Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Arzén v pitnej vode

Vodný blog
od Čistá Voda
22.04.2022

Arzén je polokov, ktorý  sa vyskytuje najmä v oblastiach bývalých banských miest. Ak využívate vodu, ktorá je kontaminovaná daným prvkom môže to mať negatívny vplyv na zdravie. Aké sú príznaky a ako ho čo najúčinnejšie odstrániť z vody sa dočítate v dnešnom článku.

Arzén je polokov, ktorý nájdeme v organickej a aj anorganickej podobe. Vyskytuje sa v oblastiach, ktoré súvisia s hutníckym priemyslom, výrobou farbív či spaľovaním fosílnych palív. Kontamináciu arzénom nájdeme aj v oblastiach, kde je rozšírený poľnohospodársky priemysel, ktorý využíva anorganické hnojenie. Analytické testovanie širokej škály produktov hnojív ukazuje, že niektoré fosfátové a mikroživinové hnojivá a materiály na vápnenie obsahujú zvýšené hladiny arzénu, kadmia a olova v porovnaní s inými typmi hnojív (napr. dusík, potaš, sadra). Okrem spomínaných miest  daný prvok nájdeme aj v oblastiach bývalých banských miest. Taktiež je vedľajším produktom tavenia medi a spaľovania uhlia.

Ako sa dostáva do vody?

Arzén vyskytujúci sa v prírode má 2 podoby:

  • A, toxický - závažná forma anorganického arzénu. Nájdeme ho najčastejšie v pitnej vode ale aj v potravinách ako je: ryža, zrná. Vzniká keď sa netoxický arzén spojí s kovmi a chemickými prvkami (výnimku tvorí uhlík). Pre ľudský organizmus je nebezpečný.    
  • B, netoxický - organický arzén, ktorý nie je nebezpečný pre ľudský organizmus. Je najbežnejší typ arzénu, ktorý nájdeme v potravinách. Vzniká najčastejšie spojením uhlíka a arzénu. 

Arzén sa v prírode vyskytuje ako stopový prvok mnohých druhov hornín a sedimentov. Uvoľnenie arzénu do podzemnej vody súvisí s geochemickými podmienkami danej oblasti. Najčastejšie sa však arzén dostáva do vody prostredníctvom ľudskej činnosti, ako je napríklad ťažba, chemický priemysel, výroba krmív pre zvieratá, alebo ako prostriedok pre ochranu dreva a chemické hnojenie

Vysoké hladiny arzénu v súkromných studniach môžu pochádzať z hnojív, ktorých základnou zložkou bol práve arzén. Takéto hnojivá sa využívali skôr v minulosti. Ďalší pôvodca môže byť priemyselný odpad. Ak sa arzén objaví v studni, môže to byť spôsobené jej nesprávnou stavbou alebo nadmerným používaním chemických postrekov, hnojív či herbicídov v jej blízkosti.

Chemické hnojenie

Základné príčiny výskytu arzénu vo vode sú:

  • Spaľovanie fosílnych palív
  • Výroba kovov (ťažba zlata, striebra a iných základných kovov)
  • Poľnohospodárstvo (hlavne pesticídy, herbicídy, kŕmne chemické látky)
  • Spaľovanie chemického odpadu

Výskyt arzénu na Slovensku

Ako sme spomínali, arzén sa vyskytuje v oblastiach bývalých banských miest ako je napríklad Banská Bystrica, Brezno, Prievidza, Žiar nad Hronom a podobne. V roku 2000 bola vybudovaná na Slovensku prvá úpravňa vody na odstraňovanie arzénu z pitnej vody (obecný vodovod Santovka).

Odhaliť výskyt arzénu voľným okom nie je možné, pretože prvok je bez zápachu a chuti. Zistiť prítomnosť tohto polokovu vo vode je možné len za pomoci rozboru vody. Práve rozbor vody odhalí všetky kontaminanty, ktoré sa nachádzajú vo vode a pomôže určiť aká je skutočná kvalita vody.  Ak využívate vlastný zdroj vody, ako je napríklad studňa alebo vrt, odporúčame kontrolu aplikovať minimálne 1x ročne.

Vplyv na zdravie 

Ide o jedovatý prvok, ktorý pri pravidelnej spotrebe v malých množstvách môže vyvolať rôzne druhy alergií, ekzémov a iných chronických ochorení, ako je napríklad rakovina alebo cukrovka. Rovnako môže prispieť ku kardiovaskulárnym problémom a respiračným ochoreniam. Môže byť spúšťačom rôznych kožných problémov (napr. kurie oká, zmena farby pokožky, lézie a podobne).

Pri predávkovaní arzénom vo vode vznikajú žalúdočné ťažkosti, problémy s pokožkou a s nervovým systémom. Akútna intoxikácia bola zaznamenaná už pri použití vody s obsahom arzénu 1,3 - 20 mg/l. Takáto intoxikácia sa prejavuje problémom zažívacieho ústrojenstva, nervového systému a pokožky.

Príznaky pri dlhodobom vystavení arzénom (roky, desaťročia) 

  • zhrubnutie a zmena farby kože;
  • nevoľnosť a hnačka;
  • znížená produkcia krviniek;
  • nepravidelný srdcový rytmus a poškodenie krvných ciev; alebo
  • necitlivosť v rukách a nohách.

Príznaky pri krátkodobom ale zvýšenom požívaní arzénu (do roka)

  • bolesť brucha, vracanie a hnačka;
  • svalové kŕče alebo bolesť;
  • slabosť a sčervenanie kože, kožná vyrážka;
  • necitlivosť, pocit pálenia alebo brnenia alebo bolesť v rukách a nohách;
  • zhrubnutie kože na dlaniach a chodidlách; alebo
  • strata pohybu a zmyslových reakcií.

Ochorenie spôsobené arzénom

Ako odstrániť arzén z vody?

Arzénu sa nevieme zbaviť klasickými metódami akou je preváranie vody, pretože ide o polokov. Rovnako ani dezinfekcia vody chlórom, prípadne inou chemickou látkou tento problém nevyrieši.

Za najvhodnejšie riešenie odstránenia arzénu z vody je považovaná:

  • Destilácia vody: ide o metódu separácie a čistenia látok. Základom je premena kvapaliny na paru, následne sa para opäť skondenzuje ochladením. 
  • Úprava vody reverznou osmózou: reverzná osmóza je považovaná za univerzálny vodný filter. Základom je osmotická membrána, ktorá vďaka pórom pripomína bunkovú stenu a prepúšťa len čisté molekuly vody. Okrem osmotickej membrány sú súčasťou reverznej osmózy aj rôzne iné filtre, ktoré odstraňujú mechanické nečistoty, baktérie a vírusy, ťažké kovy a iné.

Tipy na zníženie rizika kontaminácie vody arzénom:

  • Nespaľujte drevo, ktoré bolo ošetrené arzénom v blízkosti vodného zdroja
  • Vždy umývajte zeleninu a ovocie
  • Zeleninu a ovocie pestované pod zemou, kúpené v obchode sa odporúča dôkladne ošúpať
  • Nepoužívajte chemické hnojivá na báze arzénu

Ak chcete mať istotu, že voda z vášho zdroja je skutočne čistá a, že neobsahuje žiadne nebezpečné látky, ako je napríklad spomínaný arzén, neváhajte a kontaktujte nás ohľadom rozboru vody. Radi vám poradíme v otázkach zvýšenia kvality vody, alebo Vám odporučíme zariadenie pre filtráciu vody na mieru. Lebo len zdravá voda je zárukou kvalitného a spokojného života.

Zdroje: 

  1. https://www.cdc.gov/healthywater/drinking/private/wells/disease/arsenic.html
  2. https://www.smv.cz/res/archive/013/001591.pdf
 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia