Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

5 príkladov, ako vyzerá tvrdá voda

Vodný blog
od Čistá Voda
18.05.2018

Tvrdá voda a vodný kameň spôsobuje v domácnosti celý rad problémov, cez nevzhľadný povlak na spotrebičoch, vysúšanie pokožky a vlasov až po výrazné zvýšenie nákladov za energie. V článku sa zameriame na konkrétne príklady, ktoré sa vo vašej domácnosti objavia, ak používate tvrdú vodu. 

Tvrdá voda predstavuje problém vo väčšine slovenských domácnosti. V článku mapa tvrdosti vody na Slovensku, sme vám znázornili, ako vyzerá tvrdosť vody v jednotlivých slovenských okresoch. Dnes by sme vám chceli opísať a charakterizovať 5 názorných príkladov, kde všade sa tvorí vodný kameň vo vašej domácnosti. 

Príklady tvrdej vody

Tvrdá voda a vodný kameň spôsobuje v domácnosti celý rad problémov, cez nevzhľadný povlak na spotrebičoch, vysúšanie pokožky a vlasov až po výrazné zvýšenie nákladov za energie. O tom, čo všetko zmäkčenie vody vyrieši a aké prináša mäkká voda výhody, sme už písali na našom blogu. V tomto článku sa zameriame na konkrétne príklady, ktoré sa vo vašej domácnosti objavia, ak používate tvrdú vodu
 

Vodný kameň na vodovodnej batérii


1. Usadeniny na vodovodnej armatúre

Nevzhľadný biely alebo žltkastý povlak na vodovodnej batérii a ďalšej armatúre v kúpeľni alebo kuchyni je jasným znakom zvýšenej tvrdosti vody. Pri sprchovaní môžete spozorovať vytvorený vodný kameň aj na sprchovej hlavici. Avšak nielen biely povlak je problém. Starosti môže narobiť aj hromadenie sa vodného kameňa v dierkach na sprchovej hlavici, vďaka čomu sa dierky stávajú nepriechodnými a sprchová hlavica (najmä masážna) stráca svoju účinnosť. Na základe toho s istotou viete, že vo vašej vode je vysoký obsah vápnika a horčíka a je potrebné jej zmäkčenie. Nepríjemný biely povlak však nájdete aj na kúpeľňových dlaždiciach

 

Vodný kameň v rýchlovarnej kanvici
2. Vodný kameň a rýchlovarná kanvica

S usádzaním vodného kameňa v rýchlovarnej kanvici sa stretol už asi každý z nás. Určite sa vám častokrát stalo, že veľké nánosy vodného kameňa ostali vo vašom nápoji, alebo hrúbka vodného kameňa bola taká hrubá, že sa ohrevná špirála prehriala a rýchlovarná kanvica ostala v koši. Internet je plný návodov, ako ho jednoducho odstrániť, ale len na krátko. Najčastejšie sa používa kyselina citrónová či ocot, no všetky tieto riešenia pôsobia len krátkodobo. Po určitom čase sa vodný kameň v kanvici opäť vytvorí, preto je ideálnym, a najmä trvalým, riešením je využiť zmäkčovač vody. V prípade vysokej tvrdosti vody sa problému s vodným kameňom nevyhnete ani pri používaní iných kuchynských spotrebičov s ohrevom, napríklad kávovar.

Vodný kameň v práčke3. Zanesené ohrevné teleso v práčke

Ideálnym prostredím pre tvorbu vodného kameňa sú aj výhrevné špirály v práčke a ďalších spotrebičoch. Problémom býva fakt, že sú ukryté vo vnútri zariadenia a nevidíme tak voľným okom, keď sú zanesené. Môžeme však spozorovať zvýšené náklady na energie, pracie prostriedky či nedokonale opraté a zatvrdnuté prádlo. Zanesenie výhrevného telesa a ďalších častí práčky môže vyústiť až do jej pokazenia. V takomto prípade väčšinou reklamácie nebývajú výrobcom uznané. Podobný problém máva aj umývačka riadu, či iné spotrebiče.

 

Vodný kameň v bojleri4. Vodný kameň v bojleri

Rizikovým zariadením v domácnosti, kde sa vo veľkom tvorí vodný kameň, je bojler či iné zariadenie slúžiace na ohrev vody. Voda ohrievaná v takomto prostredí následne preteká celým systémom a využívame ju aj na pitie. Vrstva vodného kameňa navyše pôsobí ako tepelný izolant a spôsobuje výrazné energetické straty. Práve úspora elektrickej energie až o 50% pri vykurovaní a zvýšená výkonnosť vyhrievacích telies patria medzi hlavné výhody zmäkčenia vody. Pri používaní mäkkej vody je chránený nie len vykurovací systém, ale aj potrubie, rozvody a spotrebiče.


Usadeniny na sklenenom riade

5. Škvrny na sklenenom riade

Vysoká tvrdosť vody sa môže prejaviť aj usadeninami na sklenenom riade, na ktorom po vysušení zostanú škvrny. Okrem kuchynského riadu sa škvrny z vodného kameňa vyskytujú aj na ďalších sklenených povrchoch (napríklad sprchovací kút).

 

Vodný kameň sa teda tvorí všade tam, kadiaľ preteká tvrdá voda - v spotrebičoch, vykurovacích telesách ale aj celom vodovodnom systéme. Spozorovali ste niektorý z uvedených príkladov aj vo vašej domácnosti? V prípade záujmu o riešenie problému s tvrdou vodou a vodným kameňom sa neváhajte obrátiť na našich odborníkov

Pôvodný článok 18.05. 2018, aktualizovaný dňa 31.12.2021

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia