Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Odhaľte mangán vo vode 1. časť

Vodný blog
od Čistá Voda
12.06.2020

Hoci mangán je bezpochyby dôležitý prvok pre správne fungovanie nášho organizmu a spolu so železom, prirodzene sa vyskytujúci, jeho nadbytok môže pre telo predstavovať nebezpečenstvo. Ako sa vo vode prejavuje, čo nám hrozí pri nadmernom príjme a ako včas predísť nebezpečenstvu sa dočítate v nasledovnom článku.

Mangán predstavuje jednu z najbežnejších znečisťujúcich látok v centralizovaných zdrojoch vody. Takmer vždy sa popri znečistení mangánom objavuje vo vode aj železo vo vysokom množstve. Mangán vstupuje do vody spolu s tečúcou vodou a podzemnými tokmi. Dopomáha tomu zvetrávanie minerálov a vylúhovania feromangánových rúd, ako aj pri procese rozkladu rastlinných organizmov. Takisto sa mangán dostáva do vody aj dôsledkom špeciálnych hnojív na rastliny. Mangán a jeho reakcie využíva chemický priemysel a dokonca aj oceliarsky priemysel odkiaľ sa spolu s odpadovými vodami podnikov i tovární spadá do podzemných a otvorených vôd. 

Prejavy mangánu vo vode

Na rozdiel od železa, ktoré vo vode zanecháva načervenalé stopy, mangán obvykle vytvára tmavohnedú alebo čiernu zrazeninu a tekutina získa tmavý odtieň (viditeľné zafarbenie vody, kal). Usadeniny mangánu sa akumulujú v domácich spotrebičoch, preto často dochádza k ich poruche alebo k rýchlemu zlyhaniu. Voda má podivný zápach a nepríjemnú, adstringentnú chuť (ide o horkú pachuť, ako keď užívate antibiotiká).

Negatívne dopady mangánu vo vode

Negatívom mangánu je, že sa ukladá a hromadí v systémoch zásobovania vodou. Premnoženie mangánových baktérií môže spôsobovať upchatie vodovodného potrubia, ktoré je pokryté čiernymi výrastkami, čím sa zníži tlak vody, ako aj k poškodeniu funkcie a štruktúry obytných rozvodov. Z bakteriologického hľadiska, je sťažené dodávanie bezpečnej vody, lebo baktérie spotrebúvajú tzv. zvyšný chlór, preto môže dôjsť k druhotnému znečisteniu vody, vplyvom choroboplodných baktérií. Rovnako mangán poškodzuje kúpeľňovú keramiku (vaňa, umývadlo, pisoár, toaleta), čo pozorujeme zrakom viditeľným zafarbením, napr. na obkladačkách. Mangán spôsobuje nepríjemnosti i pri praní bielizne, na ktorej necháva žlté škvrny. Zbaviť sa vzniknutých škvŕn býva obvykle veľmi ťažké a finančne nákladné (čistiace prostriedky, reklamácia poškodenej techniky). Horší scenár predstavuje fakt, že mangán sa akumuluje rovnako v ľudskom tele

Mangán vo vode

Vplyv na ľudské zdravie

Podľa nariadenia vlády SR č. 496/2010 Z.z. je stanovený limit hodnoty železa max. 0,2 mg/l v pitnej vode a mangánu max. 0,05 mg/l v pitnej vode. Obsah mangánu nad určenú hodnotu sa považuje za nežiaduci a môže viesť k otrave. Jeho vysoké hodnoty vplývajú na normálne fungovanie nervového systému - spomaľujú ho, čo môže prispieť k rozvoju Parkinsonovej choroby. Hoci pôvod vytýčených prvkov je z jedného hľadiska prirodzený (oblasť výskytu železnej rudy), z druhej strany vznikajú umelo - produkt korózie, predovšetkým u železa.

Obidva kovy síce patria do skupiny ťažkých kovov, no na rozdiel od nich nie sú až také nebezpečné z hľadiska pôsobenia na zdravie, kým sa neprekročí ich stanovený limit. Dôsledkom toho, môže dôjsť k alergickým reakciám, k únave, k zhoršeniu pamäti či ku krehnutiu kostí. Vysoké koncentrácie mangánu môžu spôsobovať ospalosť, stratu pamäti, stratu chuti do jedla a silné bolesti hlavy.

Najhoršie príznaky sa prejavia nekoordináciou pohybov, kŕčmi či akútnymi zmenami emočného stavu. Mangán - ako jed, môže mať veľmi škodlivý dopad na pľúca i kardiovaskulárny systém. Predávkovanie mangánom je obzvlášť ohrozujúce pre tehotné ženy. Hromadenie mangánu môže viesť k upchávaniu ciev a močových kanálov.

Prvotný krok a riešenie

Aby ste predišli spomínaným nepríjemnostiam, spôsobeným nadmernými hodnotami mangánu a železa vo vode, treba sa vopred “poistiť”. My Vám dávame istotu nielen dodaním či montážou kvalitných zariadení na úpravu vody, no i formou rozboru vody. Z ponuky na našej stránke si môžete vybrať hneď niekoľko druhov rozborov vody. Pre zistenie hodnôt železa a mangánu odporúčame práve certifikovaný Kolaudačný rozbor, zahŕňajúci fyzikálne, mikrobiologické a chemické meranie vybraných ukazovateľov. Odobratie vzorky zabezpečuje pracovník akreditovaného laboratória.

rozbor vody ČistáVoda

Rozbor vody je unikátne, prvotné riešenie - jeho výsledky sú Vaša istota a pre nás “odrazový mostík”, aby sme vyriešili vzniknuté problémy s vodou, poradili a predovšetkým navrhli vhodné riešenie na úpravu vody či už priamo v domácnosti, alebo pri používaní vody z vlastného vrtu (studničná voda), no takisto vo väčších priemyselných spoločnostiach, v kaviarňach, v nemocniciach, vo fitnesscentrách a pod. Ponúkame osvedčené zariadenia s garanciou záruky. Odrazom spokojnosti zákazníkov sú úspešné realizácie, na ktorých sa podieľa celý náš tím. S pracovníkmi zákazníckeho servisu sa môžete spojiť telefonicky, prostredníctvom mejlu alebo nás navštívte osobne na pobočke v Žiline, kde Vám ponúkame bezplatné poradenstvo a ústretovú komunikáciu. 

Pitná voda rozbor vody

Práve ste dočítali prvú časť série článkov, venovaných problematike mangánu vo vode. V druhej časti Vám odporučíme vhodné zariadenia, aby mangán (spolu so železom) nespôsobovali zbytočné problémy vo vašich domácnostiach a nemali negatívny dopad na zdravie celej rodiny.

Pôvodný článok 12. 06. 2020, aktualizovaný dňa 29.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia