Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Voda z vodovodu vs. minerálka. Čoho sa napiť?

Vodný blog
od Čistá Voda
28.10.2019

Stále viac regiónov sveta trpí alarmujúcim nedostatkom čistej pitnej vody, ako aj vody určenej na zavlažovanie poľnohospodárskych území. Téma kvality pitnej vody je akútnym problémom, veľakrát podceňovaným. Odpoveď na otázku: „Ktorá voda je lepšia a akú vodu by som mal piť?“ hľadá čoraz väčší počet ľudí…

Čistá sladká voda bola nedávno považovaná za nevyčerpateľný prírodný zdroj, ale ľudstvo ju zmenilo na deficit a stala sa predmetom vážnej obchodnej súťaže. Stále viac regiónov sveta trpí alarmujúcim nedostatkom čistej pitnej vody, ako aj vody určenej na zavlažovanie poľnohospodárskych území. Téma kvality pitnej vody je akútnym problémom, veľakrát podceňovaným. Najčastejšia otázka, ktorú si ľudia pokladajú a na ktorú ste určite hľadali odpoveď aj vy je: Akú vodu mám teda piť?

Voda z vodovodu  iný región, iná chuť

Voda – všeobecne amorfná bezfarebná tekutina, bez chuti, bez zápachu. Najprístupnejšia je samozrejme tá z vodovodu. Stalo sa vám už niekedy, že ste sa napili “kohútikovej” vody u známeho, ktorý býva “na konci republiky” a chutila úplne inak ako u vás doma, mala zvláštnu pachuť či dokonca biele zafarbenie? Väčšina z nás sa častokrát stretáva s vodou, ktorá má kovovú chuť, nepríjemný zápach, nie je priehľadná, čo rýchlo ucítia naše zmysly, ako sa dočítate v našom publikovanom článku. Voda môže mať dokonca žltý až hnedý odtieň, naznačujúci zvýšený obsah železa a ďalších nečistôt, ktoré môžu byť nebezpečné pre zdravie ľudí a rovnako ohrozené môžu byť aj vaše domáce miláčiky. Piť takúto vodu alebo ju používať na varenie bez predbežnej filtrácie a úpravy vody pre domácnosť je obzvlášť riskantné. 

Ako vodu ovplyvňuje zdroj, z ktorého pochádza? 

Faktom je, že kvalita vody je priamo ovplyvňená zdrojom, z ktorého pochádza. Prostredníctvom vodovodných systémov voda vstupuje do našich domovov z riek, potokov, nádrží a iných vodných plôch, ktoré sú často znečistené vonkajšími faktormi, medzi ktoré patrí najväčšie nebezpečenstvoľudská činnosť. Mnoho veľkých priemyselných podnikov ukladá svoje odpady do riek a morí, okrem toho ľudia vyhadzujú všetky druhy odpadu do svetových vôd. To všetko vedie k tomu, že voda, ktorá tečie z kohútikov obsahuje celý rad rôznych nebezpečných látok, ako sú rôzne druhy solí, chlór, vírusy, plesne, baktérie, iné sedimenty. Pitie takejto vody prináša viac škody, ako úžitku a môže mať negatívny dopad na ľudské telo.

Strašiak chlór 

Vo všeobecnosti, voda z vodovodu nie je schopná spôsobiť významné poškodenie organizmu, lebo podlieha prísnej a stálej kontrole kvality. Dezinfekčné prostriedky však tvoria obrovské množstvo nových chemických zlúčenín a je známe, že aj vo vode bez trvalého zápachu chlóru existuje špeciálne činidlo nazývané chlórnan sodný. Jeho prítomnosť v kohútikovej vode pomáha znižovať patogénne baktérie asi o 99%, vo veľkých množstvách žijúcich v takejto vode. Napriek tomu, zostávajú vo vode odumreté baktérie a tvoria organické vedľajšie produkty, ktoré sa držia v ľudskom tele a spôsobujú problémy s tráviacim traktom či dýchacím systémom. Filtrácia vody sa obzvlásť odporúča najmä pri zvýšenej hodnote chlóru, aby sa zabránilo jeho hromadeniu v ľudskom tele, čo môže negatívne vplývať na reprodukčnú funkciu mužov i žien. Akékoľvek pochyby o kvalite vody vyvráti alebo naopak potvrdí rozbor vody.

Voda z prírodných zdrojov 

Akákoľvek pramenitá voda sa musí pred použitím podrobiť kompletnej laboratórnej analýze, pokiaľ ide o užitočnosť a bezpečnosť, pretože informácia, že akákoľvek pramenitá voda je stále prospešnejšia ako voda z vodovodu, je mýtus. Voda z prameňa môže byť oveľa škodlivejšia a dokáže spôsobiť infekciu, otravu až zlyhanie obličiek. Hoci vám voda z otvoreného zdroja chutí, mali by ste ju ešte pred pravidelným používaním odobrať do špecializovaného laboratória. Pramenitá voda z takmer akéhokoľvek mestského zdroja alebo z priemyselnej zóny je potenciálne zdraviu škodlivá. Okrem toho, jej zloženie sa líši v závislosti od environmentálnej situácie, ktorú v skutočnosti nie je možné kontrolovať. Najmä na jar je zvýšená prítomnosť hnojív, chemikálií a iných látok, výrazne poškodzujúcich zdravie človeka.

plasty vo vode

Balená voda 

S cieľom chrániť seba a svojich blízkych pred nadmerným pitím vody z vodovodu, veľa ľudí nakupuje balenú vodu sýtenú či nesýtenú, dostupnú takmer v každom obchodnom reťazci. Celosvetový predaj balenej vody rastie v priemere o 10 % ročne, čo prináša výrobcom a obchodníkom fantastické zisky. Takáto voda môže byť užitočná, ak spĺňa všetky odporúčané normy, hoci treba brať do úvahy skutočnosť, že balené vody prakticky nekontrolujú príslušné služby a nad vodou z vodovodu sa vykonáva prísna a stála kontrola kvality. Je logické predpokladať, že “kohútiková” voda prevyšuje kvalitu plastov. Ani štítok populárnych značiek pitnej vody, s nápisom „voda najvyššej čistoty“ nevyvráti fakt, že spolu s minerálnou vodou pijete zlúčeniny bisfenolu A, styrénu či antimónu. Aby nedošlo k príjmu mikročastíc tohto druhu, nemala by byť voda uchovávaná v plaste, ale v skle. Takéto opatrenie však 1,5 – 2-násobne zvýši svoje náklady a zaručí neustále plytvanie finančnými prostriedkami. 

Balená voda

Sto ľudí – sto chutí a každý si, samozrejme, vyberie podľa seba. Nezávislí odborníci sa však zhodujú v tom, že výhodnejšie a bezpečnejšie je piť obyčajnú vodu z vodovodu, ktorú bezpečne ochránite s použitím domáceho filtra na vodu. Otvorte si našu ponuku vodných filtrov a urobte niečo pre zdravie už dnes. Neviete si vybrať? Nechajte to na nás, radi Vám poradíme a nájdeme riešenie “šité na mieru”, ako sme to urobili už pre množstvo našich spokojných zákazníkov. 

Pôvodný článok 28. 10. 2019, aktualizovaný dňa 29.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia