Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Plastové častice obsiahnuté v balených vodách

Vodný blog
od Čistá Voda
21.05.2018

V minulosti sme vás na našom blogu informovali o veľkom probléme, ktorý rozoberá mikroplasty vo vode, ktoré znečisťujú nie len moria a oceány, ale boli zistené aj vo vzorke pitnej vody zo Slovenska. Za posledné týždne sa táto téma stala ešte aktuálnejšou, čo je pravdepodobne následkom testov balených vôd neziskovou organizáciou Orb Media. Podľa vykonanej štúdie viac ako 90% testovaných balených pitných vôd obsahovalo určitú formu mikroplastov.

Na našom blogu nájdete rôzne témy, ktoré riešia problémy s vodou či už na Slovensku alebo v zahraničí. Naposledy sme vám priniesli tému mikroplasty vo vode, tie znamenajú veľký ekologický problém, keďže sú hlavným zdrojom znečistenia morí a oceánov. Avšak vedci prišli na veľmi zlú správu. Mikroplasty sa totiž to objavujú už aj v balenej vode. 

Balené vody

 

Problémom sa zaoberá WHO

Výsledkami sa zaoberá už aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá v tomto období skúma riziká spojené s konzumáciou takto znečistenej vody. K téme sa vyjadril Bruce Gordon z WHO:

"Keď premýšľame o zložení plastu, či v ňom môžu byť toxické látky, musíme venovať pozornosť tomu, do akej miery môžu byť prenášané do tela a čo vlastne môžu v ľudskom tele plastové časti spôsobiť. Takýto výskum zatiaľ neprebehol. Obvykle máme daný bezpečný limit, ale aby sme ho mohli brať za bezpečný, musíme vedieť, či a ako sú tieto veci nebezpečné." (1)

Výrobcovia priznali obsah plastov v ich produktoch

Z celkového počtu 259 testovaných fliaš z rôznych krajín bolo podľa štúdie len 17, ktoré neobsahovali plastové častice. Išlo o 11 rôznych značiek balených vôd, medzi nimi napr. Aquafina, Epura, Nestlé Pure Life či Evian dodávaná aj do našich obchodných reťazcov. Organizácia Orb Media uvádza, že v priemere bola zistená koncentrácia až 314,6 plastových častíc na každý liter predávanej vody.

Voda balená v plastových fľašiach

Niektoré z obvinených spoločností spochybnili metódu, ktorou boli zistené plastové častice v ich balených vodách. Coca-Cola v spojení s výsledkami uviedla pre BBC, že má prísne metódy filtrácie, no uznala, že všadeprítomnosť plastov v životnom prostredí znamená, že sa môžu v minime nachádzať aj v ich vysoko ošetrených výrobkoch. Rovnako aj hovorca spoločnosti Gerolsteiner potvrdil, že nemôže vylúčiť prípadnú kontamináciu vody plastovými vláknami pri procesoch balenia. Spoločnosti Nestlé a Boxed Water sa k zisteniam pre portál The Guardian nevyjadrili. (2)

 

Mikroplast v plastovej fľaši

Najčastejšie išlo o polypropylén

Podľa testov vykonaných vedcami zo Štátnej univerzity New York v obci Fredonia je najbežnejším typom plastu vo vode polypropylén, z ktorého sú vyrábané aj plastové uzávery fliaš. (3) Na ich zistenie bolo použité špeciálne červené farbivo na fluoreskovanie častíc vo vode - farbivo má tendenciu prilepiť sa na povrch plastov, ale nie na väčšinu prírodných materiálov. Na priloženej fotografii môžeme vidieť farebné vlákno mikroplastu nájdené v testovanej fľaši. 

 

Ako putujú plasty ľudským telom?

Doktorka Stephanie Wardová z britského Centra pre zdravie a životné prostredie na King´s College charakterizuje problém zvaný kontaminácia mikroplastami: "Z toho, čo zatiaľ vieme, môžeme usudzovať, že dostatočne veľké plastové častice sú z tela konvenčnou cestou vylúčené. Áno, cestou zažívacím traktom môžu vylučovať chemické látky so známymi vplyvmi na človeka. Niektoré z týchto častíc sú ale až neuveriteľne malé a môžu prestúpiť cez zažívanie priamo do obehovej sústavy. Aký potom budú mať vplyv na konkrétne orgány či tkanivá, nevieme. Záleží aj na tom, koľko ich bude..."

Zatiaľ s určitosťou vedci nevedia povedať, do akej miery môžu mikroplasty ovplyvniť naše zdravie. Na druhej strane je ale jasné, že pokiaľ sa problémom plastov vo vode nezačneme zaoberať, čoskoro nimi budeme doslova zaplavení. Pre lepšiu predstavu si stačí pozrieť napríklad toto video.

Zdroje:
1. Testování balené vody na mikroplasty: V testech propadly i ty největší top světové značky, víme které
2. WHO launches health review after microplastics found in 90% of bottled water
3. Microplastic Contamination Is Found in Most Bottled Water                                                                                                                                            4.Mikroplasty obsahuje i „čistá“ balená voda

Pôvodný článok zo dňa 04. 04. 2018, aktualizovaný dňa 03. 01. 2022

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia