Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Bezchlórová úprava vody v bazéne

Vodný blog
od Čistá Voda
11.04.2018

S príchodom letného obdobia sa stáva veľmi aktuálnou témou úprava vody v bazéne. Máte aj vy bazén a nie ste si istý, či je kvalita vody v ňom v poriadku? Čítajte ďalej a dozviete sa, ako zabezpečiť jej bezproblémové používanie - úprava vody v bazéne nemusí byť taká náročná a nákladná, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Leto súvisí s častým využívaním bazéna s čím súvisí úprava vody.  Aby ste mali 100% istotu, že po kúpaní vo vašom bazené vás nečaká žiadne nepríjemné prekvapenie vo forme žalúdočných problémov, ekzémov, problémov s pokožkou a podobne, je nutné poznať, aká kvalita vody sa v bazéne nachádza. 

Čo je nutné spraviť na začiatok?

Na začiatok je nevyhnutná spoľahlivá mechanická filtrácia vody, ktorá ju zbaví všetkých viditeľných nečistôt. Na ich zachytenie a odstránenie sa používajú rôzne filtračné zariadenia (ide napríklad o bazénový vysávač alebo existuje aj bazénová sieťka na nečistoty)  Veľmi dôležitou súčasťou úpravy vody v bazéne je jej následná dezinfekcia, keďže voda v bazéne nemusí byť kontaminovaná len mechanickými nečistotami, ale aj množstvom mikroorganizmov, ktoré voľným okom nevidíme. Spomínané mikroorganizmy ako sú bakrtérie, vírusy či rôzne plesne sú pre ľudský organizmus veľmi nebezpečné. Špeciálne ide o typ Escherichia Coli, pri ktorej existujú nebezpené kmene, ktoré vyvolávajú žalúdočné ťažkosti, ktoré môžu prerásť do krvácajúcich zápalov čreva. Iné druhy baktérií a vírusov môžu spôsobiť kožné problémy či zápal močového mechúra.

Voda v bazéne

Je dezinfekcia vody chlórom bezpečná?

Najčastejšie používanou metódou na dezinfekciu vody je použitie chlóru a jeho zlúčenín, ktorý zabezpečuje účinnú elimináciu baktérií, vírusov či rias nachádzajúcich sa vo vode. Na druhej strane však zasahuje do chemického zloženia vody, znižuje jej kvalitu a s používaním chlóru sa spája aj niekoľko ďalších vedľajších negatívnych účinkov - uvádzané sú napríklad kožné problémy, oslabenie imunitného systému, v spojení s pitím chlórovanej vody sa hovorí o astme, bolestiach hlavy, problémoch so srdcom, či dokonca karcinogénnych účinkoch na ľudský organizmus. (1) Preto je dôležité, aby hodnota chlóru vo vode v bazéne pri jeho použití neprekročila stanovený limit - koncentrácia chlóru by nemala prekročiť maximálny limit 0,3 mg/l určený nariadením vlády SR č. 496/2010. (2) Na zistenie množstva voľného chlóru vo vode sa najčastejšie používa kolorimetrická testovacia súprava.

Akým spôsobom teda bazén dezinfikovať?

V prípade, že sa rozhodnete pre ekologickejšiu a bezpečnejšiu metódu dezinfekcie vody, je ideálnou možnosťou použitie UV lampy na vodu. Ďalšiu alternatívu čistenia vody v bazéne predstavuje napríklad ionizátor či solinátor vody. UV lampa na vodu slúži na zneškodnenie baktérií a vírusov prostredníctvom UV žiarenia s vlnovou dĺžkou 253,7 nm a s intenzitou v rozmedzí 3 000 - 20 000 μW.s/cm2, ktoré nie je ľudským okom viditeľné. UV sterilizátory sú vhodné skôr pre menšie bazény, kde zabezpečujú zníženie potreby použitia chemikálií až o 80 % a pritom účinne zabránia vzniku a množeniu mikroorganizmov.

UV lampa na vodu

Hlavné výhody dezinfekcie vody pomocou UV lampy na vodu:

  •  - Použitím tejto metódy sa predchádza riziku predávkovania, ktoré býva problémom pri použití chlóru či iných chemikálií. Na rozdiel od chemických foriem dezinfekcie vody nespôsobuje ani ďalšie zdravotné komplikácie - podráždenie a vysúšanie pokožky, červenanie očí a iné.
  • - Voda je lepšie prefiltrovaná a zbavená aj okom neviditeľných nebezpečných častíc. Baktérie a vírusy sú spoľahlivo zneškodnené, UV žiarenie dokáže eliminovať až 99,99 % mikroorganizmov nachádzajúcich sa vo vode.
  • - Voda v bazéne je upravená a čistá, no zároveň sa nemení jej kvalita, nie je zasiahnuté do jej chemického zloženia, ako je tomu pri použití tradičných metód na dezinfekciu vody.
  • - Ide o ekologický spôsob úpravy vody, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a minimalizuje požiadavky na chemické ošetrenie vody v bazéne (v prípade 100% istoty môžete do vody pridať malé množstvo chlóru, postačí však minimum).
  • - Udržiava bazén dlhodobo vo vynikajúcom stave - pri používaní chemických látok hrozí korózia kovových komponentov bazéna.
  • - Z dlhodobého hľadiska tak pri tejto metóde šetríte nie len svoje zdravie, bazén a jeho komponenty, životné prostredie, ale aj ďalšie náklady spojené s nákupom chlóru a iných chemikálii potrebných na každodennú dezinfekciu vody.

Kvalitu vody v bazéne je nevyhnutné pravidelne kontrolovať (predovšetkým hodnotu pH a tvrdosť vody) a udržiavať ju nezávadnú. Na to vám poslúžia práve spomínané filtračné zariadenia - aj keď je stále potrebná pomoc chemických látok, pri používaní UV sterilizátora či ďalších zariadení je spotreba chemikálií obmedzená na minimum.

Zdroje:
1) Dr. Mercola: Is Your Water Safe? How Modern Water Sanitation Can Damage Your Health and How To Protect Yourself
2) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 496/2010 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu

Pôvodný článok zo dňa 17. 05. 2017, aktualizovaný dňa 28.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia