Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Čo je to UV lampa a ako funguje?

Vodný blog
od Čistá Voda
14.12.2021

Chcete aj vy obmedziť používanie chémie pre dokonalú dezinfekciu vody na minimum? Dnes by sme vám chceli predstaviť geniálne riešenie, ako dekontaminovať vodu šetrne, spoľahlivo, rýchlo a hlavne ekologicky. 

Aj vo vašej domácnosti odhalil rozbor vody zvýšené množstvo baktérií, vírusov a iných mikroorganizmov? Chceli by ste vyskúšať inú, bezpečnejšiu a najmä ekologickejšiu verziu dezinfekcie vody? Máme pre vás účinný mechanizmus, ktorý funguje bez chémie a navyše je ekologický, ekonomický, účinný a rýchly.

O čo ide?

Zariadenie sa nazýva UV lampa na vodu. Využíva sa najmä na vodu zo studne, kde sa najčastejšie stretávame s nebezpečnými baktériami a vírusmi. Ako je napríklad baktéria E.Coli (Escherichia Coli), ide o koliforné baktérie, ktoré nájdeme v ľudskej či zvieracej tráviacej sústave. Tento typ baktérie je nebezpečný v tom, že spôsobuje tráviace a žalúdočné ťažkosti ako je napríklad hnačka či zvracanie. Vzácne kmene tejto baktérie môžu spôsobiť aj nepríjemné a nebezpečné zápaly, ako napríklad zápal močového mechúra.

Baktéria E.Coli

Enterokoky

Rovnako nebezpečné sú aj enteroky, ktorých sa viete zbaviť len za pomoci zvýšeného množstva chlóru pri dezinfekcií. Môžu spôsobiť zápal močového traktu, infekčnú endokarditídu, divertikulitídu a meningitídu. Tieto ochorenia sú liečené antibiotikami, ktoré majú veľa negatívnych účinkov (najmä na naše trávenie) navyše, niektoré enterokoky sú rezistentné voči antibiotikám.

Dezinfekcia vody za pomoci chlóru

Dezinfekcia vody pomocou chlóru, je jedna z najbežnejších typov dekontaminácie vody. O tom ako funguje dezinfekcia pitnej vody chlorom sa dočítate na našom blogu. Chlór v malom množstve, nie je pre ľudský organizmus až taký nebezpečný. Avšak, ak to s množstvom chlóru preženieme, môže to skončiť kožnými problémami (ako je ekzém, suchá pokožka,...). Preto je výhodné využívať aj iné alternatívy, ako je dezinfekcia chlórom.

V čom spočíva hlavná funkcia UV lampy 

Najlepšia voľba na nechemickú dezinfekciu vody je UV lampa. Tá dokáže účinne eliminovať baktérie a vírusy, ktoré nájdeme vo vode. Presnejšie ide o zariadenie, ktoré nazývame UV sterilizátor, alebo bezchlórová dezinfekcia vody. Ak hľadáte záruku najvyššej kvality určite siahnite po výrobkoch značky Cintropur alebo Sterilight – VIQUA. Celá funkcia spočíva vo fotochemickej reakcii, kedy sa zabráni množeniu baktérií a vírusov. Účinok tohto zariadenia je veľmi rýchly, pohybuje sa v niekoľkých sekundách. Je to len čas, prietoku cez UV komoru. 

Základom správneho fungovania UV lampy je UV žiarenie. Žiarovka UV lampy produkuje žiarenie vo vlnovej dĺžke až 253,7 nanometrov, ktoré voľným okom nieje viditeľné. Činnosť UV žiarenia vo vnútri filtra zabezpečuje zmenu štruktúry DNA baktérií a vírusov, vďaka čomu sa eliminuje ich schopnosť rozmnožovania sa, prostredníctvom čoho sa výrazne eliminuje ich množtvo vo vašej vode. Celé zariadenie je závislé od hlavnej časti UV lampy, ktoré nazývame elektrická jednotka UV systému. Toto zariadenie zabezpečuje plynulé riadenie elektrického výkonu danej lampy a zároveň rieši napájanie UV-C svetla, ktoré je potrebné na filtráciu vody.

Výhody používania UV lampy:

  • - účinná a nechemická dezinfekcia vody
  • - šetrná k životnému postrediu (nevytvára žiadne vedľajšie chemické látky)
  • - ekonomická forma dezinfekcie vody (po zakúpení UV lampy stačí už len 1x ročne vymieňať UV žiarič)
  • - minimalizuje tvorbu plesní, baktérií a rias
  • - účinná proti všetkým druhom mikroorganizmom
  • - vhodná aj pre alergikov a astmatikov

UV lampa ako funguje?

UV lampu je vhodné inštalovať na prívod neupravenej vody, najlepšie niekde kde nepríde UV lampa do kontaktu s mrazom a vlhkosťou. Ide o ekonomicky výhodné zariadenie, po prvotnom inštalovaní vám stačí len vymieňať UV žiarič (odporúča sa vymieňať minimálne raz za 1 rok). UV lampa má veľa iných výhod. Okrem iného pri filtrácii vody UV lampou sa nevytvárajú škodlivé vedľajšie produkty, ako sú napríklad trihalometany pri chlórovaní. Ak chcete viac informácií o tom, ako UV lampa funguje, alebo ako ju správne inštalovať, odporúčame vám pozrieť si naše video, kde nájdete typy a triky, ako si vybrať najvhodnejšie zariadenie pre vás.

Ak chcete poradiť s výberom zariadenia, alebo sa chcete spýtať inú otázku, neváhajte nás kontaktovať. Náš školený personál vám rád pomôže. 

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia