Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Dezinfekcia pitnej vody chlórom

Vodný blog
od Čistá Voda
19.05.2018

Za jednu z najdôležitejších častí procesu úpravy vody považujeme jej dezinfekciu, prostredníctvom ktorej je zabezpečená nezávadnosť vody z mikrobiologického hľadiska. Vo väčšine prípadov sa vykonáva chlórovanie vody - prečítajte si, aké výhody so sebou táto metóda dezinfekcie vody prináša.

Chlór je chemická látka, ktorá sa už pár rokov využíva na dezinfekciu vody. Je dokonalý v tom, že ničí vírusy, baktérie a iné mikroorganizmy, ktoré môžu byť nebezpečné pre ľudský organizmus. Netreba však zabúdať na to, že aj keď aplikujete dezinfekciu vody chlórom, je potrebné neustále kontrolovať jeho množstvo.

Všetkého veľa škodí a pri chlóre to platí dvojnásobne. Ak máte zvýšené množstvo chlóru vo vašej vode, môže to skončiť zdravotnými problémami ako sú rôzne druhy alergií, problém s pokožkou, ekzémy a podobne. Pitie vody s výrazne zvýšením množstvom chlóru môže zvýšiť riziko rakoviny žlčníka, či iných druhov nádorových ochorení. 

Dezinfekcia vody chlórom

Jedna z najdôležitejších fáz procesu úpravy vody je neodmysliteľne jej dezinfekcia. Dezinfekcia vody má za úlohu zabezpečiť nezávadnosť vody z mikrobiologického hľadiska. Teda pomáha odstrániť z vody nebezpečné baktérie, vírusy, plesne a iné nebezpečné a škodlivé mikroorganizmy, ktoré nájdeme vo vode. Negatívny vplyv niektorých druhov mikroorganizmov na ľudský organizmus môže spôsobiť viaceré zdravotné ťažkosti, ako sú rôzne zápalové ochorenia, žalúdočné ťažkosti, vírusové ochorenia a iné zdravotné komplikácie, preto dezinfekciu vody neodporúčame v žiadnom prípade podceniť. Vo väčšine prípadov sa vykonáva chlórovanie, ktoré sa považuje za jednu z najúčinnejších možností dezinfekcie vody. Množstvo dávky použitého prostriedku, čas pôsobenia a tiež následný účinok dezinfekcie vody závisí od kvality vody - jej fyzikálnych, chemických a mikrobiologických vlastností.

Formy dezinfekcie vody

Rozlišujeme dve základné metódy, ktorými sa dezinfekcia vody vykonáva:

  • chemické = použitie chlóru a jeho zlúčenín (vo forme plynného chlóru, chloramínov alebo roztoku chlórnanu sodného), ozónu a ďalších oxidačných činidiel,
  • fyzikálne = dezinfekcia prostredníctvom UV žiarenia, ultrazvukové metódy, dezinfekcia teplom a iné.

Aké výhody má chlórová dezinfekcia vody?

Dezinfekcia vody pomocou chlóru sa najčastejšie uplatňuje pri úžitkových vodách, dezinfekcii obcí, prípadne vo väčších priemyselných objektoch. V prípade dezinfekcie pitnej vody používanej v samostatnej domácnosti odporúčame siahnuť po ekologickej variante prostredníctvom UV lampy na vodu. Oblasť UV žiarenia 200-320nm má germicídne účinky a zneškodní až 99,99% baktérií nachádzajúcich sa vo vode. Pri použití UV lámp sa do vodného obehu nepridávajú žiadne chemikálie a nie sú vytvárané žiadne vedľajšie produkty. Rovnako sa nemenia ani fyzikálne vlastnosti vody.

Na druhej strane má však aj dezinfekcia vody chlórom oproti UV dezinfekcii niekoľko výhod:

  • Dávkovacie čerpadlo na chlór ETATRON DLXB- veľká baktericídna účinnosť chlóru aj v malých koncentráciách (v závislosti od kvality vstupnej vody),
  • - silné oxidačné účinky (pri odstraňovaní železa a mangánu z vody),
  • - ekonomické hľadisko (ide o lacnú variantu dezinfekcie vody v porovnaní s inými formami),
  • - pomerne jednoduchá aplikácia chlóru,
  • - dlhodobý účinok bráni sekundárnemu znečisteniu vodného zdroja.

Dávkovacie čerpadlo ETATRON

Na chlórovanie vody používame membránové dávkovacie čerpadlo ETATRON DLXB s certifikátom IP65, ktoré má širokú škálu použitia (systémy úpravy vody, bazény, bojler a pod.). Pre viac informácií alebo vypracovanie nezáväznej cenovej ponuky na dezinfekciu vody chlórom nás neváhajte kontaktovať.

 

Pôvodný článok zo dňa 19.1.2018, aktualizovaný dňa 28.12.2021

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia