Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Na čo myslieť pred kúpou zmäkčovača?

Vodný blog
od Čistá Voda
28.03.2019

Mnoho ľudí si už zakúpilo zmäkčovač vody z pohodlia domova a po obdržaní objednávky zistili, že úkon je predsa náročný. Článkom chceme vyvrátiť mýty a pochybnosti súvisiace s inštaláciou zmäkčovača vody. Prinášame vám alternatívu, prostredníctvom ktorej by ste samostatnú montáž zariadenia mali zvládnuť aj sami a niekoľko užitočných rád – čo treba mať na pamäti ešte pred samotnou kúpou zariadenia.

Tentoraz prinášame článok „z iného súdka“. Chceme ním vyvrátiť mýty a pochybnosti súvisiace s inštaláciou zmäkčovača vody. Mnoho ľudí si už zakúpilo zmäkčovač vody z pohodlia domova a po obdržaní objednávky zistili, že úkon je predsa náročný. Následne sa dovolávali vodárenským spoločnostiam či zháňali pomoc rodinných príslušníkov. Táto možnosť však stopercentne nezaručuje, že zariadenie bude namontované správne a s profesionálnym prístupom, ktorý garantuje spoločnosť ČistáVoda.

Prinášame vám ale alternatívu, prostredníctvom ktorej by ste samostatnú montáž zariadenia mali zvládnuť aj sami. Pokiaľ ste aspoň trochu technicky zdatní a šikovnosť je vašou silnou stránkou, sami zistíte, že inštalácia nie je taká zložitá ako sa na prvý pohľad zdá. V prípade, že obavy a neistota premôžu vašu snahu, stále je tu možnosť zveriť montáž zmäkčovača do rúk jedného z našich odborne vyškolených technikov. Treba však brať do úvahy, že ide o finančne nákladnejšie riešenie. Poďme spoločne vyvrátiť neistoty pomocou našich rád, o ktorých sa postupne dočítate.

Ako si poradiť so samotným nákupom zmäkčovača vody?

Akonáhle ste sa rozhodli objednať si jeden z našich prémiových zmäkčovačov, ešte pred finálnym odoslaním objednávky máte možnosť využiť naše chatové okienko (zákaznícky servis) alebo môžete priamo telefonicky kontaktovať jedného z našich odborných technológov, ktorí vám ochotne poradia s výberom, ako aj s následnou inštaláciou. Samozrejme nás môžete kontaktovať aj formou emailu, kde vám tiež radi poradíme.

Spĺňate praktické požiadavky?

Pred zakúpením zmäkčovača vody je takisto na začiatku potrebné venovať pozornosť tomu, či miestnosť, v ktorej sa má zariadenie inštalovať, spĺňa nasledovné podmienky:

  1. či je v nej dostatok miesta a priestor nie je stiesnený. Najlepšie urobíte, ak si vopred skontrolujete rozmery zmäkčovača vody.
  2. veľmi dôležitým krokom je kontrola dodávky elektrickej energie v miestnosti a prístup k nej. Zmäkčovač vody musí byť pripojený k prívodu elektriny kvôli nastaveniu riadiacej jednotky.
  3. vo vybranej miestnosti sa musí nachádzať aj odtok do kanalizácie. V ideálnom prípade by mal byť čo najbližšie k miestu inštalácie zmäkčovača vody. Ak to však nie je možné, neznepokojujte sa. Ak bude odtok umiestnený ďalej alebo dokonca nad zmäkčovačom vody, nič sa nestane, pretože zariadenie je schopné tlačiť výplachy až 2 metre nad úroveň riadiacej hlavice.
  4. neodporúča sa zmäkčovač vody umiestňovať do vlhkej miestnosti. Rovnako by v miestnosti nemala teplota klesnúť pod 0

Nižšie, prostredníctvom ilustrácií, uvádzame dve možnosti pripojenia zmäkčovača vody. Prvé zapojenie je jednoduchšie, lebo nezahŕňa bypass a druhé zapojenie (prostredníctvom bypassu) je o niečo profesionálnejšie. Obe verzie sú plnohodnotné a spĺňajú účel. Všetky naše zmäkčovače disponujú bypassom.

Prvá možnosť inštalácie zmäkčovača vody

Na nasledujúcom obrázku vidíme schému jednoduchého a rýchleho pripojenia zmäkčovača vody k hydraulickému systému. Zariadenie je inštalované na prívod studenej vody do budovy. Predtým by mal byť inštalovaný mechanický filter, ktorý ochráni zariadenie na zmäkčovanie vody pred veľkými mechanickými časticami, ktoré by mohli viesť k poruche (ako je štrk, piesok, kal, hrdza z vodovodného potrubia a iné). Okrem toho, by mal byť zmäkčovač vody napojený na elektrinu a ku kanalizácii. Jeho pripojenie k hydraulickému systému môže byť oveľa jednoduchšie vďaka inštalačnému kitu, ktorý si môžete zakúpiť na našom e-shope k vlastnej montáži zmäkčovača za zvýhodnenú cenu. Samotné zmäkčovače vody majú často odtok, vďaka čomu môžu byť odpojené od prívodu vody v hydraulickom systéme. Pre úspešné dokončenie inštalácie jednoducho zapnite filtračné zariadenie a naprogramujte ho podľa pokynov v návode na obsluhu.

Zmäkčovač vody

Druhá možnosť inštalácie zmäkčovača vody

Druhá schéma je o niečo zložitejšia a časovo náročnejšia, ale má svoje výhody. Môžete si všimnúť, že väčšina montážnych operácií týkajúcich sa zmäkčovača vody je rovnaká. Rozdiel je v dodatočnej inštalácii s odtokom na rúre. Takže namiesto jednej inštalácie (ako v prvom prípade), získame dve: prvá vám umožní používať filtrovanú (tzv. mäkká voda), druhá zahŕňa jednoduchú inštaláciu s prístupom len k neupravenej vode (prístup k inštalácii s vodným filtrom je potom uzavretý). Prečo takéto riešenie? Pri tomto type inštalácie je potrebné otočiť ventil a úplne vypnúť hydraulický systém "filtračnej časti". Vďaka tomu môžete aj naďalej používať vodu a užívať si jej priaznivé účinky.

inštalácia zmäkčovač vody

Veríme, že s naším návodom jednoducho a rýchlo zvládnete inštaláciu zmäkčovača vody aj sami. Ako sme uvádzali vyššie, ak potrebujete poradiť neváhajte a obráťte sa na nás, radi vám pomôžeme a poradíme. 

Pôvodný článok 28. 03. 2019, aktualizovaný dňa 03.01.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia