Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ako sa starať o reverznú osmózu? 1. časť

Vodný blog
09.04.2019

Článok je určený pre ľudí, ktorí sa v rámci úpravy vody rozhodli pre systém reverznej osmózy a chcú sa dozvedieť viac o údržbe a servise zariadenia, no rovnako pre tých, čo uvažujú o kúpe tohto účinného filtra. V 1. časti vám prinášame text nabitý množstvom overených a pravdivých informácii, pomocou ktorých zvládnete údržbu reverznej osmózy spojenú s dezinfekciou celkom sami.


reverzná osmóza aquatip miniSystémy reverznej osmózy sú jedným z najobľúbenejších filtrov inštalovaných pod umývadlom priamo v domácnostiach. V čom spočíva ich popularita? Ide o jednu z účinných metód čistenia vody dostupných na trhu.

Ako funguje systém reverznej osmózy?

Osmotická membrána je schopná odstrániť častice do 0,0005 mikrónov. Filtrácia vody pomocou reverznej osmózy zabezpečuje odstránenie nežiadúcich látok z vody ako je: chlór, ťažké kovy, pesticídy, baktérie, vírusy, dusitany, dusičnany, mikročiastočky plastov, hormóny či antibiotiká a mnoho ďalších látok.
Správne fungovanie reverznej osmózy si vyžaduje niekoľko činností údržby a servisu, aby sme vďaka nej mali celoročne k dispozícii skutočne čistú a upravenú vodu, stopercentne bezpečnú pre zdravie.

Ako obsluhovať reverznú osmózu?

Pravidelná údržbaservis systémov zariadenia sú činnosti, ktoré treba mať na pamäti pri obsluhe reverznej osmózy. Všetky vodné filtre, ktoré sú „povinnou výbavou“ reverznej osmózy majú špecifickú životnosť a ich účinnosť klesá. Prečo je to tak? Veľké množstvo nečistôt, ktoré filtračná vložka zachytí na ňom zostáva, čo vedie k jeho preťaženiu. Dôsledkom procesu je absencia možnosti ďalšej absorpcie znečisťujúcich látok rovnakým a účinným spôsobom.

dezinfekcia reverznej osmózy

Chemické čistenie reverznej osmózy

Systémy reverznej osmózy patria k vodným filtrom, ktoré sú obzvlášť náchylné na akumuláciu znečisťujúcich látok. Po určitom čase prevádzky sa môžu vo vnútri zariadenia vytvoriť usadeniny. Akumulačné usadeniny môžu byť anorganickej povahy (vápnik, mangán, železo), no takisto sa môžu tvoriť sedimenty organického pôvodu (baktérie, zárodky, vírusy, plesne, sinice, a i.). Takýto druh znečistenia je obzvlášť nebezpečný pre ľudské zdravie. Oba typy usadenín výrazne ovplyvňujú a zhoršuje  sa nimi aj kvalita vody, ktorá sa získava po filtrácii a prietoku kvapalného prúdu.

Kedy dochádza k hromadeniu baktérií

K hromadeniu baktérií dochádza napríklad v čase vašej dlhšej neprítomnosti (dovolenka), keď zostáva upravená voda v zásobníku bez jej následného použitia. Odporúčame vám ešte predtým vodu vypustiť prostredníctvom prívodného ventila, ktorý slúži na uzavretie prívodu vody a jej následné vypustenie cez batériu. Aby sa predišlo sedimentácii znečisťujúcich látok, odporúčame majiteľom reverznej osmózy vyčistiť jej vnútro pomocou dezinfekčnej sady, ktorá účinne odstráni vzniknuté usadeniny a garantuje očakávané výsledky. Dezinfekcia zariadenia by sa mala vykonať približne raz do roka.

V pokračovaní článku sa budeme venovať výmene filtračných vložiek, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou reverznej osmózy. Ak by ste mali na nás nejaké otázky, alebo sa vám zdá niečo nejasné, neváhajte nás kontaktovať. 

Pôvodný článok 09. 04. 2019, aktualizovaný dňa 01.01.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia