Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Pitný režim u detí

Vodný blog
od Čistá Voda
16.09.2021

Voda tvorí neoddeliteľnú súčasť nášho života. V detskom tele tvorí voda vyššie percentuálne zastúpenie, ako je to pri dospelom jedincovi. Z toho dôvodu sú deti citlivejšie na dehydratáciu. Pri deťoch je potrebné dávať si pozor nielen ta to, čo pije, ale aj kedy a v akom množstve...

Pitný režim je dôležité dodržiavať, pre správnu a hlavne dostatočnú hydratáciu nášho tela. Žiaľ poslednú dobu sa často, najmä v horúcich letných dňoch, stáva, že dochádza k opaku, a to k dehydratácií. Ohrozené sú najmä seniori a deti. Dnes by sme Vám chceli predstaviť možnosti, ako vaše deti naučiť dodržiavať pitný režím.

Pozor na množstvo tekutín

Voda z tela odchádza nielen vylučovaním vo forme moču a stolice, ale aj dýchaním a najmä potením, ktoré je najintenzívnejšie v horúcich dňoch. Preto je vhodné vodu neustále dopĺňať. Prísun potrebného množstva vody ovplyvňuje vek, pohlavie, zdravotný stav, počasie a teplota okolitého prostredia. To znamená, že iný potrebný príjem tekutín bude mať dieťa na ihrisku a iný 30-ročný športovec, ktorý cvičí v uzavretom fitness centre.

Odporúčané množstvo tekutín pre deti

Koľko by toho mali deti vypiť a kedy?

V porovnaní s dospelým človekom, dieťa potrebuje za deň prijať oveľa viac vody. Vedci sa zhodujú, že na každý 1 kg váhy dieťaťa sa odporúča vypiť minimálne 60 ml tekutín. Čo pri 28 kg dieťati predstavuje približne 1,7 l na deň. Netreba však zabúdať na to, že deti by mali piť častejšie a v malých množstvách, keďže ich tráviaca sústava nie je ešte taká dokonalá, ako pri dospelom jedincovi. To znamená, že sa môže vo výnimočných prípadoch stať, že ak dieťa príjme viac vody, voda bude nesprávne strávená a navyše vnútorné orgány budú zbytočne zaťažené. Pri malom dojčati je pomer opäť iný. Lekári odporúčajú vypiť 150ml na 1 kg váhy. Najvhodnejšie je deťom podávať vodu hneď ráno po prebudení (keďže v noci potením a dýchaním stratí veľkú časť prijatej vody), pri každom jedle a po fyzickej alebo psychickej záťaži.

Čo by malo dieťa piť?

Pre deti je najlepšia čistá voda bez zbytočných sladidiel a é-čok. Opatrní by ste mali byť aj pri minerálkach, tie sa nie vždy odporúčajú. Aj pri minerálnych látkach, ktoré sú obsiahnuté v minerálnych vodách treba dávať pozor na množstvo, tak aby sme zbytočne nezaťažovali detský organizmus. Ak má náhodou vaše dieťa problém s tým, že mu čistá voda nechutí, odporúčame vám do vody dávať ovocnú šťavu alebo ju ochucovať rôznymi bylinkami, ako je mäta a podobne. Najvhodnejšie však je, učiť vaše dieťa piť čistú vodu už v ranom veku.

Čo ak dieťa nechce piť?

Nezabúdajte na motiváciu, ktorá tvorí základ. Využívajte kreativitu, napríklad dieťaťu vodu nalejte do farebného pohárika s jeho obľúbeným hrdinom. Alebo mu môžete vodu nalievať do nejakej detskej fľašky s farebným motívom. Ak ani to nezaberá skúste použiť pestrofarebné slamky. Dnes máte na výber z veľkého množstva možností či už ide o papierové slamky, alebo kovové. Pokiaľ všetko zlyhá, skúste sa zamerať na potraviny, ktoré v sebe obsahujú veľké množstvo vody, ako je napríklad melón či uhorka.

Najvýhodnejšie je deťom dávať vodu s vodovodu. Avšak ani takáto voda nemusí byť 100 % čistá. Tiež môže obsahovať zvýšené množstvo chlóru a iných škodlivých látok. Na to aby ste mali istotu, že dávate svojej ratolesti to najzdravšie a najkvalitnejšie, odporúčame vám vodu upraviť pomocou použitia domáceho filtra na vodu. Ideálne a dostupné riešenie pre zaistenie zdravej čistej vody je filtračná kanvica, ktorá vodu nielen dokonale prečistí a upraví jej chuť, ale aj zbaví chlóru a zbytočných nečistôt.  Najlepšiu ponuku vodných filtrov nájdete na našom e-shope.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia