Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Účinky čistej vody na ľudské zdravie

Vodný blog
od Čistá Voda
15.05.2022

Obyčajná čistá voda je doslova zázrak pre naše telo. Pre bežného človeka by pitný režim nemal byť menej, ako 2,5 - 3 litra na deň. Samozrejme všetko závisí od ročného obdobia, hmotnosti človeka alebo fyzickej aktivity...

Pre predstavu ideálneho množstva tekutín sa odporúča vynásobiť hmotnosť číslom 0,04. Takže pre správne fungovanie ľudského organizmu, na každý kilogram váhy je potrebné vypiť 0,04 litra vody. Najlepšou voľbou je vždy čistá voda, bez zbytočných prísad, ako je cukor prípadne farbivá. Avšak, nezamieňajte si čistú vodu s neochutenou minerálkou. Tá je síce tiež bez cukru, ale bublinky, ktoré sú v nej obsiahnuté môžu dráždiť žalúdok. Preto sa minerálna voda z dlhodobého hľadiska neodporúča ako náhrada čistej vody.

Dôvody prečo piť čistú vodu

  • Voda hydratuje pokožku ako z vnútra, tak aj zvonku
  • Pomáha bojovať s únavou prostredníctvom vyplavovania toxínov z tela
  • Stará sa o srdce: čistou vodou pomáhate znižovať riziko kardiovaskulárnych chorôb až o 41%
  • Pomáha naštartovať metabolizmus, vďaka čomu pomáha s chudnutím. Zároveň čistá voda neobsahuje cukor, teda zbytočne nedostávate do tela ďalšie kalórie.
  • Pomáha bojovať s bolesťou hlavy: vo väčšine prípadov je bolesť hlavy zapríčinená práve nedostatočným pitným režimom. Rovnako problémom môžu byť aj spomínané sýtené nápoje, ktoré obsahujú oxid uhličitý (bublinky), ten môže u citlivých jedincov vyvolať až migrénu.
  • Pomáha udržiavať kyslosť vnútorného prostredia: zachováva rovnováhu kyselín v žalúdku
  • Hlavným orgánom, ktorému prospieva, keď pijeme čistú vodu, sú obličky. V skutočnosti naše obličky spracovávajú vodu obsiahnutú v našom tele a tým zaisťujú, že neskončíme s infekciami močových ciest vyplavovaním prebytočnej tekutiny z tela ako močom. Splachovanie tiež odstraňuje ďalšie toxíny, ktoré sa do nášho tela dostávajú inými prostriedkami.
  • Voda hrá kľúčovú úlohu v termoregulácii, citlivom súbore mechanizmov regulácie teploty tela. Ak je telu príliš teplo, vyšle do pokožky vodu a soľ, aby uvoľnilo teplo ako pot. Ak je telu naopak zima, cievy sa stiahnu, aby si udržali teplo.

Vždy sa uistite, že voda, ktorú pijete, je skutočne čistá

Hoci čistá voda je niečo, čo v našich končinách považujeme za samozrejmosť, v istých prípadoch môže dôjsť k jej znečisteniu. Už v minulosti sme upozorňovali na znečistenie podzemných vôd na Žitnom ostrove. V skutočnosti sa do pitnej vody môžu dostať tisíce potenciálnych kontaminantov a čistenie vody čističkou nemusí byť vždy postačujúce.

Aby sme zostali zdraví, je dôležité, aby bola naša voda bezpečná na pitie, hoci nie vždy vieme zabezpečiť adekvátnu kvalitu vody. Dnes si už môžeme dopomôcť rôznymi systémami filtrácie. Začína to tým, že viete, na ktoré kontaminanty si treba dávať pozor. Na to je najlepší spôsob rozbor vody, na základe, ktorého viete nájsť riešenia na konkrétne problémy s vodou.

Kontaminanty sa môžu dostať do našej pitnej vody rôznymi spôsobmi. Napríklad môžu existovať v potrubiach, ktoré sa pripájajú k vodovodu, takže voda sa kontaminuje na ceste do našich kohútikov. Môžu preniknúť do našej vody vo forme priemyselného alebo poľnohospodárskeho odpadu, ktorý je produktom rôznych typov hnojív. Nakoniec (v niektorých prípadoch) sú kontaminanty prirodzene prítomné v prostredí ešte predtým, ako sa voda zbiera.

Znečistenie vody

5 základných krokov ako pristupovať k vode v svojom okolí šetrne

Ako sme spomínali, čistá voda nie je samozrejmosť, a preto by sme mali dodržiavať niekoľko základných pravidiel:

  1. správne zaobchádzanie s odpadom: snažte sa recyklovať a najmä znížiť produkciu odpadu na minimum.
  2. správne udržiavanie a používanie septikov a žúmp: aj dnes množstvo slovenských domácností nemá pripojenie na kanalizáciu, preto sú nútení využívať žumpu alebo septik. Pre ochranu podzemných vôd je dôležité pravidelné odčerpávanie nádrže. Odporúča sa vyhýbať sa používaniu bieliacich čistiacich prostriedkov ako je napríklad koncentrované savo.
  3. správne udržiavanie studne: studňa by sa mala kontrolovať minimálne 1x do roka. Aj my myslíme na potreby zákazníkov, z toho dôvodu v našej ponuke nájdete rozbor vody  pre studničnú vodu.
  4. pri zimnej údržbe okolia domu sa snažte obmedzovať používanie cestnej soli: keďže posypová cestárska soľ obsahuje veľké množstvo chemických látok, ktoré môžu znečistiť a výrazne znížiť kvalitu podzemnej vody, odporúča sa hľadať alternatívne riešenia, ako je napríklad využívanie piesku alebo štrku.
  5. vodu nenechávajte zbytočne pustenú dlhšie ako je potrebné, alebo si nainštalujte špeciálne sprchové hlavice, vodovodné kohútiky alebo toalety s nízkym prietokom vody. Ďalším užitočným tipom je zber dažďovej vody na polievanie záhrady.

Ako zabezpečiť nezávadnosť vody?

Vodu v domácnosti pravidelne testujte 

Ide o jednoduchý, rýchly a cenovo dostupný spôsob, ako zistiť kvalitu vašej vody. Domáce súpravy zvyčajne obsahujú množstvo prúžkov, ktoré menia farbu, ak je prítomná niektorá z chemických látok, na ktorú sú prispôsobené. V ponuke nájdete rôzne súpravy testov na rôzne kontaminanty, ktoré môžu zahŕňať baktérie, chlór, olovo, dusičnany, pesticídy a ďalšie látky. 

V našej ponuke nájdete aj rôzne typy zariadení ako sú merače a testery vody, ktoré pomáhajú odhaľovať kvalitu vody. Napríklad TDS meter, pomáha zistiť množstvo rozpustených minerálnych látok vo vode, alebo pH meter pomáha zistiť hodnotu pH..

Investujte do systémov na filtráciu vody

Toto je najjednoduchší spôsob, ako zlepšiť čistotu vody, čím získate istotu a odstránite akékoľvek dohady a hypotézy. Filtračný systém môže mať mnoho podôb, vrátane voľne stojacich alebo stolových, uhlíkových a filtračných systémov s reverznou osmózou. Existuje množstvo hi-tech riešení na filtráciu, čistenie a ochranu vody. Bez ohľadu na to, aký typ filtra si vyberiete, je dobré hľadať systém filtrácie vody, ktorý je certifikovaný, schválený nezávislými organizáciami, ktoré vyvíjajú najvyššie štandardy.

Viacúčelové filtre na vodu TRIO-UVIonizačná kanvica AQUAtip®Reverzná osmóza AQUAtip® Lux TDS

Informácie o kvalite vody získate od miestnej samosprávy

Samosprávy by mali sledovať informácie týkajúce sa miestnej kvality vody a vodnej infraštruktúry, ako je napríklad počet olovených potrubí v danej oblasti. Ak sa chcete dozvedieť viac o kvalite vody, je dobré obrátiť sa na miestnu vodárenskú spoločnosť, ktorá je zo zákona povinná vydávať výročnú správu, ktorá sa týka kvality vody. Ak vás znepokojujú výsledky, odporúčame poobhliadnúť sa po filtračnom zariadení.

Zvýšenie príjmu vody

Ak sa obávate, že pijete málo, alebo hľadáte jednoduché spôsoby, ako zvýšiť príjem vody, tu je niekoľko tipov:

  • Noste so sebou fľašu s vodou
  • Naplňte veľkú fľašu a uistite sa, že sa dostanete na dno do konca dňa
  • V práci si robte pravidelné prestávky a zakaždým si dajte pohár vody
  • Zvýšte príjem ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody, ako je uhorka, zeler, jablká a melón
  • Stiahnite si do mobilu aplikáciu, ktorá vám v pravidelných intervaloch bude pripomínať, že je čas na ďalší pohár vody

Pitný režím

Nezabúdajte, že okrem dodržiavania pravidelného pitného režimu, je pre naše zdravie dôležitá aj kvalita vody. Ak chcete poradiť s tým, ako zvýšiť kvalitu vody alebo aké zariadenie si vybrať, neváhajte a kontaktujte nás, radi vám pomôžeme, poradíme.

Zdroj: MOHOD, Chaitali V.; DHOTE, Jayashree. Review of heavy metals in drinking water and their effect on human health. International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology, 2013, 2.7: 2992-2996.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia