Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Zmäkčenie vody v priemysle - na čo treba myslieť?

Vodný blog
11.10.2019

Vysoký stupeň tvrdosti vody spôsobuje nemalé problémy nielen v domácnostiach, no takisto v priemysle. Spúšťačom nenávratných strát či havárií v podnikoch môže byť práve vodný kameň – často skloňovaný, málokrát riešený. Ako ho odstrániť? Máme riešenie... 

Tvrdá voda je problém nejednej domácnosti v našej krajine. Avšak zvýšený stupeň tvrdosti vody netrápi len domácnosti, ale vyskytuje sa aj v priemysle. Najväčší problém spôsobuje vodný kameň, ktorý častokrát ničí drahé prístroje a zariadenia, ktoré sú súčasťou takýchto podnikoch. 

Prečo vzniká vysoká tvrdosť vody?

Tvrdosť vody je prirodzene sa vyskytujúci jav, ktorý sa objavuje pri nadmerných množstvách vápnika a horčíka vo vode. Takáto tvrdosť vody je premenlivá najmä v dôsledku toho, že zlúčeniny, ktoré ju tvoria sú tepelne nestabilné a premieňajú sa na formu uhličitanov nerozpustných vo vode. Nechceným výsledkom je vyzrážaný sediment problém, zvaný vodný kameň, ktorý vie spôsobiť neuveriteľné škody vo výrobných procesoch či pri používaní vody na technické účely v priemyselných podnikoch.

Na našom blogu sme na tému vodný kameň nápísali množstvo užitočných článkov: ako vyzerá, ako sa zbaviť vodného kameňa či ako odstraniť usadeniny z práčky.
Aby sa predišlo problémom s tvrdou vodou v podnikoch, v továrňach a zabránilo sa kazivosti výrobných strojov, tentoraz prinášame odporúčanie aj do odvetvia priemyslu

Najlepšie riešenie?

Mäkká voda sa musí používať v mnohých technologických systémoch a jej kvalita vie priniesť skutočné zisky. Často sa ukazuje, že náklady na inštaláciu vhodných filtračných zariadení sú oveľa nižšie ako náklady spojené s opravou porúch stroja spôsobených dôsledkom vysokej tvrdosti vody. Akákoľvek porucha priemyselného zariadenia prináša so sebou zastavenie všetkej práce závodu, čo spôsobuje nepredstaviteľné straty.

Medzi najúčinnejšie spôsoby boja proti tvrdej vode v priemyselných podnikoch patria priemyselné zmäkčovače vody, pretože sú vysoko efektívne, pohodlné a navrhnuté špeciálne tak, aby vyhovovali vyššie kladeným nárokom.

Priemyselný zmäkčovač vodyzmäkčovač vody do priemyslupriemysel zmäkčovač vody

Princíp zmäkčenia vody a výstavba priemyselných zmäkčovačov

Priemyselné zmäkčovače vody sa z hľadiska prevádzky nelíšia od domácich riešení. Proces znižovania tvrdosti vody sa uskutočňuje osvedčeným spôsobom pomocou iónovýmeny na báze regenerácie soľou, kedy sa z náplne obsahujúcej katex odstraňujú zo vstupnej tvrdej vody katióny vápnika Ca2+ a horčíka Mg2+ spôsobujúce usadeniny vodného kameňa, pričom sú nahradené iónmi sodíka Na+. Celý proces by nefungoval bez dôležitého prvku zvaného riadiaca hlavica, cez ktorú vstupná tvrdá voda najprv preteká, vďaka tlaku z vodovodného potrubia.

Naše inovatívne riadiace hlavice s označením BNT® obsahujú užívateľsky prívetivý LCD displej, ktorý zaručí jednoduchšiu inštaláciu a servis zariadenia. Ich výrobná kvalita garantuje nižšiu pravdepodobnosť zlyhania a dlhšiu životnosť zariadenia. Samozrejmosťou je tiež manuálne nastavenie pozície cyklu, ktoré hravo zvládnete prostredníctvom našej nižšie uvedenej video inštruktáže. (Zdrojom je náš Youtube kanál, kde nájdete množstvo ďalších užitočných videorecenzií). 

Využitie premyselných zmäkčovačov vody

Inštalácia prináša množstvo výhod, akými sú: eliminácia rizika tvorby sedimentov v nádržiach, v mechanizmoch na ohrev vody, vo vykurovacích objektoch či v sanitárnych zariadeniach. Priemyselné zmäkčovače nachádzajú svoje využitie takisto v hoteloch či v gastronómii, kde je úprava vody skutočne dôležitá, čo sme vysvetlili v už publikovanom článku. Okrem toho sa priemyselné zmäkčovače vo veľkej miere využívajú v odvetviach, ako sú napríklad: mäsiarstvo, spracovanie mlieka a mliečnych výrobkov, čokoládové závody, ovocinárske závody, pivovarníctvo, výroba zmrzliny, autoumyvárne, v neposlednom rade poľnohospodárstvo a i. 

úprava vody v priemysle úprava vody umyvárka vody priemysel filtrácia vody

Ako si vybrať priemyselný zmäkčovač vody?

Pri výbere priemyselných zmäkčovačov vody je samozrejme najdôležitejším krokom analýza vody, resp. rozbor vody a výsledok ukazujúci jej presné fyzikálno-chemické vlastnosti. Úspešnému finále predchádza komunikácia, na ktorú kladieme prísny dôraz. Navrhneme Vám riešenie, zaistíme montáž, spustenie a poskytneme pravidelný servis so zárukou. Kontaktujte nás a spravte zo svojej spoločnosti lídra medzi konkurenciou. 

Pôvodný článok zo dňa 11. 10. 2019, aktualizované dňa 21.1.2022

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia