Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ochrana pitnej vody pred kontamináciou pesticídmi

Vodný blog
od Čistá Voda
19.05.2018

Viete čo robiť ak sa odhalí, že vaša voda je kontaminovaná pesticídmi? Môže sa to stať každej jednej domácnosti. Obyvatelia z oblasti Žitného ostrova by vám vedeli povedať, čo tento nepríjemný problém znamená a ako proti nemu účinne bojovať. My vám preto prinášame článok, aby ste si v budúcnosti vedeli poradiť. 

Či už používate vodu z mestského vodovodu alebo z vlastných studní, nikdy si nemôžete byť úplne istý či je kvalita vody naozaj vhodná na pitie.

Mapa obcí s kontaminovanou vodou

Kontaminácia vody na Slovensku

Svedčí o tom aj prípad z decembra 2017, kedy bola najväčšia zásobáreň pitnej vody v Európe (zásobáreň vody na Žitnom ostrove) kontaminovaná nebezpečnými pesticídmi. V zasiahnutých obciach Trstená na Ostrove, Baka, Jurová, Holice, Lúč na Ostrove a Blatná na Ostrove zostalo bez pitnej vody takmer 5 000 ľudí. Podľa úradu verejného zdravotníctva takto kontaminovaná voda nie je vhodná na pitie ani na varenie, len na hygienické účely.1

Na túto tému sa vyjadrili aj viacerí odborníci a väčšina z nich si myslia, že zdroj kontaminácie pochádza z blízkosti zasiahnutých obcí, avšak o jeho pôvode zatiaľ nevedia.2 Taktiež apelujú na obyvateľov, aby prestali do pôdy vylievať močovku alebo výkaly zo septikov, ktoré tiež ohrozujú podzemnú vodu, a tým zdravie ľudí využívajúcich vodu z vlastných studní.

Chemický vzorec Atrazín

Nebezpečný Atrazín

Z nebezpečných látok išlo konkrétne o herbicíd Atrazín, ktorý sa používal na likvidáciu buriny a plodín, avšak jeho nákup, predaj a používanie je už trinásť rokov na Slovensku zakázané. Zýšené množstvo tejto látky pri krátkodobom vystavení môže viesť k zníženiu tlaku. Ak však takúto vodu využívate dlhšie môže to mať oveľa horšie následky. Môže dôjsť ku kardiovaskulárnym problémom či k svalovej degenerácií. 

Hlavné zdravotné problémy, ktoré spôsobuje antrazín

Atrazín je pre ľudí nebezpečný hlavne preto, lebo sa rýchlo vstrebáva do tela človeka a spôsobuje ochorenia ako napríklad:

  • - ochrnutie končatín, 
  • - respiračné problémy, 
  • - tráviace ťažkosti, 
  • - impotencia
  • - kardiovaskulárne problémy
  • - zníženie krvného tlaku

Otrava menovaným herbicídom sa prejavuje hnačkou, zvracaním alebo podráždením očí či pokožky. Hodnoty atrazínu vo vode údajne prekročili povolené množstvá až päťnásobne.3

Na začiatok je potrebný rozbor vody

Ak máte pochybnosti o kvalite vašej vody, nechajte si otestovať vodu odborníkmi prostredníctvom rozboru vody. Informatívny rozbor vody však nemusí prítomnosť niektorých škodlivých látok, ako sú pesticídy a herbicídy, potvrdiť, preto sa na požiadanie robia špecializované rozbory vody na presne definované škodlivé látky (ako napríklad Atrazín). Ak rozbor preukázal obsah pesticídov, herbicídov či iných organických látok vo vode, je vhodné zistený problém riešiť pomocou filtra s aktívnym uhlíkom alebo reverznej osmózy.

Čo je to aktívny uhlík?

Aktívny uhlík je látka, ktorá sa vyrába z uhlia, kokosových a iných orechov, rašeliny či dreva a svoje využitie našiel v rôznych oblastiach života. Tak ako je prospešný v medicíne či kozmetike, používa sa aj pri úprave pitnej vody. To znamená, že vďaka svojej výbornej absorbčnej schopnosti uhlíkový fiter zachytáva škodlivé látky z vody a zanecháva ju čistú a nezávadnú. Na základe našich skúseností dokáže účinne zneškodniť aj škodlivé pestidcídy a herbicídy.

Filtrácia kontaminovanej vody pesticídmi či herbicídmi sa uskutočňuje pomocou uhlíkového filtra alebo reverznej osmózy.

  • Uhlíkový filter je vhodné riešenie pri kontaminácií vody chlórom, pesticídmi, herbicídmi, ťažkými kovmi a inými látkami pri úžitkovej aj pitnej vode. Pre čo najlepšie výsledky je vhodné ho skombinovať s mechanickým filtrom, ktorý odfiltruje hrubé nečistoty z vody.
  • Reverzná osmóza je vhodná pre filtráciu len pitnej vody. Filtrácia prebieha na molekulárnej báze, vďaka čomu je zabezpečené úplné odstránenie všetkých nečistôt, organických látok a baktérií.

Uhlíkové filtre na voduPonuka reverzných osmóz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje: 
1. Rozhodnutie regionálneho úradu verejného zdravotníctva
2. Vo vode na Žitnom ostrove našli zakázaný pesticíd

Ak máte záujem o rozbor vody, alebo by ste chceli zistiť viac ohľadom témy filter na vodu s aktívnym uhlím neváhajte sa na nás obrátiť. Radi vám pomôžeme, prípadne odporúčime zariadenie určené práve pre váš problém s vodou. 

Pôvodný článok zo dňa 11.2.2018, aktualizovaný dňa 02.01.2022

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia