Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Vŕtaná studňa - ako na to?

Vodný blog
od Čistá Voda
12.06.2022

Premýšľate nad vlastnou studňou? Pri budovaní vlastnej studne treba zvážiť výhody aj nevýhody, preto v tomto článku prinášame prehľadné zhrnutie základných bodov, na čo všetko je potrebné myslieť, pri budovaní nového zdroja pitnej vody.. 

S rastúcimi výdavkami na vodu, predstavuje vlastná studňa ideálny zdroj úžitkovej, ale aj pitnej vody. Budovanie vlastnej studne sa najčastejšie nezaobíde bez autorizovanej firmy, ktorá sa špecializuje na vŕtanie studní. Čo všetko obnáša budovanie vlastného zdroja vody?

Studňa

1, Zvážte výhody a nevýhody studne v porovnaní s obecnou vodou  

Pri neustále rastúcich cenách predstavuje vlastný zdroj vody z dlhodobého hľadiska návratnú investíciu, napriek vyšším počiatočným nákladom. Okrem toho na nových uliciach, kde nie je dostupná verejná vodovodná sieť, a ani nie je naplánovaná, záujemcovia o výstavbu domu nemajú na výber. Preto automaticky volia možnosť vlastného zdroja vody.

Pred budovaním studne, myslite aj na to, že v prípade výpadku elektriny môžete prísť o zdroj vody. Keďže väčšina čerpadiel je na elektrinu, voda sa nebude mať ako do domácnosti dostať. Takže je vhodné zvážiť záložný zdroj elektriny.

Pri vode z vlastnej studne preberáte za jej kvalitu zodpovednosť vy, z tohto dôvodu je nutné pravidelné meranie obsahu látok a kontrola kvality vody. Najčastejšie sa zabezpečuje prostredníctvom rozboru vody. Ten by sa mal aplikovať minimálne 1x do roka. Ale, ak aj výsledky rozboru vody budú prijateľné, môže sa stať, že si studňu nechtiac kontaminujete sami a nemusíte o tom vôbec vedieť. Ak využívate v záhrade rôzne pesticídy alebo dusíkaté hnojivá, tie sa môžu dostávať do spodnej vody a následne môže byť znečistená studničná voda. Takáto voda by sa v žiadnom prípade nemala používať na pitievarenie. Prevarenie v boji s dusičnanmi nestačí a môže sa stať, že prítomné dusičnany sa v tráviacej sústave zmenia na dusitany. Tie predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre zdravie starších a chorých ľudí, a rovnako sú nebezpečné pre deti alebo tehotné ženy

Pri vlastnej studni je vždy vhodné využívať filter na vodu, ktorý dokáže odstrániť rôzne mechanické sedimenty, ako sú piesok, štrk, hlina. Pre dekontamináciu od rôznych mikrobiologických látok (baktérie, vírusy,...) odporúčame zákazníkom zadovážiť si filter s UV lampou. Aby ste mali istotu, že voda v studni je naozaj čistá a môžete ju využívať napríklad aj na varenie zaobstarajte si multifunkčné filtre. Ide o zariadenie, ktoré vo väčšine prípadov ponúka spojenie klasického mechanického filtra, filtra s aktívnym uhlím a zariadením s UV lampou.  

2, Základom je hydrogeologický prieskum

Pred samotným budovaním studne by prvým krokom (zo zákona) mal byť geologický rozbor. Pomocou neho viete odhaliť presnú pozíciu vodného prameňa, vďaka čomu nie je potrebné rozkopávanie celej záhrady. Pomocou tohto prieskumu sa zistí, aké množstvo podzemnej vody sa na pozemku nachádza, prípadne, aká je jej kvalita. Navyše, pomôže odpovedať na otázku, ktorý druh je vhodnejší - kopaná studňa alebo vŕtaná studňa. V neposlednom rade odhalí aj najvhodnejšiu hĺbku vrtu. 

3,Vhodné umiestnenie studne na pozemku

Pri studni je dôležité jej správne umiestnenie. Studňa nesmie znižovať množstvo vody v okolitých, susedných studniach. Aj z toho dôvodu je povinnosť, ešte pred samotným vŕtaním, mať súhlas od najbližších susedov. Susedia môžu poskytnúť potrebné a cenné informácie o tom, koľko vody dokážu okolité studne vyprodukovať a v akej kvalite.

Keďže studňa bude pravdepodobne zdrojom pitnej vody, treba ju umiestňovať na dobre odvodnenú a najmä vyvýšenú pôdu v primeranej vzdialenosti od potenciálnych nečistôt.

Príklady nevhodných miest

  • Odkvapový žľab budovy – 1,5 m
  • Septik – 15 m
  • Skládka odpadu – 300 m
  • Konštrukcia budovy alebo novostavby — 1.5 m
  • Kanalizácia – 15 m
  • Suché WC (latrína) - 15 m

4, Získajte všetky potrebné povolenia

Získanie povolenia na budovanie vlastného zdroja sa nezaobíde bez návštevy stavebného úradu, kde vám poskytnú všetky informácie týkajúce sa získania stavebného povolenia na výstavbu studne. 

5, Hĺbenie vrtu

Pri vŕtanej studni by sa mala hĺbka vrtu pohybovať v úrovni od 20-30 m (niekedy aj viac). Pri vrtoch do 30 m nie je potrebná technická dokumentácia. Samotné hĺbenie sa vykonáva jadrovým, drapákovým, nárazovým alebo rotačným spôsobom. Celé hĺbenie studne sa skladá z 5-tich základných krokov: 

  1. Vŕtanie: samotný otvor na studni závisí od jej využitia.
  2. Vystrojenie: vrt studne sa vyvložkuje špeciálnymi pažniciami, ktoré sú umiestnené uprostred vyhĺbeného otvoru. Pažnica je na dne ukončená zátkou, ktorá spĺňa funkciu kalovej nádrže.
  3. Obsypanie: priestor medzi pažnicou a stenou vrtu je vyplnený vodárenským štrkom. Jeho úloha je zabraňovať zosypom pôdy, ktoré by mohli zasypať a znehodnotiť studňu.
  4. Utesnenie: pažnice v hornej časti vrtu sa vyplnia, aby sa zamedzil prísun povrchovej vody do studne. Tesnenie musí vypĺňať celý priestor medzi pažnicou a stenou vrtu. Medzi tesnenie a obsyp sa umiestňuje prechodová vrstva, ktorá zabraňuje vyplavovaniu jemných častíc z tesniacej vrstvy do obsypu.
  5. Úprava záhlavíc studne: musí byť upravená manipulačnou šachtou, aby zabránila prenikaniu nečistôt a povrchovej vody do studne.

Pri čerstvo narazenom vrte, je potrebné klásť dôraz na prečerpanie vrtu. Vodu odporúčame prečerpávať aspoň 5-6 týždňov, pár hodín denne. Takýmto prečerpaním zabezpečíte prečistenie dna a predídete zakaleniu a nasávaniu nečistôt do potrubia po pripojení do vodovodného systému v domácnosti. V prípade, že kal a mechanické nečistoty vo vode ostávajú aj po prečerpaní, je vhodné zvoliť na filtrácie samopreplachovacie mechanické filtre.

6. Čerpadlo

Jedna z najdôležitejších vecí je ponorné čerpadlo pre studne. Pri výbere čerpadla dbajte na správny typ materiálu – najvhodnejšia je nerezová oceľ, aby čerpadlo malo čo najdlhšiu životnosť. Potom je potrebné sledovať výkon a tesniaci systém, aby zariadenie bolo odolné voči tlaku. 

Ponorné čerpadlo

V našej ponuke nájdete zariadenia rôznych parametrov. Okrem čerpadla je vhodné investovať do systému na stráženie výšky hladiny vody, spätnú klapku a filter s UV lampou na studničnú vodu

7,  Po vyhĺbení studne nezabúdajte na pravidelný rozbor vody

Rozbor vody dokáže presne odhaliť kvalitu vody, ktorá sa v studni nachádza. Rovnako prostredníctvom rozboru zistíte, aké zariadenie na úpravu vody potrebujete a či vôbec. 

Základný rozbor vody pre studne odhalí stupeň tvrdosti, vodivosti, pH, dusičnanu, dusitanov, železa, mangánu, amónnych iónov a celkové množstvo rozpustených látok. Ak máte záujem  o odhalenie iných látok vo vode ako je mikrobiologické znečistenie či rádiologické znečistenie odporúčame kompletný rozbor vody.

V našej ponuke nájdete rôzne druhy rozborov vody už ide o kolaudačný rozbor vody, ktorý ponúka hneď tri druhy kontroly kvality vody, a to z chemického, fyzikálneho a mikrobiologického hľadiska. Platnosť pre účely kolaudácie je pol roka.  Ak Vás zaujala ponuka rozborov vody alebo máte záujem o filter alebo čerpadlo do studne neváhajte a kontaktujte nás, radi Vám poradíme a pomôžeme s výberom. 

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia