Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Prečo sú katexové zmäkčovače vody najlepšou voľbou?

Vodný blog
od Čistá Voda
11.05.2018

Na Slovensku je veľká časť domácnosti, ktoré trápi problém s názvom tvrdá voda, ktorej produktom je vodný kameň. Najúčinnejším riešením ako ich odstrániť je nainštalovanie zmäkčovačov vody. Dnes nájdete veľké množstvo rôznych typov týchto prístrojov.

Pár rokov dozadu boli populárne magnetické zmäkčovače vody, ktoré umiestnite na vodovodné potrubie a o nič sa nestaráte. Zázračnou silou zabránia tvorbe vodného kameňa, podobne na tom sú aj iné alternatívy, napríklad indukčné zmäkčenie. Je to lacné, bezúdržbové, s ľahkou inštaláciou. Takže aj ľahko predajné s dobrým marketingom.

Čo sú magnetické zmäkčovače vody? 

Samotný magnetický zmäkčovač sa skladá z 2 silných magnetov, ktoré sú umiestnené na potrubí oproti sebe. Tie na seba pôsobia magnetickou silou rovnobežne. Vďaka využitiu magnetu nedochádza k priamemu styku s vodou. Avšak aj tu môže nastať problém, kedy voda môže vymývať ťažký kov, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť magnetu. Tým pádom sa výrazne skracuje jeho životnosť. Inštalácia takéhoto magnetu je síce jednoduchá, ale pre čo najlepší výsledný efekt je veľmi zložité jeho umiestnenie, tak aby mal dostatočne silný prúd vody.

Sila vodného prúdu ovplyvňuje odplavovanie kryštálov CaCo3. Pri magnetickej úprave katióny vodíka a horčíka ostávajú vo vode, na základe čoho magnetická úprava nie je až taká efektívna, lebo nedokáže tvorbe vodného kameňa úplne zabrániť, len jeho tvorbu čiastočne obmedzí. Samotní vedci sa nevedia vyjadriť ani k názoru na pitie vody, ktorá je upravená magnetom. Doteraz nemali žiadne štúdie a ani skúsenosti, ktoré by im pomohli sa utvrdiť v tom, že či je takáto voda zdravotne nezávadná.

Zmäkčovač vody

Elektromagnetické zmäkčovače

Sú špeciálne zariadenia na úpravu vody, ktoré využívajú elektromagnetické pole. Ich princíp spočíva v rozbití štruktúry vody pomocou pôsobenia elektromagnetického poľa, na základe čoho dôjde k narušeniu väzieb vo vode. Voda, ako taká nezmäkne, len sa zmení jej štruktúra. Ak takto upravenú vodu necháme dlhšie odstáť, čím zamedzíme pôsobenie elektromagnetických síl, voda sa vráti do svojho pôvodného stavu. Väčšina výrobcov tvrdí, že takáto voda by pri ideálnych podmienkach mala stratiť schopnosť vytvárania usadenín až na 72 hodín. Toto tvrdenie však platí len pri ideálnych podmienkach, ktoré nie je možné v reálnom svete docieliť. Zo skúsenosti používateľov vyplýva, že aj zastavenie vytvárania usadenín nie je 100%, stále sa vo vode objavuje jemný prášok aragonitových zlúčenín. 

Naše skúsenosti s magnetickými a elektromagnetickými zmäkčovačmi

Keďže sa pravidelne zúčastňujeme celosvetových výstav zameraných na trend úpravy vody, samozrejme sme neváhali a zakúpili pár kusov magnetických zmäkčovačov vody na testovanie. Elektromagnetická úprava vody poskytla doslova neuspokojujúce výsledky, pretože zmäkčenie vody magnetom fungovalo iba v určitých prípadoch a taktiež nie úplne. V určitých podmienkach oslabili tvorbu vodného kameňa, avšak vždy to bolo s minimálnou účinnosťou. Následne na to sme sa rozhodli nedistribuovať tieto produkty k našim klientom. Počas tohto obdobia nám však prišlo mnoho otázok ohľadom alternatívneho zmäkčenia vody, ale taktiež aj mnoho žiadostí o pomoc od klientov, ktorí si zakúpili tieto zariadenia inde a potrebujú pomoc.

Ukážka jednej zo správ od klienta:

Otázky klienta k zmäkčovačom vody

Čo odporúčame my

Ako spoločnosť ČistáVoda s.r.o. sme sa rozhodli preto neponúkať žiadny magnetický zmäkčovač vody,  ako "alternatívu",  keďže nie sme presvedčení o ich funkčnosti a ostávame naďalej verní klasickým katexovým zmäkčovačom. Ide o bezúdržbové elektrické zmäkčovače vody, na ktoré dostávame pravidelne pozitívne recenzie. Pracujú na  princípe výmeny iónov prostredníctvom katexového filtra, ktorého súčasťou je zmäkčovacia živica, ktorá má za úlohu zachytávať katióny horčíka a vápnika, zároveň ich nahradzuje sodík a jeho katióny, ktoré sú neškodné.

Pre dlhú životnosť a správnu údržbu odporúčame do katexových zmäkčovačov pravidelne dopĺňať tabletovú soľ.  Jedinú alternatívu, ku katexovým zmäkčovačom, ktorú sme odskúšali a funguje sú katalytické zmäkčovače vody maiCat, ktoré účinne zabránia tvorbe vodného kameňa, avšak neodstránia ho. Zároveň si uvedomujeme, že mnoho klientov možno stratíme, keďže neponúkame naozaj "lacnú" možnosť zmäkčenia vody, avšak nikdy našim pravidlom nebolo a ani nebude "predať za každú cenu". Preto aj naďalej budeme ponúkať len filtre na vodu, ktoré máme otestované a môžeme sa za nich zaručiť aj o pár rokov.

Pôvodný článok zo dňa 09. 11. 2016, aktualizovaný dňa 29. 9. 2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia