Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Vraj pite zdravú vodu, nápoj z vodovodu

Vodný blog
od Čistá Voda
11.05.2018

Pozrite si výpoveď a názor Milana Šindlera, ktorý hovorí o vážnosti stavu podzemných vôd na Žitnom ostrove. Expert na ekológiu odhaľuje fakty, ktoré vám vaši dodávatelia vody nepovedia. Pán Milan Šindler sa vyjadruje o skládke, ktorá je pre verejnosť neznáma ako o druhom Černobyle, odkedy sa o nej dozvedel, voda mu prestáva chutiť.

Aj vy si myslíte, že najzdravšia pitná voda je tá, ktorá vám tečie z vodovodného kohútika? Ani neviete ako sa mýlite. Veľa faktov, vám dodávatelia pitnej vody často taja a skrývajú a vy sa o nich dozviete až keď je zle. Najčastejšie až vtedy, keď sa vyskytnú nejaké zdravotné problémy, či voda dostane divný zápach a chuť. Preto by sme vám dnes chceli predstaviť článok, ktorý vás chce informovať o tom, aké nástrahy číhajú na zásobárne pitnej vody na Slovensku. 

Obhájcovia vody z vodovodu

Často sa stretávame s ľuďmi, ktorí neoblomne tvrdia a obhajujú názor, že 100% čistá a zdravá voda je len tá voda z vodovodu. Sú zásadne proti jej filtrácií a osmotický filter na vodu je pre nich čisté zlo. Súhlasíme s tým, že príroda nám poskytuje kvalitnú pitnú vodu, avšak kvôli ľudskej hlúposti a malichernosti je čistá pitná voda už skôr výnimkou, na rozdiel od minulosti. Dnes sa stretávame s častým znečisteným vodných zdrojov, či už ide o mikroplasty, či o vypúšťanie rôznych odpadových látok do vody, alebo o rôzne využívanie chemických látok pri poľnohospodárstve (vďaka, ktorým sa do vody dostávajú dusitany a dusičnany). 

Zaujímavosťou je taktiež to, že na Slovensku sa rozbor vody vykonáva len na desiatky základných látok spolu s mikrobiologickou kvalitou vody, avšak v USA sa pitná voda testuje na viac ako 1500 škodlivých látok. 

Prečo je výhodný filter na vodu?

Kvalitný filter na vodu na báze reverznej osmózy neslúži len na odstránenie chlóru, ale takisto pomáha odstraňovať stovky nebezpečných látok ako sú: preukázateľne karcinogénne látky, toxické látky, mutagénne látky, mechanické nečistoty (štrk, piesok, kal, hrdza), mikrorganizmy a organické látky (baktérie, vírusy, plesne, sinice, riasy) a veľa iného. Filtre na vodu pomáhajú odstraňovať z vašej vody spomínané nebezpečné látky a väčšina z nich na dezinfekciu nevyužíva chemické látky ale ich výrobcovia pracujú s inými alternatívami (UV lampy, aktívne uhlie), vďaka čomu je voda naozaj 100% čistá a zdravá.

Na čo prišiel Milan Šindler

 

Milan SindlerMilan Šindler sa pred štyrmi rokmi stal predsedom dozornej rady BVS (bratislavská vodárenská spoločnosť), ktorá zásobuje pitnou vodou viac ako trištvrte milióna ľudí. Odvtedy sa dozvedel mnoho o kvalite pitnej vody na Slovensku, možno viac ako chcel. Žitný ostrov, ktorý má prezentovať kvalitu pitnej vody na Slovensku - teda jedno z najväčších bohatstiev našej krajiny vraj nie je to, čo si mnohí myslia. Za všetkým je však opäť ľudská hlúposť. Žitný ostrov by svojou kapacitou vody dokázal zásobovať aj dve naše republiky, má to však jeden háčik. Milan Šindler v rozhovore opisuje svoje zhrozenie. 

Pánovi Šindlerovi sa približne pred dvomi rokmi dostal do rúk materiál, ktorý hovoril o možnej kontaminácií podzemných vôd Žitného ostrova nebezpečnou skládkou CHZJD vo Vrakuni. Podľa odhadov mnohých expertov z nej už vyše 20 rokov tečú do vody stovky chemikálií. Chemické závody Jurija Dimitrova tu totiž v rokoch 1965 až 1979 uskladnili vyše 120-tisíc ton nebezpečného odpadu, pre ilustráciu to je 120 000 000 kg odpadu uskladneného v dĺžke viac ako kilometer v oblasti vyschnutého ramena Malého Dunaja. Pán Šindler dodáva, že aj napriek tomu, že to je známe, tak kompetentní ani vláda s tým nič nerobia. Taktiež dodáva, že sa bojí o budúcnosť svojich detí a vnúčat. Rozhodol sa preto zakročiť.

pitna voda zitny ostrov   pitna voda zitny ostrov pitna voda zitny ostrov

Čo si o celej situácií myslí pán Šindler

Nožík sa mi vo vrecku otvára, keď si pomyslím, čo do tejto oblasti vyteká a neďaleko sú štyri vodné zdroje, z ktorých denne pijeme vodu. V prísne chránenej vodohospodárskej oblasti sa nachádza nebezpečná skládka a nikto to nerieši,” hovorí. Keď kontaktoval ministerstvo životného prostredia, dočkal sa len posledného prieskumu enviromentálnej záťaže, z ktorého vyplýva, že zo skládky uniká vyše 440 jedovatých chemických látok. Tie zasahujú 5 kilometrov do Žitného ostrova.” Vraj už v roku 2000 bol vykonaný podobný prieskum, ktorý odporúčal okamžitú sanáciu tejto extrémne nebezpečnej skládky.

Vláda v roku 2010, uznesením číslo 153 schválila sanáciu tejto skládky a to do roku 2015, lenže ministerstvo podľa pána Šindlera doteraz nič nesplnilo a opäť len sľubovalo pred voľbami. Vraj chce vybudovať v praxi niekoľko tisíc ton vážiaci betónový múr zapustený hlboko do zeme okolo celej skládky, teda takzvanú kapsulovitú metódu. Odborníci však ministerstvu odporúčajú aktívnu sanáciu, ktorej sa však s najväčšou pravdepodobnosťou nedočkáme.  

Situácia je čoraz vážnejšia, lebo keď  ministerstvo 18 mesiacov čakalo na výsledky prieskumu a päť mesiacov na určenie povinnej osoby, kontaminácia nečaká a každý deň pokročí v šírke jedného kilometra  o jeden meter smerom do Žitného ostrova a každú sekundu nonstop vychrlí zo skládky zhruba 7-tisíc litrov kontaminovanej podzemnej vody do tohto husto obývaného, poľnohospodársky a vodohospodársky využívaného priestoru,varuje Šindler.

Podľa Vodného zákona by Slovenská inšpekcia životného prostredia mala okamžite vyhlásiť mimoriadne zhoršenie podzemných vôd v tejto oblasti, vrátane všetkých následných opatrení." upozorňuje Šindler. Každý rok stúpne výskyt rakoviny v tejto lokalite skoro o desať percent, dodáva a v duchu myslí na svoju kolegyňu, ktorá zomrela na rakovinu a na ktorej miesto nastúpil. Žiaľ, do výskumu a najmä sanácie pálčivého problému dlhodobo nikto neinvestuje. Odpovede, ktoré dostal Milan Šindler od kompetentných inštitúcií, sú toho dôkazom.

Vyjadrenia štátnych inštitúcií si môžete prezrieť naskenované na obrázkoch, prípadne v originálnom článku, ktorý nájdete na portáli topky.sk.

Prve vyjadrenie   Tretie vyjadrenie   Druhe vyjadrenie 1.cast   Druhe vyjadrenie cast.2

 

Článok bol publikovaný dňa 25.2.2016 na portáli topky.sk, náš blog je len parafráza, respektíve komentár k nemu. Originál nájdete na odkaze: http://m.topky.sk/cl/10/1528473/Najvacsia-kontaminacia-Slovenska--o-ktorej-sa-mlci--Do-pitnej-vody-unika-440-jedovatych-latok

Pôvodný článok zo dňa 05. 07. 2016, aktualizovaný dňa 05.01.2022

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia