Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Môže voda ovplyvniť chuť kávy?

Vodný blog
od Čistá Voda
04.04.2022

Aj Vy ste už skúšali rôzne druhy káv, no ani jedna sa nepodobala chuťou na tú, akú Vám pripravujú vo Vašej obľúbenej kaviarni? A viete, že chuť kávy ovplyvňuje najmä kvalita vody? Čo s tým....

V posledných rokoch si ľudia dávajú záležať na výbere správneho druhu kávy tak, aby výsledkom bola jej najdokonalejšia chuť a vôňa. Ale aj vy sa stretávate s tým, že vaša káva nie je taká lahodná, ako tá z kaviarne? Vyskúšali ste viac druhov zrnkovej kávy, ale chuť je stále rovnaká – nevýrazná? Často krát sa okrem výberu kávy zabúda aj na kvalitu vody. Sú to práve kaviarne, ktoré využívajú filtrovanú vodu na výrobu kávy. Až 99% používa reverznú osmózu, pre dosiahnutie čo najčistejšej vody. Pretože práve kvalita vody je kľúčovým faktorom, ktorý môže výrazne ovplyvniť výslednú chuť a arómu.

Kľúčové faktory pre prípravu dokonalej kávy

  • Vybavenie: ide o správny výber kávovaru a kvalitu mlynčeka na kávu
  • Kávové zrná: jedná sa o všetky vlastnosti, ktoré súvisia s kávovými zrnami, napr. druh praženia, zmes, pôvod zŕn
  • Mletie: veľkosť mletia zŕn ovplyvňuje výslednú chuť kávy
  • Voda: Americká národná asociácia kávy odporúča používať filtrovanú alebo balenú vodu pre zachovanie chuti a arómy kávy. Pri balenej vode však netreba zabúdať na záťaž životného prostredia plastovými fľašami, a ekonomické hľadisko.

Káva

Príprava kávy ako experiment

Znie to síce zvláštne, ale prípravu kávy možno naozaj prirovnať k chemickej reakcii. Zoberte si napríklad fakt, že pre Slovákov je najznámejším typom kávy -  espresso. To tvorí z 98% voda a zvyšok káva. Voda s nízkou kvalitou dokáže znehodnotiť akúkoľvek kávu, či už ide o luxusnú značku alebo obyčajnú kávu. Výslednú chuť v tomto prípade ovplyvní najmä voda.

Spoločnosť káva Five Senses Coffee tvrdí: „Voda nie je len „zložka“, ktorú pridávate do pražených kávových zŕn – voda je rozpúšťadlo, ktoré zo zŕn extrahuje aromatické zlúčeniny. Zohráva aktívnu úlohu. Na rozpustenie aromatických zlúčenín vo vode musí voda vytvoriť pevné chemické väzby s látkami v káve, tým je ovplyvnená jej charakteristická vôňa...“

Ako ovplyvňujú minerály chuť kávy

Voda z vodovodu môže obsahovať zvýšené množstvo rozpustených minerálov, ktoré výrazne ovplyvňujú chuť kávy:

  • Zvýšený obsah železa vo vode: dodá káve nepríjemnú kovovú pachuť
  • Koncentrovanejšie množstvo vápnika: „zabrzdí“ rozvinutie chuti kávy a rovnako aj jej vône. Chuť je vtedy nevýrazná
  • Zvýšené množstvo horčíka: zvýši sladkosť kávy

Aké iné problémy súvisia s použitím nefiltrovanej vody?

1. Chlór

Voda je bežne upravovaná chlórom, ktorý vytvára nepríjemný zápach a rovnako môže negatívne ovplyvniť aj výslednú chuť kávy.

2. Mechanické nečistoty

Ďalším problémom môžu byť drobné mechanické  nečistoty, ktoré sa na vodu naviazali vo vodovodnom potrubí. Môže to byť napríklad hrdza, vlasy, prach, ťažké kovy a iné sedimenty. Tie nielen, že majú negatívny účinok na výslednú kávu, ale rovnako môžu výrazne znížiť životnosť kávovaru.

3. Zvýšené TDS

Ide o množstvo všetkých rozpustených látok, ktoré nájdeme vo vode, ktoré sú rozmerovo menšie ako 2 mikrometre. Ide napríklad o dusičnany a dusitany, fosfáty, sodík, vápnik a podobne. Čím je obsah TDS vyšší, tým má voda výraznejšiu chuť, čo môže mať negatívny efekt pre výslednú chuť kávy, a súčasne vysoký obsah minerálov spôsobuje usadzovanie vodného kameňa v kávovare. 

4. Zvýšené pH vody

Ide o zásaditosť alebo kyslosť. Táto hodnota rozhoduje o výslednej reakcii vodného roztoku - či bude reagovať kyslo alebo zásadito. Hodnota pH < 6,5 negatívne ovplyvní chuť kávy, kedy sa nám môže zdať kyslejšia. Naopak pH > 8  môže mať negatívny vplyv na funkčnosť a životnosť kávovaru. Viac informácií o tom čo je pH vody nájdete na našom  blogu.

Ideálne  hodnoty by mali byť:

  • TDS: 120 – 140 mg
  • pH: 7,0
  • Tvrdosť: 70 – 90 mg

Ako zlepšiť kvalitu vody na prípravu kávy?

1, Filtračná kanvica: výhodou zariadenia je jeho prenosnosť, jednoduchosť a nízka cena. Najčastejšie sa využíva filter s aktívnym uhlím, ktorý dokáže na seba naviazať molekuly chlóru, vďaka čomu dokáže upraviť chuť a zápach vody v priebehu niekoľkých sekúnd. Rovnako filtrácia vody prostredníctvom filtračnej kanvice, zabezpečuje znižovania tvrdosti vody. Okrem spomínaných základných funkcií, sú aj špeciálne typy filtračných kanvíc, ktoré ponúkajú odfiltrovanie ťažkých kovov, alebo vodu dokážu mineralizovať prostredníctvom vyváženého pomeru minerálov. V našej ponuke nájdete filtračné zariadenia rôznych známych značiek, ako je napr. Brita, Aquaphor, Aquatip a iné.

2, Kuchynský filter na vodu: naša ponuka je naozaj pestrá. Ak hľadáte filter vhodný do kuchyne, ktorý nezaberá veľa miesta, odporúčame siahnúť po filtri na kohútik, ktorý sa inštaluje priamo na vodovodnú batériu. Samotná výmena filtračnej vložky je jednoduchá a rýchla. Filter má za úlohu odstrániť chlór, pesticídy, rôzne organické zlúčeniny a navrátiť vode jej prirodzenú vôňu a chuť. 

3, Reverzná osmóza: ide o najlepšiu voľbu, pokiaľ si potrpíte na skutočne kvalitnú kávu. Ide o vodný filter, ktorý dokáže odstrániť až 98% kontaminantov z vody. Základom je osmotická membrána, ktorá prostredníctvom filtračných pórov, vodu zbaví znečistenia, výsledkom čoho sú len samotné molekuly vody. Ide o komplexnú filtráciu pitnej vody. Na výber máme základné typy, ale aj rozšírené reverzné osmózy o mineralizátor, energetizér či UV lampu. Najvhodnejšie je jej umiestnenie pod kuchynský drez.

Filtrovaná verzus nefiltrovaná voda

Rozdiel medzi filtrovanou a nefiltrovanou vodou, môže vo výslednej chuti kávy spôsobiť skutočne veľký rozdiel. Chuť kávy po použití filtrovanej vody bude výraznejšia, začnete vnímať rôzne chute jednotlivých druhov káv. Rovnako sa vďaka filtrovanej vode zbavíte nepríjemného sedimentu, ktorý nájdeme na dne šálok. Do tejto časti pridať že tajomstvom tých najlepších kaviarní je práve reverzná osmóza. 

Kávovar

Spoločnosť, ktorá sa venuje predaju kávy robila test, kávu namleli rovnako, do každej šálky použili rovnakú gramáž, jediný rozdiel bol, že v jednej šálke bola filtrovaná voda, v druhej nefiltrovaná. Rozdiel bol až taký veľký, že účastníci výskumu nechceli uveriť tomu, že ide skutočne o rovnakú kávu:

J. Rybár (účastník výskumu) na šálku s nefiltrovanou vodou hovorí: „Mala ťažšiu chuť, bola viac trpká, chýbala jej akási jemnosť. A takýto rozdiel cítiť aj pri čaji či polievke…

Skutočne, káva zaliata filtrovanou vodou je chutnejšia, má ozajstnú kávovú arómu a nezaťažuje trávenie. Ak aj vy chcete dopriať svojej rodine lahodnú chuť kávy alebo čaju, neváhajte a kontaktujte nás, radi vám poradíme.

Zdroj:

https://blogokave.sk/filtrovanie-vody-ku-kvalitnej-kave-patri-aj-kvalitna-voda/

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia