Koľko vody je potrebnej na výrobu potravín?

Kategórie
 
 
 
Koľko vody je potrebnej na výrobu potravín?
Doprava ZADARMO nad 70€
 
 
Koľko vody je potrebnej na výrobu potravín?
Meranie tvrdosti a obhliadka zadarmo
 
 
 
 
11.04.2018

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko vody je spotrebovanej, prípadne znečistenej, pri výrobe bežných potravín a produktov, ako je napríklad káva, čaj, ryža, chlieb či čokoláda? Ak vás zaujíma, koľko vody je potrebnej na výrobu jednej priemernej šálky kávy, ktorú popri prezeraní tohto článku vypijete, čítajte ďalej. 

 

Spotreba vody pri výrobeZamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko vody je spotrebovanej, prípadne znečistenej, pri výrobe bežných potravín a produktov, ako je napríklad káva, čaj, ryža, chlieb či čokoláda? Ak vás zaujíma, koľko vody je potrebnej na výrobu jednej priemernej šálky kávy, ktorú popri prezeraní tohto článku vypijete, čítajte ďalej. 

 

Nejde len o samotnú vodu potrebnú na výrobu produktu, ale celkové množstvo vody, ktorá sa spotrebuje alebo znečistí vo všetkých fázach výrobného procesu. Ako príklad môžeme uviesť džínsy, pri ktorých je veľké množstvo vody využité už pri samotnom pestovaní bavlny, následnom tkaní, spracovaní textílie atď.

 

Voda a výroba obľúbených nápojov

Priemerne sa na výrobu 1kg čierneho čaju, ktorý bežne kúpime v obchodoch spotrebuje 8 860 litrov vody. Čo znamená, že pri štandardnej šálke čaju (cca 250 ml vody + 3g čaju) to je asi 120 veľkých pohárov vody. Najväčšou "položkou", čo sa nápojov týka, je káva. Oproti pivu sa pri výrobe kávy spotrebuje takmer štvornásobne viac vody.

Spotreba vody na výrobu kávy, čaju, piva a mlieka

Zaujímavé je, že na výrobu 1 kg zemiakov sa spotrebuje cca 290 litrov vody, ak však berieme do úvahy zemiakové chipsy, pri 1 kg je to až 1040 litrov vody. Stále je to ale menej, ako pri 1 kg lúpanej ryže (takmer 2 500 litrov vody).

Vysoká je aj spotreba vody na výrobu jedného kg pšeničných cestovín, pričom 80% tvorí voda využitá pri pestovaní pšenice. To, aká je celková spotreba vody, je teda ovplyvnené práve jej pôvodom a spôsobom jej pestovania (cestoviny z talianskej pšenice = 1 410l/kg, cestoviny vyrobené z pšenice pestovanej vo Francúzsku = 590l/kg).

Spotreba vody na výrobu zemiakov, ryže, chleba a cestovín

Pri výrobe čokolády je tiež dôležitý pôvod a spôsob pestovania kakaových bôbov. Inak tomu nie je ani pri výrobe mäsa, priemerne sa spotrebuje na výrobu 1 kg hovädzieho mäsa viac ako 15 tisíc litrov vody. Presné číslo ale závisí od výrobného systému, zloženia a pôvodu krmiva pre dobytok. Podstatne menej vody je využívanej pri výrobe ovocia a zeleniny. Napríklad na výrobu 1 kg banánov sa celosvetovo priemerne spotrebuje 790 litrov vody (v Indii, krajine s najvyššou produkciou tohto druhu ovocia, je to len 500 litrov/kg).

Spotreba vody na výrobu čokolády, mäsa, ovocia a zeleniny 

Na základe týchto údajov môžeme mať akú-takú predstavu o tom, ako produkcia jednotlivých výrobkov ovplyvňuje rastúce obavy o nedostatku pitnej vody a zhoršení kvality vody. Je jasné, že po prečítané tohto článku neprestaneme jesť ryžu alebo nosiť džínsy len preto, lebo je pri ich produkcii spotrebované veľké množstvo vody. Minimálne nás však donúti zamyslieť sa nad tým, čo všetko si výroba niektorých potravín vyžaduje a aké dôležité je udržiavanie čistoty vodných zdrojov.

Zdroj informácií: waterfootprint.org

 

Pôvodný článok zo dňa 22. 08. 2017, aktualizované dňa 11. 04. 2018.

 

...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia