Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Prečo je reverzná osmóza najlepší filter na vodu?

Vodný blog
od Čistá Voda
18.05.2018

Zaujíma vás, ako funguje filter na báze reverznej osmózy a prečo je vôbec vhodné ho používať? Prečítajte si tento komplexný článok so všetkými potrebnými informáciami. 

Filtrovaná voda reverznou osmózou - osmotická vodaReverzná osmóza je moderný a zároveň najúčinnejší spôsob filtrácie vody, ktorej výsledkom je čerstvá a čistá voda, čiže taká, ktorá sa asi pred štyrmi miliardami rokov v podobe meteoritov dostala na planétu Zem. Jej chemické zloženie vtedy, ale aj dnes, je H2O. Na rozdiel od dávnej minulosti, súčasná voda je kontaminovaná všetkým, čím prechádza v podobe povrchových či spodných vôd. Všetko to, čo sa do nej dostalo počas tohto dlhého obdobia, by tam však nemalo byť. Jej pôvodné chemické zloženie je totiž najideálnejšie na to, aby v ľudskom tele zabezpečovala všetky biochemické, zdravý život podmieňujúce pochody. Ak si totiž uvedomíme len tú skutočnosť, že napríklad červená krvinka obsahuje 91% vody, a jej úlohami sú transport kyslíka z pľúc ku tkanivám a orgánom, zber CO2 z tkanív a jeho prenos do pľúc, rozvoz živín z tráviacej sústavy ku tkanivám, zber odpadových látok metabolizmu a ich transport do obličiek, rozvoz hormónov, vitamínov a iných dôležitých látok, rozvoz tepla z tepelného jadra po tele, udržiavanie stálych osmotických pomerov v organizme, udržiavanie stáleho pH vnútorného prostredia, obrana pred cudzorodými organizmami a látkami (imunitná funkcia), tak by voda, ktorú v sebe obsahuje, nemala byť už ničím „obsadená“ (kontaminovaná).

Chápme to (samozrejme, že veľmi zjednodušene) napríklad aj takto:

Prirovnajme si červenú krvinku k autobusu. Ak je prázdny, môže doň nastúpiť sto ľudí, ak je už však do polovice naplnený, nastúpi len päťdesiat. Ak je teda voda v červenej krvinke „obsadená“ napríklad chlórom, ťažkými kovmi, dusičnanmi, dusitanmi, baktériami a pod., môže do nej nastúpiť len toľko kyslíka a výživných látok, ktoré sa ešte zmestia. Červená krvinka preto nemôže rozvádzať k bunkám dostatok živín, ako aj kyslíka. Výsledok? Telo postupne chátra, rýchlejšie starne, začne sa znižovať jeho imunitný systém a  časom nastupujú „civilizačné“ ochorenia. A čím dlhšie to trvá, tým môžu byť ochorenia závažnejšie a závažnejšie. A to ešte nehovoríme o toxicite týchto látok.

Princíp filtrácie reverzná osmózaAko funguje filtrovanie vody reverznou osmózou?

Preto vedci v NASA (USA) vymysleli spôsob filtrovania vody reverznou osmózou, ktorá je založená na filtrácii vody cez veľmi maličké póry tenkovrstvových kompozitných membrán. Póry odstránia také mikro-čiastočky, ktoré nedosahujú veľkosť ani 1 nanometra, čím zabezpečia priechod len veľmi malým, čiže len čistým molekulám vody. Reverzná osmóza takto odstráni z hocijakej vody napríklad nebezpečný chlór (bojový plyn Yperit i Sarín je tiež na báze chlóru), ďalšie organické a anorganické znečistenia, ako chloroform, PCB, pesticídy, hormóny, azbest, olovo, ortuť, chróm, kadmium, meď, bárium, sodík, draslík, anorganický vápnik, fluoridy, dusitany a dusičnany, cysty, baktérie a vírusy, antibiotiká, anaboliká, antikoncepciu, ktoré vážne ohrozujú ľudské zdravie. 

 

Kde všade sa technológia filtrovania vody reverznou osmózou používa? 

Najlepší filter  na vodu - reverzná osmóza

 - pri výrobe liekov vo farmaceutickom priemysle,
 - v kozmetickom priemysle,
 - v nemocniciach pri dialyzovaní pacientov,
 - v laboratóriách,
 - v potravinárskom priemysle pri výrobe nápojov (napríklad firma Coca-Cola začala používať pri výrobe nápojov vodu upravenú reverznou osmózou).  
 
Osmotická voda je filtrovaná voda, ktorá neobsahuje žiaden vodný kameň a preto sa tiež používa v saunách, pri chemickom čistení, žehlení, v umývačkách áut, pri výrobe náterových hmôt a pod. Ale čo je najdôležitejšie zdôrazniť, len reverznou osmózou ľudia získavajú úplne prirodzeným spôsobom, bez prídavku chemických látok, krištáľovo čistú, zdravú vodu. 

Princíp reverznej osmózy:

Osmóza je prirodzený proces prebiehajúci v ľudských bunkách, pomocou ktorého sa vyživujú a ktorý im umožňuje, aby ich polopriepustnou membránou (semipermabilnou) prechádzali pre nich užitočné výživné látky. Voda s vysokou koncentráciou soli a iných látok pod tlakom prechádza membránou, kde sa zbavuje všetkých rozpustených látok, výsledkom je čistá voda, čiže voda zbavená kontaminantov.

Čo všetko odstráni z vody reverzná osmóza

Optimálne pH vody veľmi presne upravujú všetky prístroje reverznej osmózy. Práve kyslé prostredie ľudského tela, ktoré spôsobujú isté druhy potravín, sa podieľa aj na výskyte niektorých druhov ochorení človeka na rakovinu. Ak by sme zjednodušili tento pomer, človek by mal mať v sebe 20% kyslého a 80% zásaditého prostredia v jeho bunkovom a medzibunkovom priestore. A to sa dá dosiahnuť najmä spojením pitného režimu vody, upravenej reverznou osmózou a vhodnými potravinami.

Na Slovensku zomiera až 52% ľudí z dôvodu kardiovaskulárnych ochorení. Voda obsahujúca anorganický vápnik tomuto ochoreniu významne pomáha. Len sa o tom nesmie nahlas hovoriť. Myslíte si, že obličkové kamene vznikajú konzumáciou napríklad maku? Anorganický vápnik v podobe cca 450 pohárov kameňa za celý život, ktorý cez človeka prejde pitím (aj vodovodnej vody), sa postupne v ľudskom tele ukladá najmä na cievach, žlčníku a v obličkách. Vedeli ste o tom?

Strašia vás osteoporózou?

Je to vymyslená fáma, ktorá nikdy nebola vedecky dokázaná. Ak by lekári mali ženy upozorňovať práve na toto ochorenie, mali by im viac pripomínať, že existujú dve podoby vápnika, dobrý alebo organický a zlý alebo anorganický, ktorý sa len ťažko vstrebáva do kostí (cca 10-12%). Ukladá sa však v celom ľudskom tele. Ak telu chýba vápnik, začne si ho „vyťahovať“ z kostí, či zubov. Jedna z hlavných príčin deficitu vápnika je aj nadmerná konzumácia cukrov a výrobkov, ktoré ich obsahujú. Je všeobecne známe, že mäso sa skladá z bielkovín, tie z aminokyselín a tuk z glycerolu a mastných kyselín a práve toto veľké prekyselenie, cukor, živočíšne tuky, pri trávení vyvolávajú produkciu škodlivých kyselín (mliečna, šťavelová, močová a iné) a práve soli vápnika ich musia neutralizovať, aby uchránili organizmus pred otravou. To potom znamená, že čím viacej konzumujeme napríklad mäsa, sladkosti, tým menej začíname (postupne v starobe) mať vápnika v kostiach. Ak by ste chceli mať denný príjem vápnika (ale len anorganického, z vody), tak by ste museli vypiť až 74 litrov vody. Pričom stačí konzumovať potraviny bohaté na prírodný, čiže organický vápnik. Takže, nie voda upravená reverznou osmózou ženám ubližuje, práve naopak. Tí, ktorí to tvrdia, sa dopúšťajú šírenia nepravdivých a zavádzajúcich informácií ohrozujúcich zdravie až životy ľudí. Vápnik, ktorý vám nezanesie cievy, obličky ale bude len dopĺňať jeho potrebné množstvá najmä v kostiach a v zuboch.

Medzi ovplyvniteľné faktory osteoporózy patria:
- výživové vplyvy,
- nízky príjem vápnika a fosfátov,
- vysoký príjem bielkovín (najmä živočíšnych - mäso),
- nadmerné požívanie (abúzus) alkoholu, kávy, nikotínu, anorexia,
- nedostatočná pohybová aktivita,
- nedostatočné vystavovanie sa slnečnému žiareniu,
- liečba niektorými liekmi (kortikoidy, metotrexát, hormóny štítnej žľazy, heparín, antiepileptiká, protikŕčové preparáty...),
- vysoký príjem cukrov... 

Pokiaľ Vás zaujali predchádzajúce fakty, prezrite si našu ponuku reverzných osmôz, poprípade nás neváhajte kontaktovať či už mailom alebo telefonicky a radi Vám poradíme, či už s úpravou vody reverznou osmózou, ako vybrať vhodný filter na vodu alebo centrálnou úpravou vody vo Vašom byte, dome alebo prevádzke. Nezábudajte, že na Slovensku pomáhame ľudom už viac ako 13 rokov a máme vyše 20 000 klientov, ktorým sme v mnohých prípadoch naozaj nepomohli len s úpravou vody, ale aj s ich zdravotnými problémami.

Pôvodný článok zo dňa 02. 09. 2015, akualizovaný dňa 10. 04. 2019.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia