radi vám poradíme a odporučíme vám zariadenie, ktoré bude pre vás to najideálnejšie. 

Pôvodný článok zo dňa 09. 08. 2016, aktualizovaný dňa 28.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia