Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Čo všetko dokáže reverzná osmóza odstrániť?

Vodný blog
od Čistá Voda
19.05.2018

Aj vás v domácnosti či v podniku trápi znečistená voda? A viete vôbec, aké nebezpečné látky sa ukrývajú v znečistenej vode (dusitany, dusičnany, železo, mangán a iné). Vyskúšajte najlepší vodný filter na trhu, ktorý nazývame reverzná osmóza. Že neviete o čo ide? Nevadí, v dnešnom článku, vám to vysvetlíme.  

Máte pochybnosti o tom, že kvalita vašej vody v domácnosti/ vo firme alebo v podniku nie je taká akoby mala byť? Odhalil rozbor vody zvýšené množstvo nežiaducich látok? V mnohých prípadoch je zistené prekročenie povoleného množstva látok, ktoré by sa ideálne vo vode nemali vôbec nachádzať. Ako postupovať, ak ste sa stali aj vy obeťou znečistenej pitnej vody? Všetky škodliviny spoľahlivo odstráni filtračný systém na báze reverznej osmózy, ktorý sa postará o zachytenie nebezpečných látok a produkciu skutočne čistej pitnej vody.

Reverzná osmóza

Čo to je reverzná osmóza

Reverzná osmóza je univerzálny filtračný systém, ktorý sa skladá z viacerých typov filtrov. Ide o mechanický filter na vodu, ktorého mechanická vložka zachytáva sedimenty, teda väčšie mechanické nečistoty (ako je štrk, piesok, kal, hrdza z vodovodného potrubia a iné). Druhá časť je  uhlíkový filter, ktorého základná zložka je aktívne uhlie. To odstraňuje nepríjemný pach a chuť vody, chlór a organické zlúčeniny. Súčasťou sú aj doplnkové filtre, ktoré majú za úlohu dopĺňať minerály do vody či jej energetizáciu. Najdôležitejším prvkom každej reverznej osmózy je však osmotická membrána s veľkosťou pórov len 0, 0001 mikróna. To znamená, že látky, ktoré majú vyššiu veľkosť, sú zachytené a cez membránu nepreniknú.

Prvou membránou bol močový mechúr

Osmóza je bežným procesom, ktorý sa v našom tele deje každodenne. Z vedeckého hľadiska sa procesom osmózy ako prvý zaoberal francúz Jean-Antoine Nollet. Pri jeho pokusoch bol schopný replikovať osmotický proces použitím močového mechúra prasaťa ako membrány, pričom dokázal, že molekuly rozpúšťadla s nízkou rozpustnosťou môžu pretekať cez stenu močového mechúru do vyššej koncentrácie rozpustenej látky z alkoholu. Dokázal, že rozpúšťadlo prechádza cez "membránu" procesom prirodzeného osmotického tlaku až do dosiahnutia rovnováhy na oboch stranách močového mechúra. 

Po tomto objave sa štúdiom osmózy dlhú dobu nikto nezaoberal, až v 40-tych rokoch 20. storočia tému opäť otvorili výskumníci z amerických univerzít. Tento záujem bol založený na túžbe nájsť spôsob, ako filtrovať morskú vodu - cieľom bolo vyriešiť problém s nedostatkom pitnej vody v krajine. V roku 1959 bola vedcami UCLA (University of California) vytvorená membrána, cez ktorú bolo možné účinne filtrovať vodu. Vzhľadom k tomu, že táto nová technológia pracovala na základe osmotického procesu, čoskoro sa stala známa ako reverzná osmóza.

Osmotická membrána dnes

Dnes je osmotická membrána zložená z viacerých vrstiev, ktoré sú navinuté na plastový valec. Všetky vrstvy sú z jemného materiálu a tým pádom sú veľmi náchylné na mechanické poškodenie. Preto je nutné aby každá filtrácia prešla ešte predfiltráciou cez uhlíkové a mechanické filtre tak, aby sa voda zbavila najväčších nečistôt a aby do osmotickej membrány išli len tie najmenšie častice. Kapacita osmotickej membrány je najčastejšie označená GPD (čo znamená Gallon za deň) - v prepočte to je cca 3,8l vody.  Maximálna životnosť membrány nepresahuje 36 mesiacov. Na celú životnosť vplýva kvalita vody, rovnako aj litráž prefiltrovanej vody. 

Čo všetko dokáže reverzná osmóza odstrániť?

Voda postupne preteká stupňami systému reverznej osmózy (záleží od toho, z koľkých stupňov je filter zložený) a je zbavená všetkých škodlivín, ktoré vstupná voda obsahuje. Ide o praktické a spratné zariadenie, ktoré sa montuje pod drez priamo do kuchynskej linky. Naša reverzná osmóza AQUAtip® 5000M PRO s doživotnou zárukou obsahuje až 8 filtračných stupňov. To znamená, že znečistená voda prúdi:

Filtračné stupne reverznej osmózy

1. Mechanickým filtrom s väčšou priepustnosťou, ktorý z nej odstraňuje väčšie sedimenty. Zároveň slúži aj ako ochrana ďalších jemnejších filtrov, ktoré by mohli mechanické nečistoty poškodiť a znížiť tak ich účinnosť.

2. Lisovaným uhlíkovým filtrom zachytávajúcim chlór, organické zlúčeniny, pesticídy, herbicídy (ako napríklad nebezpečný Atrazín, ktorého zvýšené hodnoty boli zistené v okolí Žitného ostrova) a ďalšie škodliviny. Okrem toho upravuje nepríjemný pach a chuť vody. 

3. Mechanickým filtrom, ktorý má však už priepustnosť nižšiu, čo znamená, že zachytí všetky zvyškové mechanické nečistoty do veľkosti 1 mikrón.

4. Osmotickou membránou, ktorá je najdôležitejším stupňom celej filtrácie. Ako sme popisovali vyššie, veľkosť jej pórov zabezpečuje, že cez ňu preniknú len samotné molekuly vody. Tým pádom sa postará o odstránenie až 97% kontaminantov nachádzajúcich sa vo vašej vode.

5. UV lampou, ktorá je účinným spôsobom dezinfekcie vody. V prípade, že by sa do systému reverznej osmózy dostali sekundárnou kontamináciou baktérie a vírusy, práve UV žiarenie ich spoľahlivo zneškodní.

6. Koncovým uhlíkovým filtrom - ten má zá úlohu vodu dočistiť, zlepšiť jej chuť a vôňu, prípadne odstránť zvyškové organické zlúčeniny.  

Po týchto procesoch sú z vody už odfiltrované všetky škodliviny a je vhodná na pitie. Následne sme ešte na želanie klientov doplnili ďalšie stupne, ktoré dodatočne upravujú kvalitu vody - navracajú do nej minerály a zvyšujú jej zásaditosť. Ďalšími stupňami filtrácie sú:

7. Mineralizačný filter na dodanie minimálného potrebného množstva minerálov do vody.

8. Energetizér, resp. ionizátor vody, obsahujúci špeciálnu biokeramiku, vďaka ktorej je voda obohatená a získava vlastnosti tzv. "živej vody". O účinkoch a výhodách ionizovanej vody sme písali aj na našom blogu.


V súčasnosti sa reverzná osmóza a membránové filtrácie používajú pri rôznych procesoch po celom svete od domácností až po ťažké priemyselné odvetvia. Keďže sa zdroje prirodzenej čistej vody stávajú stále väčším nedostatkom, predstavuje revezná osmóza produkt budúcnosti. Prezrite si našu ponuku reverzných osmóz pre bežné domácnosti aj firmy:

Reverzné osmózy

Ak by ste mali záujem o systém reverznej osmózy ale neviete si z ponuky vybrať, prípadne máte na nás iné otázky neváhajte a kontaktujte nás. Radi vám pomôžeme. 

Pôvodný článok zo dňa 19.5.2018, aktualizovaný dňa 01.01.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia