Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Koliformné baktérie v pitnej vode

Vodný blog
od Čistá Voda
24.02.2022

Najmä voda zo studne môže byť ohrozená mikrobiologickým znečistením, do ktorého spadajú koliformné baktérie, vírusy a iné. Tie môžu spôsobiť široke spektrum zdravotných problémov. Rozbor vody je jediný spôsob, ktorým môžete odhaliť kvalitu vody. Dnes Vám chceme predstaviť dôvody, prečo sú baktérie vo vode nebezpečné a prečo ich treba odstrániť... 

Kontaminácia vody baktériami, ktorú nazývame aj mikrobiologickým znečistením vody, je jeden z najčastejšie sa vyskytujúcich problémov pri používaní vody z vlastného zdroja (napr. voda zo studne, z vrtu a podobne). Preto je dôležité dbať o pravidelnú dezinfekciu vody, s ktorou súvisí aj meranie kvality vody. Bakteriálna kontaminácia nemení vzhľad, vôňu ani chuť vody, preto je jej odhalenie náročné. Testovanie v laboratóriu je jediný spôsob, ako zistiť, či voda obsahuje koliformné baktérie alebo nie. Preto najvhodnejšia forma pre testovanie kvality vody je rozbor vody. Okrem koliformných baktérií môže mikrobiologický rozbor vody odhaliť aj prítomnosť iných baktérií ako sú aj enterokoky, Legionella Pneumophila a Clostridium perfringens.

Koliformné baktérie

Koliformné baktérie

Koliformné baktérie pomáhajú pri rozkladaní potravy v ľudskom tele. Z ľudského tela sa výkalmi môžu dostať do vodných zdrojov. Fekálne koliformné baktérie, ktoré sú prítomné v ľudskom odpade, odchádzajú do kanalizácie v našich domoch a podnikoch, a môžu sa dostať do podzemných vôd z nelegálnych alebo netesných prípojok kanalizácie, presakujúcich septikov  alebo z nesprávne fungujúcich čističiek odpadových vôd.

Koliformné baktérie sa delia na rody, druhy skupiny, záleží od ich antigénnej štruktúry, biochemických vlastností a od pôvodu hostiteľa. Najznámejší a najnebezpečnejší druh je E. Coli. Prítomnosť E. Coli v pitnej vode je jasným indikátorom nedávnej fekálnej kontaminácie zásobovania vody, zvyčajne z odpadových vôd alebo hnoja. Po použití kontaminovanej vody týmito baktériami môže dôjsť k žalúdočným problémom, či iným chorobám žalúdka ako je brušný týfus a iné.

Kedy by ste mali otestovať svoju vodu na koliformné baktérie?

  • Ak idete svoju studňu použiť prvý krát
  • Ak žijete v susedstve, ktoré nemá pripojenie na kanalizáciu a vo väčšine domov sa využíva žumpa, ktorá môže presakovať do spodnej vody
  • Ak ste zachytili, že aj susedova studňa je kontaminovaná
  • Ak po dlhodobých dažďoch studňu alebo vrt zaplavila povrchová voda
  • Ak žijete pri poľnohospodárskych objektoch, ktoré sa pravidelne hnoja
  • Ak sa v okolí nachádza chov domácich zvierat, alebo sa využívajú hnojivá pri pestovaní rastlín
  • Ak sa pri zdroji vody nachádza  kompost
  • Ak máte vodu zakalenú, alebo má inú chuť
  • Kedykoľvek máte podozrenie na bakteriálnu kontamináciu, čo môže byť indikované zhoršeným zdravotným stavom
  • Keď laboratórny test ukazuje zvýšenú koncentráciu dusičnanov alebo zvýšenie koncentrácií akýchkoľvek iných zložiek dusíka, ktorých príčinou je pravdepodobne zvýšená miera presakovania septiku

Existuje ešte mnoho iných odporúčaní, kedy je potrebné otestovať kvalitu vody. Pre 100% istotu odporúčame vykonať rozbor vody. Ak máte podozrenie na koliformné baktérie vo vode, je potrebné zvoliť rozbor vody, ktorého súčasťou je mikrobiologické skúmanie vody

Ako odstrániť koliformné baktérie z vody?

Dôležitá je pravidelná kontrola a testovanie vody. Preto by sa mal rozbor vody aplikovať minimálne 1x ročne v každej domácnosti, ktorá využíva ako zdroj vody studňu či vrt. Testovanie by sa malo vykonať aj vtedy, ak plánujete opäť používať studňu, ktorá bola dlhšie obdobie odstavená. Ďalší dôležitý faktor je dbanie o pravidelnú dezinfekciu a sanitáciu studne. Ide o dezinfekciu zariadenia prípravkami, ktorých základnou látkou je buď chlór alebo peroxid vodíka. Ak však máte obavy, aby vaša voda nebola predávkovaná chlórom, odporúčame vám dávkovacie čerpadlo na chlór. Jeho úlohou je správne dávkovanie dezinfekcie a rôznych druhov chemikálií pre odvrátenie kontamínacie vody.

Ak chcete mať istotu, že vaša voda je dekontaminovaná od baktérií a vírusov ekologickou cestou, teda bez použitia chemikálií, odporúčame vám inštaláciu UV lampy na vodu. UV lampa na vodu slúži najmä na zneškodnenie vírusov, baktérií a iných mikroogranizmov. Využíva UV žiarenie prostredníctvom UV žiariča. Prostredníctvom UV žiarenia dochádza k zmene DNA baktérií vďaka čomu dochádza k ich záhube. Veľká výhoda spočíva v tom, že nehrozí predávkovanie, alebo nejaká nežiadúca reakcia (ako je to napr. pri chlóre). 

V neposlednom rade pri budovaní studne treba dbať na správny výber materiálu, z ktorého studňu chcete postaviť a rovnako treba dodržiavať predpísané normy a pravidlá. To znamená, že studňa by mala byť budovaná v správnej hĺbke a mala by byť aj správne izolovaná od vonkajších vplyvov, tak aby sa predišlo vonkajšiemu znečisteniu či zatopením povrchovou vodou.

Ak si chcete dohodnúť  rozbor vody, alebo sa chcete poradiť ktoré zariadenie je pre vás najvhodnejšie, prípadne máte otázky k úprave studničnej vody, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pomôžeme. 

Zdroje:

  1. https://www.zdravie.sk/clanok/57496/crevne-enterokoky-ake-choroby-mozu-sposobit
  2. https://www.svps.sk/potraviny/info_Clostridium_perfringens.asp
  3. https://www.culligannation.com/coliform-bacteria
 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia