Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ideálna úprava vody zo studne - ako na to?

Vodný blog
od Čistá Voda
17.05.2018

Zvažujete využívať vodu v domácnosti zo studne? Výborná voľba z dlhodobého hľadiska. Avšak aké prináša dodatočné náklady? Pozrime sa na príklady, ktoré vo väčšine prípadov budete musieť riešiť. 

Aj vy využívate vodu zo studne? Ide síce o lacnejšiu variantu využívania vody, ale viete, že aj táto forma v sebe ukrýva rôzne dodatočné náklady?  Aj vodu zo studne treba ošetrovať, aby sa dala využívať bez vážnejších zdravotných problémov. 

Kvalitný rozbor vody tvorí základ

Ak máte v pláne používať vodu z vlastného zdroja, teda či sa jedná o vodu zo studne alebo z nejakého vrtu, vždy sa odporúča analýza vody formou rozboru vody. Ten vám pomôže odhaliť kvalitu vašej vody a teda aj to, akou formou by bolo najvhodnejšie vodu upraviť. Rovnako vám rozbor vody pomôže odhaliť či náhodou voda neobsahuje nejaké nebezpečné, toxické látky vďaka čomu vám pomôže vám zistiť to, že či je voda vhodná na pitie alebo nie. Pomocou rozboru vody viete zistiť aj to, aký stupeň tvrdosti má práve vaša voda.

Rozbor vody

Mechanická filtrácia

Pri každom čerpaní studničnej vody budete musieť inštalovať kvalitnú mechanickú predifiltráciu. Ide o úplne prvú voľbu filtrovania tých najväčších častíc z vody, ktoré by mohli poškodiť celý vodný systém, a zároveň prispieť k čisteniu vody zo studne. Tieto filtre svojim spôsobom pracujú ako špongie, čo znamená, že čistú vodu prepustia a nečistoty zachytia. Kvalitná mechanická predfiltrácia zachytí mechanické nečistoty vo vode (piesok, hlina, hrdza, íl...) a ďalšie časti, ktoré by mohli poškodiť vodovodné potrubie a celkovo rozvody v dome.

UV dezinfekcia

Pretože voda z vlastných zdrojov nie je žiadnym spôsobom dezinfikovaná (na rozdiel od obecnej vody, ktorá je dostatočne prechlórovaná), v rámci čistenia vody v studni je potrebné zaistiť kvalitnú dezinfekciu vody. V drvivej väčšine studničných vôd sa vyskytujú veľké hodnoty baktérií a vírusov. Pozor, aj v prípade, že vám rozbor vody ukáže nulové mikrobiologické znečistenie - je veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti do vody baktérie presiaknu.

Pretože úprava vody chlórom nie je úplne najvhodnejšia z ekonomických a zdravotných dôvodov, alternatívou sa stali UV lampy na vodu. Tie vodu dezinfikujú bez pridania akýchkoľvek látok, čím sú 100% ekologické a navyše nevyžadujú žiadnu prehnanú starostlivosť. Takýto druh dezinfekcie nemení ani chemický či fyzikálny charakter vody, likviduje len mikroorganizmy

UV lampa Cintropur

AQUAPHOR WATERBOSS 3v1

Častým problémom slovenských vôd je vodný kameň spolu zo zvýšeným obsahom železa a mangánu, a to hlavne pri hlbších vrtoch. Tieto látky sa usádzajú vo vodovodnom potrubí, vykurovacom systéme, kúpeľni a podobne. Využívanie vody so zvýšenými hodnotami týchto látok je nie len nekomfortné, ale aj neekonomické. Riešením môže byť prístroj, ktorý bol navrhnutý na extrémne hodnoty látok v studničných vodách - Aquaphor Waterboss. Jedná sa o americký výrobok.

Filter na vodu s veľmi jemnou živicou dokáže odfiltrovať hodnoty železa a mangánu až do 15 mg/l, resp. 5 mg/l v prípade mangánu. Ďalšou výhodou je multifunkčnosť zariadenia, pretože dokáže zároveň trvalo odstrániť vodný kameň, a to až do hodnôt 80°dH. To sa odzrkadlí aj v znížení množstva používaných pracích práškov a iných čistiacich prostriedkov. Kombináciou týchto prístrojov dosiahnete vo viac ako 90% prípadov bezproblémovú kvalitu vody, či už pri kolaudácii, ale aj dlhodobom využívaní, a to až niekoľko desiatok rokov. 

Pokiaľ máte o niektorý z nich záujem alebo máte akékoľvek otázky, kontaktujte nás.

Pôvodný článok z dňa 28. 7. 2017, aktualizovaný 17. 1. 2022.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia