Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Účinný spôsob odstránenia vodného kameňa

Vodný blog
od Čistá Voda
11.04.2018

Tvrdá voda je problémom mnohých domácností na Slovensku. Pýtate sa, ako odstrániť vodný kameň? U nás vám navrhneme najefektívnejšie odstránenie vodného kameňa v celom rodinnom dome, byte alebo firme. Nechajte meranie tvrdosti vody a následné zmäkčenie vody na nás.

Problém, ktorý trápi takmer každú domácnosť na Slovensku. Tvrdá voda je každodenný nepriateľ, či už ide o výrazne nižšiu životnosť všetkých spotrebičov, cez ktoré tvrdá voda preteká alebo o niekoľko násobne vyššie náklady na energiu v domácnosti. Ak si chcete overiť, aká tvrdosť vody je v rámci vášho okresu, pozrite si článok mapa tvrdosti vody na Slovensku

Čo spôsobuje vodný kameň?

Za vodný kameň sú považované usadeniny, ktoré mohli vzniknúť postupne z rôznych vápenatých a horečnatých solí rozpustených vo vode. Vodný kameň má zvyčajne bielu farbu, ale niekedy je nahnedlý až žltkastý. Vodný kameň sa usadzuje všade tam, kde sa ohrieva tvrdá voda. Miesta, kde ho najčastejšie nájdeme sú bojler, rýchlovarná kanvica, práčka, umývačka riadu, sprchová hlavica a podobne. 

Samotná tvrdá voda vzniká tak, že mäkká, dažďová voda preteká cez skalnaté podložie, ktoré obsahuje vápenec a rozpúšťa tak, uhličitan vápenatý a uhličitan horečnatý v minerálnej forme. Čiže tvrdá voda je voda, ktorá obsahuje zvýšene množstvo minerálov, ako je vápnik a horčík.

Vodný kameň

Hrozby spôsobené vodným kameňom

Hrozby vodného kameňa začínajú pri každom jednom spotrebiči, ktorý prichádza do kontaktu s tvrdou vodou. Napríklad je preukázané, že tvrdá voda znížuje účinnosť práčky až o 30%. Avšak najviac ohrozené sú ohrevné a výhrevné telesá. Pri nich nielen výrazne klesá životnosť, ale aj úmerne rastú náklady na ohrev a tým pádom aj prevádzkové náklady. V praxi dokáže už 1 mm vrstva vodného kameňa na akomkoľvek spotrebiči (kávovar, umývačka riadu, kanvica, bojler..) spôsobiť až 10% pokles účinnosti, pri 3 mm je to takmer 30%. 

So zníženou účinnosťou samozrejme rastú náklady na prevádzku. Tvrdá voda taktiež výrazne znižuje účinky chemických prípravkov na čistenie, ako je aviváž, saponát, prací prášok a podobne. Na základe čoho prádlo ostáva tvrdé a nedokonale opraté. Po zmäkčení vody pocítite rozdiel aj po sprchovaní, rozdiel v kvalite vlasov po umývaní vlasov s tvrdou a mäkkou vodou je naozaj veľký, nehovoriac o tom, že pri častom používaní tvrdej vody môže dôjsť ku kožným problémom ako je ekzém, suchá pokožka či nepríjemné lupiny.

Ako vyzerá vodný kameň

Negatívne účinky tvrdej vody:

  • výrazne vyššie náklady na prevádzku a energie
  • zanášanie a usadzovanie vodného kameňa napríklad na vodovodné potrubie, vodovodný kohútik
  • problémy s poruchovosťou elektrických spotrebičov (neuznanie reklamácii a výrazné skrátenie ich životnosti)
  • výrazne vyššia spotreba pracích a čistiacich prostriedkov pri tvrdej vode
  • zničený lesklý povrch kúpeľňových zariadení ako sú obkladačky, sprchová hlavica, sprchový kút, vaňa, vodovodné batérie a podobne
  • menšia účinnosť chemických saponátov miešaných v tvrdej vode
  • vysušuje pokožku, vlasy sú suché, strácajú lesk a lámu sa

Ako bojovať s tvrdou vodou?

Tvrdá voda finančne zaťažuje váš rodinný rozpočet. Čo teda zaručene pomôže v boji proti vodnému kameňu? Náš tím ČistáVoda už dlhé roky preferuje klasické katexové zmäkčovače vody - teda permanentné odstraňovanie vodného kameňa. Ide o zariadenia, ktoré vymieňajú soli vápnika a horčíka a nahradzujú ich za iné, neškodné ióny sodíka Na+. Všetky naše prístroje pracujú plnoautomaticky a jediné, čo je potrebné  je pravidelné dosypávanie tabletovanej soli. 
 
Zmäkčovač vody je investícia do budúcnosti, minimálne na 10 rokov. Po nainštalovaní zariadenia budete mať zmäkčenú vodu pre celý byt, rodinný dom či prevádzku okamžite. Zmäkčovače vody sa postarajú o odstránenie vodného kameňa z potrubí, bojlerov, práčky a všetkých domácich spotrebičov, ktoré prichádzajú do kontaktu s vodou. Odstránite tiež nepekné usadeniny vodného kameňa na batériách a po sprchovaní zmäkčenou vodou bude pokožka vláčna a jemná. 
Katexový zmäkčovač

Ponúkame vám najideálnejšie riešenie odstraňovania vodného kameňa v 4 krokoch:

1. Meranie tvrdosti vody. Prídeme bezplatne za Vami, zmeriame tvrdosť vody, ak bude potrebné, dohodneme sa na komplexnom rozbore vody na všetky látky vo vode.

2. Návrh prístrojov na úpravu vody po prediskutovaní vašich požiadaviek a očakávaní.

3. Kompletná montáž všetkých potrebných zariadení s garanciou výsledkou, ktoré sme si dohodli. Odmeriame tvrdosť vody, prípadne iné parametre na vstupe a na výstupe.

4. Pravidelné servisovanie (dezinfekcia, doplnenie zásob soli 100kg, kontrola tesnení) + záruka (pri dodržaní servisných podmienok až 5 rokov*)

Pokiaľ vás zaujalo naše komplexné riešenie zmäkčenia vody, nevyznáte sa do zmäkčovačov, montáže a jednoducho chcete mať už navždy pokoj s tvrdou vodou, tak nás neváhajte kontaktovať v našom formulári. Pokiaľ máte záujem si len prezrieť ponuku našich zariadení, určených pre zmäkčenie vody navštívte náš e-shop.

Pôvodný článok zo dňa 26. 06. 2017, aktualizovaný dňa 27.12.2021 
 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia