Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Mikroplasty vo vode

Vodný blog
od Čistá Voda
19.05.2018

Plasty sa využívajú čoraz častejšie vo výrobe a distribúcií skoro v každom priemysle na svete. Ľudstvo vyprodukuje 300 miliónov ton plastu ročne. Z toho sa zrecykluje len malé množstvo, väčšina ostáva na skládkach alebo v moriach a oceánoch. Podľa údajov OSN, plasty v moriach tvorí 5 až 12 miliónov ton. Prvýkrát sa však potvrdilo, že mikročastice plastu sú aj vo vodovodoch po celom svete.

Plasty sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Z plastov sa uvoľňujú do životného prostredia malé častice, tvarom sú to zrnká, črepiny alebo vlákna, ktoré nazývame mikroplasty. Najhoršie však na tomto fakte je to, že plasty sa dostávajú aj do našej vody a jedla teda priamo do nášho tela. Dodnes sa však vedci a výskumníci nezhodli na tom, že aké problémy mikroplasty spôsobujú. Zhodujú sa len na tom, že sú škodlivé, pretože obsahujú rozličné stabilizátory, spomaľovače horenia a iné chemické látky. Vedci spoločne potvrdili, že mikročastice plastu sa nachádzajú vo svetových oceánoch, v sladkých vodách, pôde ale aj vo vzduchu. Prvýkrát sa však potvrdilo, že mikročastice plastu sú aj vo vodovodoch po celom svete.

Kontaminovaná voda plastami je aj na Slovensku

Dokázal to výskum globálnej mimovládnej organizácie Orb Media sídliacej vo Washingtone v USA. Táto organizácia odobrala vzorky vody z 5 kontinentov a v teste sa objavilo 159 vzoriek vody, medzi nim aj vzorka vody zo Slovenska. Šokujúcou správou je, že slovenská vzorka spolu s ďalšími 83% vzoriek vody, obsahovala mikroskopické vlákna plastov.

Mikroplasty vo vode

Čo je to vlastne mikroplast ?

Zatiaľ neexistuje jednotná všeobecná definícia mikroplastov. Dá sa však povedať, že je to čiastočka, vlákno, guľôčka alebo črepinka plastu vo veľkosti od 5 mm až po 10 nm. edzi hlavné zdroje mikroplastov patrí pranie syntetického oblečenia, opotrebovávanie pneumatík a ich skládky a zámerné používanie mikroplastov v kozmetike (mikroperly v krémoch alebo abrazívne častice, ktoré sú hlavnou súčasťou peelingu). Mikroplasty bývajú väčšinou zmes rôznych druhov plastu, s ktorými sa každodenne stretávame.

Medzi najznámejšie druhy patria:

  • - polyvinylchlorid (PVC), 
  • - polyetylen (PE), 
  • - polypropylen (PP), 
  • - polyetylenteraflatát (PET).1

Problém pitnej vody

Najväčším problémom pitnej vody je jej znečistenie. Pitná voda môže obsahovať baktérie, dusičnany a dusitany, mangán a železo, ťažké kovy, ropné produkty, pesticídy, chlór, fluór a tiež aj zvyšky liekov a antikoncepcie. Tieto látky nie sú čističky odpadových vôd schopné zachytiť a odstrániť čo znamená, že sa k nám vracajú vo forme vody z vodovodného kohútika. Tieto látky, ktorých sa v poslednej dobe vo vode nachádza čoraz viac, zhoršujú kvalitu vody a tým môžu prispieť k rôznym zdravotným problémom, ktoré ohrozujú naše zdravie.

Z vody na tanier

Plasty do tela môžeme prijať aj cez potravu. Väčšina plastov totiž končí v moriach a oceánoch. Malé čiastočky týchto plastov konzumujú ryby a iné morské živočíchy a pomocou potravinového reťazca sa dostavajú priamo na náš stôl. Keďže voda sa používa na prípravu rozličných pokrmov, mikroplasty môžu obsahovať aj polievky, chlieb, cestoviny ale aj nápoje. Samozrejme, mikroplasty sa dostávajú do vody aj po používaním kozmetiky obsahujúcej mikroplasty. Napríklad sú to sprchové gély či peelingy s označením microbeads2 . Preto je naivné si myslieť, že plasty ohrozujú len zvieratá a nie ľudí.

Mikroplasty v rybe

Ochrana pred mikroplastami

Plastové časti sú nerozložiteľné a nerozpustné či už vo vode alebo v pôde. Z vody sa dajú odstrániť jedine pomocou filtrácie a to buď:

  • 1. Jemných filtrov, ktoré zachytia všetky nečistoty a zanechajú vodu bez mechanických nečistôt. Najvhodnejšie sú filtre s uhlíkovu zmesou. 
  • 2. Reverznej osmózy, ktorá vďaka 7 stupňom filtrácie a membráne zachytí čiastočky malé až 0,0001μm. Výsledkom takejto filtrácie je dokonale čistá voda, bez akýchkoľvek mikroplastov, antibiotík či pesticídov.

Ak máte otázky k tomu, ako funguje filtrácia vody a aký vodný filter z našej širokej ponuky je pre vás ten najlepší a najvhodnejší, neváhajte a kontaktujte náš zákaznícky servis. Radi vám poradíme a pomôžeme. 

Zdroje: 
1. Mikroplasty ve vodě i v jídle - kde se tam vzaly
2. Voda v slovenských vodovodoch obsahuje mikroplasty, potvrdil najnovší výskum

Pôvodný článok zo dňa 16.3.2018, aktualizovaný dňa 28.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia