Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ako upraviť vodu zo studne?

Vodný blog
od Čistá Voda
11.04.2018

Aj dnes nájdeme domácnosti, v ktorých sa ešte stále využíva voda z vlastného zdroja, ako je napríklad vlastná studňa či vrt. Takáto voda nie je kontrolovaná a preto je pre ňu obzvlášť dôležité dbať na jej údržbu a kvalitu a pravidelne aplikovať rozbor vody aby sa odhalili všetky škodlivé látky, ktoré vodu znehodnocujú.  Chceli by sme vám predstaviť typy a triky ako na úpravu takejto vody.

Mnoho slovenských domácností má možnosť pripojiť sa na mestský vodovod a používať tak pomerne kvalitný zdroj pitnej i úžitkovej vody. V niektorých prípadoch však ľudia takúto možnosť nemajú a jediný zdroj vody pre nich predstavuje vlastná studňa alebo vrt. Keďže takáto voda nie je nijakým spôsobom kontrolovaná, je potrebné zvoliť vhodný filter na vodu zo studne, ktorý zaistí jej bezpečné a bezproblémové využívanie.

Voda zo studne

Rozbor vody

Ideálne je pri vlastných zdrojoch vody vykonávať pravidelne rozbor vody, na základe ktorého je možné určiť nezávadnosť alebo závadnosť vody. Studne a vrty sú ohrozené množstvom škodlivých látok, ktorých vysoký limit môže mať negatívny vplyv na naše zdravie, prípadne môže narušiť a poškodiť spotrebiče, zariadenia v domácnosti a ďalšie úpravovne vody. Ide prevažne o látky, ktoré voľným okom nevidíme, ako je napríklad železo, mangán, dusitany, dusičnany či mikroorganizmy (baktérie, vírusy, plesne,...) vo vode. Rozbor vody vám pomôže aj s výberom najvhodnejších zariadení na úpravu vašej vody ako je napríklad filter na vodu. Rovnako pomôže zistiť či je vaša voda pitná, alebo je vhodná na iné účely. 

Aké sú možnosti úpravy a filtrácie vody pri vlastných vodných zdrojoch?

Mechanická filtrácia 

Mechanické znečistenie vody môžeme vidieť aj voľným okom, predstavuje zanesenie pieskom, hlinou, štrkom, rôznymi úlomkami zo starých potrubí a podobne. Prvotným krokom pri úprave vody z vlastného vodného zdroja je preto mechanická filtrácia, ktorá všetky pevné častice zachytí. Ide o zariadenie, vo vnútri ktorého sa nachádza filtračná vložka s určitou priepustnosťou, ktorá sa po čase zanesie a je potrebná jej výmena.

Zmäkčovač vody 

Hodnoty vápnika (Ca) a horčíka (Mg) vo vode sú ukazovateľmi tvrdosti vody. Limit pre tvrdosť vody je stanovený na 6-28°dH, avšak už pri 7 nemeckých stupňoch sa začína tvoriť vodný kameň, ktorý sa usádza a dokáže spôsobiť nemalé škody na spotrebičoch a úpravovniach vody. Preto je veľmi dôležitým krokom zmäkčenie vody. Zmäkčovače vody sú plnoautomatické zariadenia s katexovou náplňou na báze regenerácie prostredníctvom soli, ktoré sa inštalujú na hlavný prívod vody - zmäkčia tak vodu v celom dome, objekte a permanentne odstránia až 99% vodného kameňa.

Odželeznovač vody 

Zvýšené hodnoty železa (Fe) a mangánu (Mn) vo vode možno ľahko spozorovať - prítomnosť železa spôsobuje zmenu fyzikálnych vlastností vody - farby, pachu a pri zvýšenej koncentrácií začína voda chutiť viac "kovovo". Mangán sa zase prejavuje čiernymi usadeninami alebo mastnými škvrnami na povrchu vody. Ideálnym riešením na odstránenie železa a mangánu z vody sú špeciálne multifunkčné zariadenia - filtre na voduOdporúča sa ich inštalácia na hlavný prívod vody, aby sa efektívne postaral o úpravu vody v celom objekte.

Dusičnany a dusitany 

V prípade, že je v blízkosti zdroja pitnej vody poľnohospodárska prevádzka, kde sa používajú umelé hnojivá, alebo niekde v okolí presakuje septik či žumpa, môžu sa vo vode objaviť vo zvýšenom množstve nebezpečné dusičnany a dusitany. Tie prinášajú zdravotné riziká pre ľudský organizmus. Môžu spôsobiť žvýšenie krvného tlaku, môžu byť príčinou srdcového infarktu či môžu zvýšiť riziko vzniku nádorových ochorení. Na ich odstránenie je potrebné filtračné zariadenie s anexovou náplňou, ktoré funguje na báze ionóvej výmeny - zachytí ióny dusičnanov (NO3) a dusitanov (NO2) a následne ich vyplaví do odpadu. Životnosť anexovej zmesi, ktorá sa regeneruje rovnako ako katex prostredníctvom soľného roztoku, je približne 10 rokov.

Hnojivo s dusičnanmi

Dezinfekcia vody  

Pri vlastných zdrojoch vody je nevyhnutnou súčasťou úpravy vody aj dezinfekcia, pričom účinnou a ekologickou možnosťou je použitie UV lampy na vodu. UV lampa prostredníctvom ultrafialového žiarenia s vlnovou  dĺžkou 253,7 mm zneškodní až 99,99 % baktérií a vírusov nachádzajúcich sa vo vode. Zastaralou možnosťou dezinfekcie vody, už nie tak ekologickou a pre zdravie bezpečnou, je chlórovanie vody.

Dúfame, že sme vám aspoň z časti priblížili a ozrejmili dôležitosť úpravy vody z vlastných zdrojov. Kvalita vody či už studničnej alebo inej je veľmi dôležitá, či už ide o zdravie ale aj o plnohodnotný život. Ak máte nejaké otázky ohľadom rozboru vody, alebo chcete pomôcť s výberom zariadenia na úpravu vody, ktoré by bolo pre vás to najlepšie kontaktujte nás. Náš profesionálny kolektív vám vždy ochotne pomôže a poradí. 

Pôvodný článok zo dňa 09. 05. 2017, aktualizovaný dňa 28.12.2021. 

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia