Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ochrana studničnej vody

Vodný blog
od Čistá Voda
24.01.2020

V súčasnosti je väčšina Slovákov zásobovaná vodou z verejného vodovodu. V niektorých oblastiach však obyvatelia takúto možnosť nemajú a sú nútení spoľahnúť sa na iný spôsob zaistenia pitnej vody. Riešením je vlastná studňa, ktorá napokon prináša aj nespočetné množstvo výhod. Viete akým spôsobom ju účinne dezinfikovať a predísť kontaminovanej vode?

V súčastnosti je väčšina Slovákov zásobovaná vodou, ktorej zdroj je verejný vodovod. V niektorých oblastiach však obyvatelia takúto možnosť nemájú a sú nútení spoľahnúť sa na iný spôsob, aby ich kohútikmi pretekala pitná voda. Riešením je vlastná studňa, ktorá napokon prináša aj nespočetné množstvo výhod, jednou z hlavných je úspora financií, nezávislosť od odberateľov a dôležitosť studní, ako aj väčšiu slobodu pri práci vyzdvihujú záhradkári či chalupári.

Podceňované varovanie

Na rozdiel od štátnych verejných vodovodov je vlastník domu zodpovedný za údržbu súkromnej studne, a preto neraz Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou upozorňuje, aby majitelia venovali vrtom dostatok pozornosti, udržiavali a chránili kvalitu dodávky pitnej vody pre svoje domácnosti. Napriek tomu, veľa ľudí nemá dostatok informácií o tom aká kvalita vody je v ich studni, aké sú štandardy a normy alebo nevie, ako ju dosiahnuť či udržiavať.

Analýza vody je alfa omega

Rozbor vody, teda analýza v akreditovanom laboratóriu skúma predovšetkým mikrobiologické, biologické a fyzikálno-chemické ukazovatele, ktoré udávajú základný obraz o kvalite vody a indikujú jej znečistenie. Relevantné výsledky pomáhajú nájsť vhodné riešenie ochrany, prevencie a dávajú istotu spojenú so zdravím. Na základe nich, Vám naši skúsení odborníci odporučia vhodné filtračné zariadenie na zlepšenie kvality pitnej vody a vyberú najvhodnejší systém úpravy vody.

Ochrana studničnej vody

Kedy je potrebný rozbor vody? 

Analýza vody je dobrovoľná, sú však situácie, ktoré vyžadujú vykonať takúto štúdiu. Medzi ne patrí, napríklad: 

  • - predaj či nákup nehnuteľností (znalecký posudok o čistote studničnej vody môže pridať na atraktivite); 
  • - ak predošlý vlastník nepodrobil vodu analýze je nutné ju vykonať na vlastné náklady a pre vlastnú bezpečnosť;
  • zdravotné problémy: kontaminovaná voda zo studne sa skôr či neskôr odzrkadlí na zdraví členov rodiny, mnohé príznaky vyústia do vážnych ochorení ako sú alergie, gastrointestinálne ťažkosti či bakteriálne ochorenia alebo vírusové infekcie;
  • - rozbor vody je dôležitý pri kolaudácii domu, pri otvorení detského alebo zdravotného zariadenia, sanatória, kliniky a v prípadoch, kde kvalita vody zohráva dôležitú úlohu; 
  • - vplyv prírody: analýza studničnej vody by sa mala vykonávať na pravidelnej báze s ohľadom na kolobeh prírody či samotnú ľudskú činnosť - obdobie sucha, záplavy, toxické látky v hnojivách, takisto odpadové vody výrazne ovplyvňujú kvalitu vody. Obzvlášť počas veľkých záplav sa studňa stáva náchylnejšia voči mikrobiálnej kontaminácii, lebo v prípade silných dažďov sa pôda nedokáže vyrovnať s veľkým prietokom vody a nedochádza k prirodzenej filtrácii.
  • - v ojedinelých prípadoch je analýza vody stanovená zákonom: pri výrobe balenej vody, výrobná činnosť v blízkosti vodných útvarov, polievanie potravín určených na predaj, potravinársky priemysel, strojnícky priemysel či výstavba mostov a i.

Prečo je potrebná dezinfekcia studne? 

Ani na pohľad krištáľovo čistá voda nie je garancia skutočne čistej a pitnej vody v pravom zmysle slova. Práve preto by sa mala analýza kvality vody zo studne vykonávať pravidelne. Treba mať na pamäti, že zloženie vody sa mení vplyvom prírodných príčin či na úkor ľudskej bezohľadnosti. Podzemná voda, prechádzajúca pôdou si so sebou berie rôzne druhy sedimentov, piesok, bahno, íl či prírodné mikroorganizmy. Hoci väčšina z nich je neškodná, existujú napríklad patogénne organizmy typu: baktérie E. coli (Escherichia coli), enterovírusy, hepatitída A (B), baktérie Giardia atď., ktoré môžu spôsobiť vážne infekčné choroby so smrteľnými následkami. Takéto patogény zväčša vstupujú do podzemných vôd cez žumpy, povrchové vody, kontaminovaný odtok z fariem alebo z pasienkov v okolí.

Ponúkame riešenie

Prvým kľúčovým riešením je rozbor vody. Naše portfólio ponúka hneď niekoľko rozborov vody, vrátane certifikovaného Kolaudačného rozboru vody, ktorý zahŕňa fyzikálne, chemické a mikrobiologické meranie, v prípade ktorého vám príde po dohode odobrať vzorku vody pracovník akreditovaného laboratória. V prípadne zistenia mikrobiologického znečistenia je ďalším dôležitým krokom návrh vhodného systému na účinnú dezinfekciu studne.

Naše dlhoročné skúsenosti nás čoraz viac utvrdzujú v tom, že ekologická metóda úpravy vody s použitím UV žiarenia je účinná, osvedčená a najvyhľadávanejšia. Toto riešenie je absolútne bezpečné vzhľadom na to, že UV žiarenie nemení fyzikálno-chemické vlastnosti vody, napriek tomu zlikviduje z vody viac ako 99,99 % mikroorganizmov. Ide o prospešnejší spôsob dezinfekcie pitnej vody oproti chlórovaniu. Navyše, nie sú do vody pridávané žiadne chemikálie, nemení sa jej chuť či vôňa a nehrozí riziko predávkovania. Naším odporúčaním je UV lampa od výrobcu VIQUA Sterilight, ktorá spĺňa garancie ekonomickej výhodnosti a rýchleho účinku.

Ďalšou z možností je použitie uhlíkového filtra, ktorého účinok spočíva v odstránení ťažkých kovov, pesticídov, organických látok, navyše odstraňuje zápach z vody a upravuje chuť. Z našej ponuky odporúčame filtre belgickej značky Cintropur, ktorá patrí k špičke na trhu.

Inštalácia UV lampy

Možností úpravy vody je, samozrejme, viac. Náš odborný technológ Vám navrhne profesionálne riešenie z dôrazom na individuálne požiadavky a na závažnosť problému. Obráťte sa na náš zákaznícky servis - ponúkame služby a zariadenia s garanciou najvyššej kvality. 

Pôvodný článok 24.01.2020, aktualizovaný dňa 30.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia