Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Pri budovaní vlastnej studne nezabudnite na rozbor vody

Vodný blog
od Čistá Voda
11.05.2018

Vlastné zdroje vody sú súčasťou našich domácnosti stále častejšie, prezradíme vám, prečo nezabudnúť na rozbor vody pri hlbení vlastného zdroja. Dozviete sa kedy a ako často vykonávať rozbor vody a taktiež vám prezradíme naše rady zákazníkom, ktorí používajú studňu, či vŕt ako zdroj pitnej vody.

Aj vo vaša domácnosť využíva ako prioritný zdroj vody vodu zo studne? Avšak viete, že takáto voda býva pre ľudský organizmus častokrát nebezpečná? Hlavným dôvodom sú baktérie a vírusy, či iné mikroorganizmy, ktoré voľným okom nevidíme. A čo také dusitany a dusičnany, ktoré sa nachádzajú v spodnej vode a tak isto nie sú viditeľné, ale môžu napáchať veľa škôd v našom tele? Preto je vždy nutné dbať a aplikovať rozbor vody, ktorý pomôže odhaliť všetky nebezpečné látky, ktoré sú súčasťou vašej vody. Vďaka nemu viete, aká kvalita vody sa nachádza vo vašej studni,  či je voda vhodná na pitie, alebo či by ste si mali zaobstarať filtračné zariadenie a ak áno, tak aké je pre vás najvhodnejšie, či stačí len mechanická filtrácia alebo budete potrebovať multifunkčný filter či iný typ zariadenia určeného na úpravu vody

Budovanie plytkej studne

Studňa či vrty sú súčasťou domácnosti stále viac a viac, niet pochýb, veď dennodenne šetria naše peniaze. Avšak akú kvalitu vody očakávať a načo si dávať pri vŕtaní a udržiavaní studne pozor? Zväčša platí pravidlo, že investícia do výkopu plytšej studne (8-12 m) sa vám vráti v podstate celkom rýchlo, avšak je potrebné si dať pozor na kvalitu vody. Pri vyhĺbení plytkej studne je znečistenie vody mikroorganizmami vysoké tiež presakovanie umelých hnojív a postrekov z okolitých polí vo forme dusičnanov. Rizikom je taktiež rozklad uhynutých živočíchov, ktoré sa v rozbore prejavia napríklad zvýšeným obsahom amónnych iónov, či mikrobiologickým znečistením.

Hlboké studne

Hlboké studne sú finančne omnoho náročnejšie, avšak naopak riziká sú tu menšie. Pozor však, ak chcete kopať studňu, ktorá svojou hĺbkou prekračuje 30m. Vtedy sa kopanie studne riadi podľa banského zákona. V hlbokej studni sa znižuje výskyt mikrobiologického znečistenia a taktiež presakovania dusičnanov a dusitanov z pôdy. Je tu tiež však riziko zvýšeného obsahu železa a mangánu, či tvorba vodného kameňa. Tieto faktory výrazne vplývajú na používanie vody aj ako úžitkovej. 

Budovanie vlastnej studne

Kedy a ako často vykonávať rozbor vody?

Pri vyhĺbení akejkoľvek studne, či vŕtu odporúčame po prečerpaní dať vzorku na rozbor vody. V prípade, že ide o novostavbu a studňa bude jediným zdrojom pitnej vody, bude nutnosťou kolaudačný rozbor vody. Od roku 2015 je nutné aby vzorku na kolaudačný rozbor odobral pracovník akreditačného strediska. Následne trvá test v laboratóriu približne 5 dní. Pri hlbokých studniach sa rozbor vody odporúča vykonávať približne každých 5 rokov, pri plytších je to častejšie, keďže riziko náhleho znečistenia je väčšie.

Rozbor vody v laboratóriu

Čo odporúčame zákazníkom my?

Pri nutnosti rozboru vody ku kolaudácií náš môžete kontaktovať a rozbor vám zabezpečíme priamo v akreditovanom laborátóriu. Pokiaľ máte vlastný zdroj vody, ktorý využívate len ako vodu užitkovú a spozorovali ste, že niečo nie je s vodou v poriadku (voda zapácha, zanáša, necháva tmavé škvrny), bude na odstránenie problému nutná úprava vody na mieru. Avšak predtým je pravidlom vykonanie informatívneho rozboru vody na základné látky (železo, mangán, dusičnany, vápnik,..). Pokiaľ plánujete studňu, či vrt používať ako jediný zdroj vody a teda aj ako zdroj pitnej vody, tak je základom dať si záležať na správnom výbere filtra na vodu a zvoleniu kvalitnej úpravy vody.

Pri každej studni sú veľké riziká a dá sa povedať, že žiadna nie je na 100% bezpečná. Či už je to spomínané náhle mikrobiologické znečistenie, dusičnany, či amónne ióny. Preto každému, kto má studňu ako zdroj pitnej vody odporúčame rozbor vody, avšak základom je vždy minimálne dezinfekcia pomocou UV žiarenia spolu s mechanickou predfiltáciou. V kuchynskej linke odporúčame ako koncový filter na vodu pre pitie a varenie si zvoliť viacstupňový filtračný systém, zvyčajne reverznú osmózu, prípadne kapilárnu membránu, ktoré sú najúčinnejšie.

Pôvodný článok zo dňa 18. 08. 2016, aktualizovaný dňa 31.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia