Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Aké materiály je možné použiť na rozvod vody?

Vodný blog
od Čistá Voda
11.04.2018

Úprava vody nesúvisí len s výberom vhodného filtračného zariadenia, ale dôležité je aj myslieť na kvalitné materiály, ktoré sú určené na rozvod vody. Najčastejšie vyhľadávanými materiálmi sú najmä kovy, plast a iné kombinácie.

Samotná úprava vody nezahŕňa len použitie vhodného filtračného zariadenia na vodu, ale dôležité je zvoliť aj kvalitné materiály na rozvod vody v celom objekte. Najčastejšie používanými materiálmi pri domácich rozvodoch sú kovy (oceľ, meď, olov, liatina, mosadz), prípadne plast alebo ich kombinácie. 

Trubky Eurotis

Aké materiály je možné použiť?

Eurotis: 
Nerezové trubky Eurotis sú používané pre vnútorné aj vonkajšie rozvody pitnej a úžitkovej vody, pripojovanie vyhrievacích telies či systémy ústredného kúrenia. Jednou z hlavných výhod je, že trubky majú špeciálnu štruktúru, vďaka ktorej je možné ich ľahko prispôsobovať a ohýbať do uhlu až 180°, a to bez použitia akýchkoľvek nástrojov. 
Používané veľkosti: 1/2", 3/4", 1", 5/4"
Pracovná teplota: -10 až +120°C
Pracovný pretlak: PN 16 

 

PPR trubkyPPR (polypropylén): 
PP-R materiál, nazývaný aj štatistický polypropylén, je možné použiť (na rozdiel od niektorých iných plastových materiálov) na rozvody teplej aj studenej vody. Medzi výhody používania polypropylénových trubiek sa zaraďujú najmä dlhá životnosť (až 50 rokov), ekologickosť a recyklovateľnosť, jednoduchá montáž a manipulácia, hygienická nezávadnosť a odolnosť voči chemikáliam, nízka hlučnosť a tlakové straty trením, nevodivosť. Obľúbené sú aj vďaka pomerne nízkej cene. Polypropylénové rúry sa spájajú polyfúznym zváraním a mechanicky spojkami. 
Používané veľkosti: 3/8", 1/2", 3/4", 1", 5/4"
Pracovná teplota: do +60°C
Pracovný pretlak: PN 16 

 

HliníkoplastHliníkoplast: 
Aj v tomto prípade je veľkou výhodou hygienická nezávadnosť, keďže polybutylén je jedným z najhygienickejších materiálov. Obľúbeným a veľmi používaným bol najmä v minulosti aj vďaka jednoduchej montáži a manipulácii - ide o plne rozoberateľný systém, ktorý je možné poskladať, následne neskôr rozložiť a opäť poskladať.  
Používané veľkosti: 16 mm, 20 mm, 26 mm
Pracovná teplota: do +95°C
Pracovný pretlak: PN 10

 

RP trubkyRP : 
Trubky RP predstavujú ideálne riešenie pre rozvod pitnej a úžitkovej vody, závlahy a tlakovú kanalizáciu v exteriéri. Ide o vysoko flexibilný materiál s odolnosťou voči zlomeniu, oderom, ale aj poveternostným vplyvom. 
Používané veľkosti: 1/2", 3/4", 1", 5/4"
Pracovná teplota: - 40 až +110°C
Pracovný pretlak: PN 10 

 

Mirelon izoláciaMirelon izolácia: 
Mirelon izolácia predstavuje trubice z penového polyetylénu s vynikajúcimi tepelne izolačnými vlastnosťami. Jednoduchá manipulácia a ohybnosť, ekologickosť, recyklovateľnosť a chemická odolnosť sú hlavnými výhodami tohto materiálu. Mirelon izoláciu je možné použiť pri tepelnej izolácii rozvodov studenej aj teplej úžitkovej vody.
Používané veľkosti: 26x3 mm, 33x5 mm
Pracovná teplota: - 65 až +90°C

 

Medená rúraMedená rúra:
Medené rúry sa používajú pri prúdení teplej aj studenej vody a vyznačujú sa vysokou životnosťou, kde aj po dlhodobej prevádzke zostáva vnútorný povrch nenarušený, sú odolné korózii, UV žiareniu aj zmenám teplôt. Meď je pri výrobe vodovodných potrubí považovaná za zdravotne nezávadný materiál, keďže sa na ich vnútorných stenách tvorí ochranná vrstva oxidu medi, ktorá dokonca dokáže zabiť niektoré druhy baktérií. Ďalšou výhodou je 100% recyklovateľnosť, univerzálnosť materiálu aj nehorľavosť (bod tavenia medi je až 1083°C).
Používané veľkosti: 15x1 mm, 18x1 mm, 22x1 mm, 28x1 mm

 

Pozinkovaná rúraPozinkovaná rúra: 
Veľmi často používaným materiálom boli v minulosti pozinkované rúry, ktorých životnosť však nie je taká dobrá, ako v prípadoch materiálov uvedených vyššie (uvádza sa okolo 15 rokov, avšak v nepriaznivých podmienkach nastáva poškodenie už skôr). Použitie pozinkovaných potrubí sa neodporúča najmä pri teplej vode, kedy sa už po 2-3 rokoch musí meniť z dôvodu korózie, ktorá vzniká najčastejšie na základe usádzania pevných častíc a biofilmu na vnútorných stenách rúr. 
Používané veľkosti: 1/2", 3/4", 1", 5/4"

 

V prípade záujmu o ďalšie informácie nás neváhajte kontaktovať, radi vám poradíme.

Pôvodný článok zo dňa 26.04.2017, aktualizovaný dňa 30. 08. 2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia