Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ako sa chrániť pred vírusom COVID-19?

Vodný blog
od Čistá Voda
22.04.2020

COVID-19, choroba spôsobená novým koronavírusom z roku 2019 známym ako SARS-Cov2 predstavuje aj naďalej celosvetovú zdravotnú krízu. K 17. aprílu 2020 evidujeme na území Slovenska takmer 1000 nakazených. Existuje však množstvo opatrení, ktoré môžeme urobiť preto, aby sme v čo najväčšej miere zabránili šíreniu COVID-19. Nižšie uvádzame užitočné informácie, ktoré vám pomôžu aj počas tohto obdobia zostať v bezpečí a zdraví. 

Vírus, ktorý sa začal šíriť už v roku 2019 z činskeho mesta Wu-chan stále predstavuje jednu z najväčších spoločenských a zdravotných kríz v novodobých dejinách ľudstva. Jeho oficiálny názov je SARS-CoV-2, tento vírus spôsobuje ochorenie menom COVID 19. Aj tri roky po vypuknutí tohto vírusu, ktorý neustále mutuje, je dobré sa neustále chrániť a rovnako treba chrániť aj svojich blízkych. 

Ako sa môžem chrániť?

Odporúčame dodržiavať zvýšenú hygienu rovnakým spôsobom, ako by ste sa chránili pred prechladnutím či chrípkou:

  • Umývajte si ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 30 sekúnd, a ak mydlo a voda nie sú k dispozícii, použite dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu.
  • Podľa najnovších ustanovení vlády sa pri pobyte na verejnosti vybavte ochranným rúškom, ktorým chránite seba aj ostatných.
  • Ak trpíte dýchacími problémami, prípadne, máte zvýšenú teplotu, vyhýbajte sa ľuďom a dajte sa otestovať.
  • Nedotýkajte sa očí ani tváre.
  • Vyhnite sa úzkemu kontaktu s ľuďmi. Obmedzte nakupovanie na nevyhnutné minimum.
  • Denne čistite a dezinfikujte často sa dotýkané predmety a povrchy pomocou dezinfekčného prostriedku na báze alkoholu.
  • Ak vám to charakter práce umožňuje, pracujte z domu. 

ochrana pred covid-19

Ako sa prenáša COVID-19?

Vírus, ktorý spôsobuje COVID-19, sa prenáša kašľom, kýchaním, blízkym osobným kontaktom, napríklad dotykom s infikovaným alebo dotykom povrchu na ktorom sa nachádza vírus a následným dotykom úst, očí alebo nosa. Jednoducho povedané, prenáša sa ako nachladnutie alebo chrípka.

Čo by som mal urobiť, aby som znížil riziko infekcie?

Ľudia vo veku nad 60 rokov, tehotné ženy, ľudia so zhoršenou imunitou (napríklad onkologickí pacienti, diabetici) majú celkovo vyššie riziko infekcie a zvýšenú pravdepodobnosť zhoršeného priebehu ochorenia. Ak spadáte do jednej z týchto kategórií, odporúčame vám zostať doma, obmedzte pobyt na verejnosti na minimum, vyhýbajte sa skupinám ľudi a zbytočnému cestovaniu. Najmä v tom prípade, ak sa vo vašom okolí nachádzajú infikovaní, zostaňte doma a minimalizujte riziko vystavenia.

Aké sú príznaky?

Príznaky COVID-19 sa môžu pohybovať od takmer žiadnych až po ťažké dýchacie ťažkosti. Medzi najbežnejšie príznaky patrí zvýšená teplota a kašel, zatiaľ čo dýchavičnosť je zriedkavá a naznačuje ťažšiu formu choroby. Boli hlásené aj prípady, keď pacienti v priebehu infekcie COVID-19 strácali čuch a chuť, avšak v tomto prípade nejde o potvrdené informácie. Príznaky sa môžu objaviť od 2. Dňa kedy bol človek nakazený až po 14-ty deň, v závislosti od celkovej imunitnej reakcie organizmu.

Myslím, že som v ohrození a chcem sa nechať otestovať. Čo mám robiť?

Ak sa u vás vyskytnú príznaky COVID-19, odporúčame izolovať sa čo najskôr, aby sa zabránilo šíreniu. Následne by ste sa mali dať otestovať. Testovanie je možné vykonať vo verejných nemocniciach, súkromných laboratóriách alebo aj doma pomocou ambulantného testu na detekciu COVID-19. Testovanie v zdravotníckych zariadeniach vykazuje presnejšie hodnoty s vyššou spoľahlivosťou, avšak pri testovaní doma poznáte výsledok už do niekoľkých minút a podľa potreby ho môžete zopakovať. A to bez nutnosti hocikam chodiť. 

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia