Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Sírovodík - ako ho odstrániť?

Vodný blog
od Čistá Voda
29.01.2022

Aj vás trápi nepríjemný zápach vašej vody, ktorý pripomína skazené vajcia. Zrejme máte zvýšené hodnoty sírovodíka vo vode. So zvýšeným množstvom sírovodíka vo vode ide ruka v ruke aj zvýšená hodnota železa a mangánu. Viete však čo robiť a ako účinne bojovať proti sírovodíku vo vašej vode? To sa dozviete v našom článku...

Aj vám sa zdá, že má vaša voda nepríjemný zápach, ktorý pripomína pokazené vajcia? Zrejme budete mať problém s prvkom, ktorý sa nazýva sírovodík (sulfán). Tento prvok vzniká pri hnilobných procesoch organickej (prírodnej) hmoty a produkujú ho anaeróbne baktérie. Rovnako môže vznikať pri mikrobiologickej premene síranov, čo spôsobuje nedostatok kyslíka v prostredí. Častokrát dochádza k tomu, že akonáhle sa vo vašej vode objaví sírovodík, tak automaticky sa zvyšuje aj percentuálne zastúpenie iných látok vo vode, ako je napríklad železo a mangán. Čo robiť ak sa sírovodík objaví aj vo vašej vode?

Aké sú prejavy sírovodíka vo vode?

  • Zápach po skazených vajciach: to je jeden z hlavných signálov, že voda nie je taká aká by mala byť.
  • Zákal: ide o sekundárny indikátor, ktorý nemusí značiť dočinenia len so sírovodíkom, ale aj s inými nebezpečnými látkami. 

Sírovodík vo vode

Je sírovodík vo vode nebezpečný?

V prvom rade treba rozlíšiť či ide o baktérie síry, alebo ide o samotný sírovodík. Čo sa týka spomínaných baktérií, tie vo svojej podstate nebezpečné nie sú. Oveľa horší je sliz, ktorý produkujú. Ten môže byť nebezpečný pre viaceré zariadenia ako sú: výhrevné teleso (bojler), vodovodné potrubie, zavlažovací systém, studňa a iné. Na týchto miestach sa sliz sústreďuje a môže to skončiť upchatím alebo znehodnotením daného zariadenia. Tento sliz má čierny, biely alebo sivastý nádych. Vo výnimočných prípadoch, keď sa spoja so železitými baktériami, môžu vykazovať červenohnedé sfarbenie. Navyše, spomínaný sliz je vhodné miesto pre rast a rozmnožovanie iných baktérií a vírusov. 

Ak sa však vo vode vyskytuje sírovodík, ten môže mať za následok, že sa na vodovodnom potrubí vytvára korózia. Sírovodík ako samotný prvok je toxický plyn, rozpustný vo vode i v alkohole. Pri extrémnej koncentrácii môže poškodiť horné dýchacie cesty, čo môže vyústiť až do zástavy dýchania. Svojimi účinkami na ľudský organizmus môže pripomínať kyanovodík. Oba tieto prvky bránia tkanivám v ľudskom tele využívať kyslík. Okrem problémov s dýchaním môže podráždiť oči a dokáže narušiť metabolické procesy v ľudskom tele.

Ako nájsť hlavný zdroj sírovodíka?

  • Rozbor vody: v prvom rade, ak máte podozrenie, že vaša voda má divnú chuť a zápach treba aplikovať rozbor vody, ktorý odhalí všetky negatívne látky, ktorými sa znižuje kvalita vody.
  • Zistiť, kde vzniká zápach: najčastejšie sa stáva, že zápach ide najmä z teplej vody. To je hlavný indikátor toho, že problém je ohrievač vody, kde sú premnožené baktérie síry.
  • Ak cítiť zápach aj z teplej aj zo studenej vody, ale pritom máte nainštalovaný zmäkčovač vody: zrejme sa baktérie síry usadili práve v zmäkčovači.
  • Ak je zápach konštantný, dlhotrvajúci a je v každom zdroji vody, ktorý v domácnosti máte: ide o väčší problém, kedy je kontaminovaná buď studničná voda alebo podzemná voda a takýto problém sa dá odstrániť len prehĺbením studne (ak využívate vlastný zdroj vody) alebo je potrebné získať nový nekontaminovaný zdroj

Výskyt sírovodíka v prírode

Čo robiť ak je potvrdený výskyt sírovodíka alebo baktérií síry?

  • Sanitácia studne
  • Dezinfekcia UV lampou/chlórom
  • Uhlíkové filtre
  • Inštalácia oxidačných filtrov

Sanitácia studne

Ide o špeciálny druh dezinfekcie vody na báze peroxidu vodíka. Prepláchnu sa celé rozvody vody, vďaka čomu sa zabráni ďalšiemu znečisteniu vody. Základom celej takejto dezinfekcie je natlakovanie dezinfekčného prostriedku do rozvodov vody/studne. Takúto dezinfekciu môžete vykonávať len pod odborným dohľadom. 

Vodu zo studne však môžete upraviť aj v domácich podmienkach. Základom je mechanický filter, ktorý odstráni všetky väčšie nečistoty z vašej vody (ako je napríklad štrk, piesok, kal a podobne). Ak vám však rozbor vody dokáže, že sa vo vašej vode nachádzajú aj iné nežiadúce látky, odporúčame vám zaobstarať si multifunkčný filter na vodu. Ide o zariadenie, ktoré dokáže naraz odstrániť mechanické nečistoty, upraviť kvalitu, chuť a zápach vody (vo väčšine prípadov vďaka aktívnemu uhliu) a veľká skupina takýchto zariadení dokáže zároveň, vďaka UV lampe, dezinfikovať vodu. Viac o tom, ako upraviť vodu zo studne sa dočítate na našom blogu. 

Dezinfekcia UV lampou/chlórom

O tom ako prebieha dezinfekcia chlórom sme vám už na našom blogu písali. Ide o veľmi účinný spôsob dezinfekcie vody, ktorý je používaný už niekoľko rokov. Avšak takáto dezinfekcia vody má veľa negatívnych vplyvov na ľudský organizmus. Často krát sa voda, ktorá obsahuje veľké množstvo chlóru, spája so vznikom astmy, môže vyvolať problémy so srdcom, dokonca chlór má aj karcinogénne účinky na ľudský organizmus (1). 

Ak vám rozbor vody odhalil existenciu baktérií síry vo vode, nemusíte ich ničiť chemickou cestou. UV lampa na vodu alebo aj UV sterilizátor, predstavuje ekologický variant, ktorý zabezpečí, že dezinfekcia vody bude 100%-tná. Základom celej reakcie je UV žiarenie (ultrafialové), ktoré odstraňuje aktívne baktérie a mikroorganizmy za pomoci zmeny ich DNA, vďaka čomu sa výrazne znižuje ich schopnosť rozmnožovať sa. Iné fyzikálno-chemické vlastnosti vody sa nemenia, vďaka čomu je naozaj šetrná k prírode.

Uhlíkový filter na vodu

Uhlíkové filtre sú najlepšiu možnosťou ak vás trápi nepríjemný pach a chuť. Okrem toho, že aktívne uhlie zachytáva chlór, herbicídy, pesticídy a iné nebezpečné látky. Uhlíkové filtre dokážu zachytiť aj sírovodík a účinne bojujú proti baktériám sírovodíka. Navyše, pomáhajú zvyšovať životnosť vodovodného potrubia, lebo účinne a spoľahlivo pôsobia proti korózii. 

Na našom eshope nájdete uhlíkové filtre rokmi overených značiek, či už ide o Cintropur, AQUAtip alebo Aquafilter. Avšak, musíme vás upozorniť, že pre správny účinok, množstvo sírovodíka nemôže byť vyššie ako 1 miligram na liter (mg/l).

Oxidačné filtre na vodu

Ide o oxidáciu nežiadúcich látok (mangán, železo, sírovodík) prostredníctvom rozpusteného kyslíka, za prítomnosti urýchľovača oxidačnej reakcie (ide najčastejšie o katalyzačnú náplň). Tieto látky sa rozpustia a vyzrážajú sa na nerozpustné zlúčeniny, ktoré zachytáva filtračné médium. Tieto nečistoty sa neskôr pomocou silného preplachu vody vypláchnu z filtračnej náplne. 

Filtračná náplň Greensand

V prípade, že hľadáte účinnú filtračnú zmes a vaša voda je veľmi znečistená alebo nestabilná vyskúšajte túto filtračnú zmes. Jej základ tvorí oxidácia, ktorá z vody dokonale odstraňuje železo, mangán a aj sírovodík. Je maximálne účinná a netreba pri nej využívať predfiltráciu. Avšak má aj určitú nevýhodu, keďže na regeneráciu využíva manganistan draselný.

Ak ste aj vy zaznamenali podobný problém, neváhajte a využite možnosť objednať si rozbor vody u nás. Rozbor vody vykonaný akreditovaným laboratóriom po odobratí vzorky vody, zmeria jej parametre a vyhodnotí do podoby protokolu, ktorý vám zašleme a vysvetlíme. Naša ponuka je naozaj široká, či už ide o kolaudačný rozbor vody, rozbor vody pre domácnosti, alebo mikrobiologický rozbor vody. Neváhajte nás kontaktovať, radi vám pomôžeme

Zdroje: 

1) Dr. Mercola: Is Your Water Safe? How Modern Water Sanitation Can Damage Your Health and How To Protect Yourself

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia