Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Poškodzuje nekvalitná voda bielizeň?

Vodný blog
od Čistá Voda
29.09.2020

Stáva sa vám často, že vyberáte z práčky zapratú bielizeň, navyše bez očakávajúcej vône? Lámete si hlavu nad tým, čo by mohlo spôsobovať takýto stav? Rozmýšľate nad výmenou pracieho prostriedku či dokonca zvažujete kúpu novej práčky? Čo ak je vinníkom zle vypranej bielizne práve nekvalitná voda?

Pranie patrí medzi domáce práce, ktorým sa veru nedá vyhnúť. Aby vypraná bielizeň vydržala svieža a v dobrom stave čo najdlhšie, treba používať správny pomer pracieho prostriedku, prípadne jeho výber prispôsobiť odtieňu bielizne. V neposlednom rade, by mala byť v dobrom stave samotná práčka. Čo ak napriek splneniu všetkých podmienok budete naďalej vyťahovať znehodnotenú bielizeň a spúšťať prací cyklus nanovo? V takomto prípade, treba overiť v akom stave je voda a skontrolovať jej kvalitu.

Všímajte si varovné signály

Ak spozorujete po praní niektoré z nasledujúcich faktorov, je najvyšší čas na zmenu!

  • - oblečenie je tvrdé, nepríjemné na dotyk (najmä uteráky);
  • - napriek použitiu zmäkčovacieho prostredku (aviváž) je bielizeň drsná;
  • - na povrchu ostáva zatvrdnutý prací prostriedok v podobe bielych stôp nerozpusteného prášku;
  • - biely odtieň oblečenia má sivastý nádych;
  • - objaví sa hrdzavé sfarbenie;
  • - po vypraní necítite vôňu kvalitných pracích prostriedkov a nevidíte ich účinok.

Tvrdá voda a bielizeň

Čo narúša funkčnosť prania a znehodnocuje kvalitu oblečenia?

Najčastejším vinníkom je tvrdá voda, spôsobujúca usadeniny vodného kameňa, ktoré pozorujeme takmer všade v domácnosti. Či už ide o dennodenne používané elektrospotrebiče, škvrny na vodovodnej batérii, alebo na vytiahnutých nádobách z umývačky riadu. Existuje ešte jeden faktor, narúšajúci efektivitu prania a prispievajúci k zlyhaniu výkonu práčky. Tvrdá voda je najčastejší, avšak nie jediný dôvod, zanechávajúci vypranú bielizeň v zlom stave. Železo a mangán, ktorým sme už venovali niekoľko riadkov na blogu, zanechajú svojráznu stopu na oblečení oblečenia a takisto vedia negatívne narušiť proces prania.

Pranie a tvrdá voda

Železo a mangán — nenápadní škodcovia

Už pri malom vychýlení od optimálnej hodnoty vedia spôsobiť značné škody, azda preto sa považuje železo spolu s mangánom za pomerne väčšieho nepriateľa čistých odevov. Ako ich odhaliť? Ako vhodný test poslúži biela farba textílií, na ktorej voľným okom spozorujete hrdzavé sfarbenie alebo sivastý odtieň, ktorý časom naberá na intenzite. Zmeny nastávajú, keď sa voda dostáva do kontaktu s kyslíkom. Železo a mangán - látky doteraz vyskytujúce sa v rozpustnej forme, menia svoju formu na nerozpustnú a tieto častice sa usádzajú na tkanivách, ako aj vo vnútri práčky. Dôsledkom toho sa stáva oblečenie nepoužiteľné a práčka je odsúdená na zánik.

Ideálne riešenie a istotu zaručí rozbor vody, ktorý odhalí hodnoty železa a mangánu vo vode. Komplexná analýza vody prináša výsledky, na základe ktorých vieme navrhnúť riešenie a odporučiť zaradenia, ktoré zachovajú životnosť spotrebičov, zároveň výrazne upravia vodu (Komplexná analýza vody ), čím prispejú ku kvalite pitného režimu. Preto sa s pochybami obráťte na nás a výsledky zverte do rúk odborníkom.

(Ne)viditeľný vodný kameň odhalí domáci test

Komplexná analýza vody na domácich spotrebičoch či vodovodných batériach spozorujete voľným okom prakticky okamžite. V prípade prania sa prejavuje vo forme Komplexná analýza vody , drsnej na dotyk či neobvykle pokrčenej. Kam však nemáme prístup je vnútro práčky, kde sa usádza väčšina kalu. Vodný kameň zatvrdne v ohrievacích častiach, vo vnútri bubna, na vnútorných stenách hadice či na potrubí. Následné upchatie môže vyústiť k nenávratným škodám, k môžnému zaplaveniu bytu. Hľadáme teda spôsoby, ako si svojpomocne poradiť.

Komplexná analýza vody , perieme pri vyššej teplote, v zúfalosti investujeme do kúpy novej práčky. Neustály kolotoč prináša so sebou nielen vyššiu spotrebu kvalitných prostriedkov, ale nepomerne vyššie náklady spojené s ich kúpou, vyššie množstvo minutej energie a podstatne nepriaznivý zásah do životného prostredia. Existuje “babský recept” - domáci test tvrdosti vody, ktorý slúži ako pomôcka pri odhalení nadmerne tvrdej vody.

Ako vodu definitívne zmäkčiť a ako odstrániť tvrdosť vody?

Náš eshop ponúka široký sortiment účinných produktov, ktoré bezpečne zmäkčia tvrdú vodu, bez zbytočných nákladov navyše. Neviete si vybrať?

Práčkový filter

Stavte na ekologické riešenie v podobe práčkového filtra, ktorý preukáže svoj účinok okamžite tým, že zabráni nadmernej a opätovnej tvorbe vodného kameňa. Kvalitný nezávadný materiál, bezkonkurenčná cena a predĺžená životnosť práčky sú len bonus navyše.

Zmäkčovač vody

Najlepší spôsob, ako sa zbaviť problémov s vysokou tvrdosťou vody, je inštalácia zmäkčovača vody. Pomer cena/výkon a prvotné prevádzkové náklady sú z dlhodobejšieho hľadiska oveľa efektívnejšie, ako neustály boj s vodným kameňom. Zariadenie si nevyžaduje veľa pozornosti, lebo pracuje automaticky s dlhodobým a merateľným výsledkom. Navyše, s našou videonštruktážou zvládnete montáž zmäkčovača vody úplne sami.

Riešenie na mieru

Len u nás, ponúkame ústretovú komunikáciu a dávame si záležať na návrhu, ako aj konečnej Zmäkčovač vody Elegance
realizácii. V prípade vlastného zdroja vody (studňa, vrt) ponúkame niekoľko riešení ako docieliť
úpravu vody, vedúcu k výraznému zlepšeniu jej kvality, chute, vône či k hodnote pH.


Či už ide o vodné filtre, odstránenie chlóru v pitnej vode, inštaláciu UV lampy na odstránenie
mikroorganizmov alebo dizajnovo príťažlivých zariadení, ktoré zapadnú do interiéru, s naším individuálnym prístupom ste na správnom mieste. Čistá a filtrovaná voda ponúka benefity, ktoré
sa pozitívne odzrkadlia na zdraví. Odporúčané zariadenia na úpravu vody zaistia vyšší komfort, odbremenia Vašu peňaženku a koniec koncov, ušetria množstvo času, ktorý môžete venovať svojím blízkym. Neváhajte nás kontaktovať.

Pôvodný článok 29. 09. 2020, aktualizovaný dňa 04.01.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia