Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ako zistiť tvrdosť vody v domácnosti

Vodný blog
od Čistá Voda
09.08.2018

Usadzuje sa vo vašej domácnosti vo veľkej miere vodný kameň? Pokiaľ vás už nebaví neustále čistenie usadenín z rýchlovarnej kanvice či vodovodných batérií a chcete investovať do zariadenia na zmäkčenie vody, je na začiatok potrebné zistiť, aká je reálna tvrdosť vody. Najrýchlejším a zároveň presným spôsobom je použitie nemeckých kvapiek. 

Na Slovensku sa v priemere každá druhá domácnosť stretáva s problémom menom tvrdá voda, s ktorou sa spája aj vodný kameň. V našom blogu nájdete aj detailnú mapu tvrdosti vody v jednotlivých okresoch. Tieto problémy viete vyriešiť zaobstaraním zariadenia, ktoré poznáme pod označením zmäkčovač vody. Avšak pred zaobstaraním tohto zariadenia vám odporúčame vykonať meranie tvrdosti vody. Dnes by sme vám chceli predstaviť najjednoduchšie typy, ako viete odhaliť tvrdosť vody vo vašej domácnosti, jednoducho, rýchlo a lacno. 

Vodný kameň v kúpeľni

Ako zistíte, či máte tvrdú vodu?

Meranie je možné viacerými spôsobmi, nie všetky sú však rovnako presné. Najmenej konkrétny a skôr len informatívny domáci test tvrdosti vody. Postup je naozaj jednoduchý a postačí vám naň PET fľaša a trocha tekutého mydla. Na základe výsledku môžete ľahko posúdiť, či je voda tvrdá alebo mäkká. Avšak celý pokus je ovplyvnený kvalitou a množstvom použitého mydla, Je dosť možné, že pri použití 2 rôznych druhov mydiel, by vám vyšli rozdielne výsledky. 

Lakmusové indikátorové papieriky na meranie množstva chlóru vo vode

Meranie za pomoci lakmusového papierika je veľmi podobné meraniu hodnôt pH vo vode. Nie je 100% presné, ale určíte ním aspoň približnú hodnotu tvrdosti vody. Je však spoľahlivejší ako vyššie spomínaný typ domáceho testovania. Lakmusový papierik je možné aplikovať ako pre pitnú vodu, tak aj pre vodu vo vírivke/bazénoch a podobne. Vďaka prehľadnej škále s výsledkami, ktorú nájdete na zadnej strane obalu, viete rýchlo, presne a spoľahlivo zistiť nameranú hodnotu tvrdosti vody. Špecializované laboratória používajú na meranie kvality iontový chromatograf či špeciálny prístroj s názvom fotometer. Ten presvieti vodu a zobrazí presné parametre látok vo vode.

Ide to rýchlo, jednoducho a presne za pomoci kvapiek

Našim klientom odporúčame merať tvrdosť vody pomocou nemeckých kvapiek. Ich použitie je naozaj jednoduché a zároveň veľmi presné. Pri práci ich dokonca používajú aj naši servisní technici. Kvapky sa odporúča využívať aj pri testovaní účinnosti katexových zmäkčovačov vody. Pomocou nášho testera zmeriate obsah vápnika (Ca2+) a horčíka (Mg2+) vo vode - látok, ktoré spôsobujú tvrdosť vody. Kvapky merajú rozpustený vápnik a horčík vo vode, z toho dôvodu sa hodnota stanovuje v nemeckých stupňoch dH.

Sada na meranie tvrdosti vody

Návod na použitie kvapiek 

Pri použití sady na meranie tvrdosti vody postupujte nasledovne:

  1. Do fľaštičky s objemom 5 ml (je súčasťou balenia) nalejte po rysku vašu vodu.
  2. Následne kvapkajte po jednej kvapke priložený roztok (1 kvapka predstavuje 1°dH).
  3. Kvapkajte až pokým voda vo fľaške nezmení farbu. Počet kvapiek, ktoré ste dovtedy pridali do vody predstavujú výslednú tvrdosť vody v °dH.

To znamená, že ak ste nakvapkali 6 kvapiek, pokým nastala zmena farby vody, výsledná hodnota tvrdosti vody je 6°dH.

Ak uvažujete nad riešením problému s vodným kameňom a chceli by ste ho prekonzultovať s odborníkom, neváhajte sa na nás obrátiť. V rámci našich služieb vám radi poskytneme obhliadku a meranie tvrdosti vody zadarmo priamo u vás doma. Neváhajte nás kontaktovať.

Pôvodný článok zo dňa 09.08.2018, aktualizovaný dňa 28.12.2021

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia