Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Prekyslenie organizmu - čo robiť?

Vodný blog
od Čistá Voda
09.01.2022

Aj vy patríte do skupiny ľudí, ktorá si rada dopraje rôzne druhy jedál a nápojov? Stretávate sa s nepríjemným pocitom plnosti, nafúknutého brucha, či cítite tlak v oblasti hrudníka. Či ste v poslednej dobe bojovali s nevysvetliteľnou únavou, črevnými problémami alebo sa u vás vyskytol nepríjemný problém menom pálenie záhy? Toto a aj iné problémy súvisia s prekyslením organizmu...

Určite to poznáte aj vy. Najmä cez sviatky, rodinné oslavy, grilovačky či iné spoločenské udalosti je stôl plný kadejakých dobrôt. Dáte si koláč, vyprážaný rezeň, šunkovú rolku a iné pochúťky. Ale vedeli ste, že nezdravá strava spôsobuje nepríjemnú acidózu, v preklade prekyslenie organizmu? Samotné prekyslenie žalúdka je spôsobené konzumáciou kyselinotvorných potravín a nápojov. Čím je nižšie pH potraviny, tým kyslejšie prostredie je. Dnes by sme vás preto chceli previesť touto problematikou a radi by sme vám poskytli nejakú radu ako si rýchlo pomôcť pri tomto probléme.

Faktory, ktoré ovplyvňujú prekyslenie organizmu

Hlavným spúšťačom prekyslenia organizmu je zlá životospráva. Ide najmä o potraviny, ktoré obsahujú nebezpečné a zdraviu neprospešné látky ako sú: biela múka, biely cukor, fast food, káva, alkohol, mastné jedlá a iné. Rovnako, ak máte problém so žalúdkom je to aj signál toho, že vo vašej strave chýba dostatok ovocia a zeleniny. Celkovú činnosť žalúdka neovplyvňuje len druh potravy, ale aj spôsob, akým potravu prijímame. Teda to ako, rýchlo jete, či si potravu vychutnávate alebo ju len hltavo napcháte do úst.

Ďalším nebezpečným faktorom je aj toľko krát opakované a nebezpečné fajčenie. Tabakový dym výrazne oslabuje uzáverový mechanizmus, ktorý nájdeme medzi žalúdkom a pažerákom, vďaka čomu vzniká pre nás nepríjemné pálenie záhy. Okrem spomínaných faktorov, prekyslenie organizmu môže spôsobiť aj málo pohybu, oslabená imunita, obezita či nedostatok kvalitného spánku.

Prekyslenie organizmu - Pálenie záhy

Základom je homeostáza

O rovnováhu v našom tele sa starajú najmä obličky a pľúca. Tie pomáhajú udržiavať rovnováhu nášho organizmu. Tým, že prijímame potravu, v tele ostávajú zvyšky. Tieto zvyšky môžu mať buď zásaditý alebo kyslý charakter. Všetko záleží od druhu potravín, ktoré ste skonzumovali. Väčšina živočíšnej potravy (mäso, ryby, morské plody) sú kyselinotvorné. Okrem mäsa tu patrí káva, cestoviny, niektoré druhy orechov a semien, čierny čaj, sýtené nápoje, mlieko a najmä alkoholické nápoje. Cukry (nie však biely cukor), tuky, škroby sú neutrálne a ovocie a zelenina patria do zásadotvorných potravín. Už v predchádzajúcom článku, sme vám predstavili pH tabuľku najbežnejších potravín.

Konzumácia potravín ovplyvňuje pH hodnoty v krvi a mala by sa pohybovať v okolí 7,4. Avšak pre vznik acidózy už stačí pH prostredie s hodnotou 7,35 a príliš zásadité vnútorne prostredie vzniká pri hodnote 7,45.

Homeostáza

Príznaky acidózy

Acidóza má rôzne prejavy a symptómy. Dôležitá je včasná návšteva lekára. Najčastejší príznak je pocit pálenia záhy (ako keby váš hrudník zvnútra horel). Okrem tohto príznaku sa môže vyskytnúť nevysvetliteľná únava (v niektorých prípadoch práve naopak silná insomnia alebo nespavosť) a pridružiť sa môžu aj črevné ťažkosti.

Acidóze je možné predchádzať:

  • - Obmedziť alebo úplne prestať s fajčením
  • - Dodržiavanie pitného režimu
  • - Obmedziť konzumáciu alkoholu
  • - Nechať sa otestovať na diabetes
  • - Kontrolovať si svoje BMI a telesnú váhu

Zázrak menom ionizovaná voda

Spomínané prekyslenie organizmu sa stáva častým javom. Preto je vhodné v pravidelných intervaloch poskytnúť svojmu telu detox. Za najlepšiu variantu detoxu je považovaná ionizovaná voda. Zoznam jej najlepších účinkov na ľudské telo nájdete na našom blogu.

Ionizovaná voda má skvelé antioxidačné účinky, prečisťuje telo od škodlivých látok a toxínov. Zároveň pomáha znižovať prekyslenie organizmu. Schopnosť ionizovanej vody hydratovať telo zvnútra je 6x vyššia ako pri normálnej pitnej vode. Alkalická voda taktiež pomáha so správnym fungovaním peristaltiky čriev a pomáha bojovať so zápchou, čím výrazne napomáha vášmu bezproblémovému tráveniu.

Ako ju vyrobiť?

Ionizovanú vodu pripravíte aj z obyčajnej vody, ktorá vyteká z vodovodného kohútika prostredníctvom zariadenia – ionizátor vody. Detailný popis o tom, ako samotná výroba ionizovanej vody prostredníctvom ionizátora funguje nájdete na našom článku, ktorý nájdete pod názvom Ionizovaná voda vďaka ionizátoru vody.

V skratke, ionizátor vody je špeciálne filtračné zariadenie a väčšina z nich funguje na základe elektrolýzy vody. Filtračné zariadenie najskôr zbaví vodu nečistôt pomocou mechanickej časti a aktívne uhlie pomôže znížiť obsah chemických látok (ako je napríklad chlór) a zlepší jej chuť a vôňu. Drahšie ionizátory vody obsahujú aj membránu, ktorá dokáže odstrániť baktérie, vírusy rôzne organické zlúčeniny a mikroorganizmy. Následne prebehne elektrolýza vody, výsledkom ktorej je čistá a zdravá voda, ktorá je doslovne živá voda.

Ionizovaná voda

Ak aj vy premýšľate nad novoročnou zmenou vo vašom živote, alebo chcete plniť predsavzatie o zdravom životnom štýle, neváhajte a vyberte si ionizátor vody z našej ponuky. Ak však potrebujete poradiť či už s výberom ionizátora vody, filtračným zariadením alebo s iným problémom neváhajte nás kontaktovať, radi vám pomôžeme.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia