Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ako sa nadobro zbaviť vodného kameňa?

Vodný blog
od Čistá Voda
17.05.2018

Kde sa v domácnosti najčastejšie vyskytuje vodný kameň? Aké sú možnosti odstránenia z krátkodobého a dlhodobého hľadiska? Čo spôsobuje vodný kameň a naopak aké výhody vám prinesie permanentné odstránenie vodného kameňa?

Takmer každá slovenská domácnosť ho pozná a z princípu ho musí istým spôsobom riešiť - vodný kameň. Je všade, kde prišlo ku kontaktu s vodou. Rýchlovarná kanvica, batérie, sprchová hlavica, WC, bojler, umývačka riadu, práčka, či vírivka. Je to spôsobené tým, že naše prírodné vodné zdroje často pretekajú cez skalnaté podložia, čím na seba viažu minerálne látky, ako sú vápnik a horčík. A práve tieto látky vytvárajú vodný kameň, ale ako ho riešiť? Na to je mnoho spôsobov, s ktorými sa chceme podeliť v tomto článku. 

Čo to vodný kameň vlastne je? 

Vodný kameň je produktom tvrdej vody, ktorá sa nachádza v spodných vrstvách pôdy. Ide o vodu, ktorá je obohatená o minerálne látky. Vodný kameň je zložený prevažne z nerozpustených soľných minerálov, ako je napríklad uhličitan horečnatý a vápenatý. Je viditeľný voľným okom, ako biely povlak. Nájdeme ho všade tam, kde je vlhké prostredie a dochádza v ňom k teplotným zmenám. Môžeme ho vidieť napríklad na vodovodných batériách, rýchlovarných kanviciach, na skle, zrkadlách, bojleroch, v kávovaroch, na obkladačkách a podobne. Čím je voda v domácnosti tvrdšia, tým je väčšie riziko vzniku vodného kameňa. Pokiaľ sa vám vodný kameň netvorí a ešte ste sa s ním nestretli, buďte radi. Patríte približne k jednej z piatich domácnosti na Slovensku.

Prečo je potrebné vodný kameň odstraňovať?

Niektorí, “konzervatívnejší” ľudia sa možno budú oháňať, že im vodný kameň neprekáža, to je možné z estetického hľadiska. Avšak, vedeli ste, že už veľmi tenká vrstva vodného kameňa pôsobí, ako tepelná izolácia? Kvôli tomu musíte vodný kameň doslova opäť “preprať”, či už v práčke, kanvici, žehličke a bojleri. S tým úmerne rastú náklady, a to v mnohých prípadoch až niekoľkonásobne. Napríklad nános vodného kameňa, ktorý ma v priemere 1mm zvyšuje náklady až o 10%. Nehovoriac o ďalšom faktore a tým sú nemalé výdavky na priebežné odstránenie vodného kameňa kyselinou citrónovou alebo octom, prípadne špeciálnymi prostriedkami do práčky, či umývačky riadu.

Vodný kameň na batérií

Ako rýchlo a lacno riešiť odstraňovanie vodného kameňa?

Odpoveď je jednoduchá, každodenný pomocník v podobe klasického octu alebo kyseliny citrónovej. Najbežnejší spôsob je pripraviť si roztok octu a vody v pomere 1:1, prípadne do vody pridať 2-3 polievkové lyžice kyseliny citrónovej. Efekt je podobný.

Rýchlovarná kanvica - stačí naplniť roztokom do plna, prevariť a vodu nechať vychladnúť. Následne vyliať, ideálne je následne kanvicu prevariť ešte raz čistou vodou pred ďalším použitím. 

Práčka - vylejte roztok priamo do bubna, prípadne dávkovača na prášok. Potom pustite jeden z dlhých programov a máte hotovo.

Batérie či sprchové hlavice - týmto roztokom dokážete rozpustiť nánosy, avšak je to už komplikovanejšie. Skúste namočiť vatu do roztoku a obaliť ňou batériu. Odporúčame ponechať aspoň pár hodín namočené.

Čo je zmäkčovač vody a aké má benefity?

Žiadne lacné a rýchle riešenie v podobe roztokov, kyselín a podobne. Ide o prístroj, ktorý sa inštaluje na centrálny prívod vody do domu. To znamená, že všetká voda, ktorá do domu vstúpi prejde cez zmäkčovač. Prístroj obsahuje náplň, ktorá pomocou iónovýmeny vode vezme možnosť tvorby vodného kameňa. Vymení ióny vápnika a horčíka (hlavných tvorcov vodného kameňa) a nahradí ich sodíkom. Takýto zmäkčovač vody do domácnosti je nenáročný a bežne má životnosť cca 10-20 rokov, to znamená, že sa nejedná o novodobé práčky a iné spotrebiče, ktoré vám z princípu prestanú fungovať ihneď po záručnej dobe. Jediné, čo od vás bude vyžadovať je dosypanie tabletovanej soli párkrát do roka.

Zmäkčovač vody evolution

Výhody zmäkčovača

  • 100% odstránenie nánosov kameňa, už sa žiadne nevytvoria a staré nánosy postupne rozpustí, časom úplne zabudnete na pojem vodný kameň
  • ušetrenie nákladov na ohrev a výmenu, reklamáciu spotrebičov, či nových batérií a sprchových hlavíc
  • ušetrenie nákladov na pranie, a ako bonus bude pranie v zmäkčenej vode efektívnejšie, prádlo ostane hebkejšie a voňavé
  • príjemnejšie sprchovanie, pokožka ostane hebká a jemná
  • a o mnoho viac, už sami určite viete, kvôli čomu vám vodný kameň najviac prekáža 

Pokiaľ máte záujem o bližšie informácie, neváhajte nás kontaktovať, sme vám vždy nápomocní.

Pôvodný článok zo dňa 17.11.2016, aktualizovaný dňa 17.1.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia