Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Tvrdá voda neprospieva vašej pokožke

Vodný blog
od Čistá Voda
18.05.2018

Väčšina slovenských domácností trpí tvrdou vodou a s ňou spôsobeným vznikom vodného kameňa, ktorý je nie len estetickým problémom, ale výrazne vplýva aj na životnosť spotrebičov či ohrevných zariadení - menej sa však už hovorí o tom, že dokáže nepriaznivo ovplyvniť aj naše zdravie. 

Na Slovensku máme veľký problém s tvrdou vodou a vodným kameňom, takmer 75% domácnosti dnes bojuje s týmto problémom. Mapa tvrdosti vody, ktorú sme vám predstavili dávnejšie, vám ozrejmí aká kvalita vody je vo vašom okrese. V prípade, že chcete odhaliť presnú hodnotu tvrdosti vašej vody vo vašej domácnosti, ponúkame vám bezplatné meranie vody kdekoľvek na Slovensku

Čo znamená pojem tvrdosť vody?

Tvrdá voda predstavuje vodu kde sa vo vysokom množstve nachádzajú minerálne látky ako je vápnik a horčík, ktoré sa následne usádzajú a vytvárajú nežiadúci vodný kameň. Možno ste už počuli o viacerých pojmoch v súvislosti s tvrdou vodou: prechodná tvrdosť vody, ktorú nazývame uhličitánová (keďže súvisí s rozpúšťaním hydrogén uhličitanu vápenatého a horečnatého vo vode), a trvalá tvrdosť vody - spolu tak tvoria tvrdosť vody, ktorú označujeme ako celková tvrdosť vody

Čo to je vodný kameň?

Čím vyššia je tvrdosť vody, tým je väčší predpoklad na tvorbu vodného kameňa. Ten sa usádza nie len na miestach, ktoré vidíme a ktoré dokážeme chrániť (ako napríklad spotrebiče, rýchlovarná kanvica, práčka, vodovodná batéria, umývačka riadu a podobne) ale nájdeme ho aj v nánosoch na iných zariadeniach ako je vodovodné potrubie, rozvod vody, ohrievacie a vyhrievacie telesá a na ďalších neprístupných miestach, v ktorých sa množí a následne spôsobuje narušenie ich funkčnosti až po úplné zničenie. Nie je ohrozená len životnosť spotrebičov, ale so vznikom a usádzaním vodného kameňa sa niekoľkonásobne zvyšujú aj výdavky na energie - pri mäkkej vode dokážete ušetriť až 50% elektrickej energie. Táto elektrická energia by sa mohla využiť k pri vykurovaní a tiež by sa výrazne ušetrili náklady spojené s kúpou čistiacich prostriedkov, keďže tvrdá voda okrem iného znižuje aj účinnosť čistiacich prostriedkov (zaraďujeme tu napríklad prací prášok, saponát, tekuté mydlo, aviváž a podobne).

Vodný kameň na vodovodnej batérií

Vplyv tvrdej vody na pokožku

Už vieme, aké problémy spôsobuje usádzanie vodného kameňa na spotrebičoch, potrubiach a rozvodoch, ale ako môže vplývať na naše telo? Pitie tvrdej vody síce nie je škodlivé, no pravidelné sprchovanie či kúpanie sa v tvrdej vode sa neodporúča. Najviac ohrozené sú samozrejme osoby s citlivou pokožkou, na ktorú vplýva používanie neupravenej vody veľmi nepriaznivo. Nejde len o zvýšené množstvá vápnika a horčíka vo vode, ale tiež napríklad chlór, ktorý sa dostáva do tela priamo pitím chlórovanej vody, ale tiež pri kúpeli a sprchovaní práve cez pokožku. Pri jemnej a citlivej pokožke tak môže spôsobiť jej vysúšanie, podráždenie, tvorbu a nehojenie ekzémov, ako uvádza dermatologička Michaela Blaško (1). Nepriaznivo pôsobí tiež na vlasy, ktoré sa vysúšajú a lámu. Pokožka a vlasy sú ešte väčšmi ohrozené počas leta, keď ich často vystavujeme priamemu slnečnému žiareniu, chlórovanej vode v bazénoch a pravidelnejšiemu osviežovaniu a sprchovaniu. 

Účinky tvrdej vody na ľudskú pokožku

Výhody používania mäkkej vody

Mäkká voda je prospešná nie len pre správne fungovanie zariadení, ale aj pre naše telo. Medzi hlavné výhody používania mäkkej vody patria:

  • jemná, vláčna a pružná pokožka,
  • pokožka je hydratovaná, nevysúša sa,
  • lepšie hojenie rán a ekzémov,
  • hebké a zdravé vlasy.

Zmakcovač vody Ecowater esm

Ako problém s tvrdou vodou riešiť?

Pokiaľ nemáte možnosť používať len mäkkú vodu, je vhodné styk tvrdej vody s pokožkou aspoň obmedziť. Pri sprchovaní či kúpaní sa vyhýbajte dlhému pobytu v horúcej vode a nezabudnite následne pokožku dostatočne hydratovať. Ak chcete tento problém vyriešiť natrvalo, je potrebné zvoliť vhodnú úpravu vody - ideálnym riešením je použitie zmäkčovača vody.

Zmäkčovač vody

Zmäkčovače vody predstavujú plnoautomatické zariadenia, ktoré dokážu odstrániť permanentne až 99% vodného kameňa a zabraňujú jeho následnému usádzaniu. Niektoré typy zmäkčovačov vody zároveň slúžia aj na odstránenie ďalších nežiadúcich látok, ktoré sa vo vode môžu nachádzať. Samotné zmäkčenie vody prebieha prostredníctvom výmeny iónov v katexovej vložke (katióny vápnika Ca2+ a horčíka Mg2+ sú nahradené iónmi sodíka Na+) odkiaľ následne ďalej vystupuje už voda zmäkčená. 

Ak potrebujete poradiť s výberom najvhodnejšieho zmäkčovača vody alebo si chcete objednať technika na meranie tvrdosti vody vo vašej domácnosti či podniku neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poradíme a pomôžeme. 

Zdroje:

(1) Tvrdá voda a jej vplyv na pokožku

Pôvodný článok zo dňa 11.4.2017, aktualizovaný dňa 28.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia