Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ako sa starať o vodu vo vírivke

Vodný blog
od Čistá Voda
17.05.2018

S otázkou ako riešiť úpravu vody pre vírivky a bazény sa stretávame pomerne často. Možností je mnoho, avšak základom je úprava tvrdej vody a dezinfekcia.

Uvažujete nad zaobstaraním, prípadne sa vo vašej domácnosti už nachádza vírivka alebo bazén a nie ste spokojný s kvalitou vody? Prípadne ste zistili, že kvalita vašej vody nezodpovedá potrebným štandardom? Kedže dopriať si takýto luxus aj dnes nepatrí zrovna k lacným záležitostiam, je nutné aby sa pri prevádzkovaní nezabúdalo na ich údržbu. V článku  by sme vám chceli predstaviť nejaké základne typy, tak aby úprava vody vo vašej domácnosti bola 100%.

Úprava vody pre vírivky

Pozor na tvrdosť vody

Stupeň tvrdosti vody je jeden z najdôležitejších faktorov, ktorý ovplyvňuje dĺžku životnosti vašej vírivky a rovnako aj jej správny chod. Pokiaľ je voda príliš tvrdá, vzniká vodný kameň. Ten zanáša vodovodné potrubie, rovnako ako aj masážne trysky vo vírivke. Vodný kameň môže nenávratne poškodiť ako čerpadlo na vodu, tak môže znížiť účinnosť ohrevného telesa, či ho úplne zničiť.

Postupne to spozorujete na zvýšených nákladoch na ohrev a celkový chod vírivky. Riešením je kvalitné zmäkčenie vody pomocou katexu, ktoré dostane tvrdosť vody pod hodnotu 6-7 °dH. To je hodnota, kedy sa vodný kameň už neusádza, prípadne usádza len vo veľmi malom množstve. Katex je iónovýmenna živica, ktorá primárne slúži na zmäkčenie vody, vďaka schopnosti viazať na seba vápnik a horčík a zameniť ich za neškodné atómy sodíka. Je neoddeliteľnou súčasťou pre zariadenie, ktoré nazývame katexový zmäkčovač vody. V našom e-shope vás čaká široká ponuka, v ktorej nájdete nielen katexové zmäkčovače vody, ale aj katalytické či polyfosfátové zmäkčovače vody.

Železitá voda zo studne 

Používate na chod vírivky vodu zo studne? Vo veľmi veľa prípadoch obsahuje železo či mangán. To sa prejavuje zvýšeným zápachom, zažltnutím, či zahnednutím vody. Čo je horšie, že železitá voda pri ohreve spôsobuje podobné problémy ako vodný kameň. Avšak veľmi ťažko sa rozpúšťa. V takomto prípade ani len neodporúčame vírivku s vodou napúšťať. Najlepším riešením je zaobstarať si špeciálny filter na vodu, ktorý vďaka špeciálnej zmesi dokáže z vašej vody odstrániť, ako železo, tak aj mangán. Ide o tzv. odželezňovač vody. Dôležité je jeho umiestnenie na centrálny prívod vody vo vašej domácnosti, tak aby čistá voda prechádzala cez celú vašu domácnosť. Celé zariadenie pracuje na iónovýmene v systéme s plnoautomatickým nastavením.

Prechlórovanie vody

Voda vo vírivke

Chlór patrí stále k overeným dezinfekčným prostriedkom. Pokiaľ chlór správne nariedite, dokážete vodu vo vírivke ideálne vydezinfikovať. Najväčším problém je predávkovanie. Kedže sa jedná o relatívne malý objem vody s vysokou teplotou, je potrebné si dať na chlór obzvlásť pozor. Pokiaľ sa voda prechlóruje, v prvom rade je kúpanie v takejto vode nevhodné, či zdraviu škodlivé. To mlôže spôsobiť také zdravotné problémy, ako je napríklad ekzém, suchá pokožka, lupiny vo vlasoch a podobne. 

Prechlórovanie najlepšie spoznáme podľa zápachu chlóru, ktorý je agresívny a nepríjemný voči pokožke, či sliznici. Prvou pomocou pri prechlórovaní je nechať vírivku otvorenú, v žiadnom prípade nezatvárať, kedže chlór by dokázal poškodiť plastové a nerezové časti vírivky. Ideálnou voľbou je použiť chlórovacie tablety určené pre vírivky a umiestniť ich do plaváku, ktorý zaručí rovnomerné šírenie dezinfekcie. Ak však nechcete využívať chémiu vo vode, odporúčame vám siahnuť aj po UV lampe. UV lampa na vodu je ekologické, ekonomické zariadenie, ktoré vašu vodu dokáže účinne zbaviť mikroorganizmov (ako sú baktérie, vírusy, plesne,...) žijúcich vo vode. 

Základné pravidlá pre dosiahnutie čistej vody vo vašej vírivke

  • - starostlivosť a pravidelné čistenie či už vírivky alebo bazéna
  • - pravidelná dezinfekcia vody či už chlórom alebo prostredníctvom UV lampy
  • - intenzívna filtrácia vody 
  • - dodržiavanie správnych hodnôt pH vody
  • - aspoň 1x ročne aplikovať rozbor vody

Veríme, že týchto pár rád vám pomôže k bezproblémovému užívaniu vášho mini wellnessu u vás doma. Najlepšie však je inštalácia zariadenia, ktoré nazývame úpravovňa vody vďaka, ktorý je kľúč k úspechu, aby ste mali vo vašej domácnosti vždy kvalitnú, čistú a zdravú vodu. Či už pri sprchovaní alebo praní. Taktiež sa zbavíte nekonečného zanášania vodným kameňom v kanvici. Dnes sa už žiadna moderná domácnosť bez úpravy vody nezaobíde. Ak máte nejaké otázky ohľadom úpravy vody vo vašej domácnosti, či si neviete vybrať zariadenie z našej širokej ponuky neváhajte nás kontaktovať

Pôvodný článok zo dňa 29.11.2016, aktualizovaný dňa 28.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia