Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Čo odhalí vôňa, chuť či zákal vody?

Vodný blog
05.09.2019

Čo ak v určitom okamihu života nemáte po ruke kontrolovanú pitnú vodu a musíte použiť tekutinu neznámeho pôvodu? Ako je to v prípade vody zo studne či voľne tečúcej vode z prírodného prameňa? Pijete počas dovolenky bez obáv vodu z miestneho vodovodu? Hoci na prvý pohľad môže voda vyzerať nezávadne, naše dobre vyvinuté zmysly – čuch, chuť a zrak nám vedia veľa o vode napovedať. Rozoberme si spoločne jednotlivé signály... 

Dnes sa už čoraz viac ľudí stará o pitný režim a dohliada na to aby kvalita vody bola čo najlepšia, ktorú používajú na uhasenie smädu, prípravu nápojov a jedla. Utvrdzuje nás v tom aj váš záujem o rozbor vody, z ktorého výsledku sa vieme posunúť ďalej a vybrať správne riešenie do každej domácnosti. Voda z  vodovodu, našťastie, spĺňa základné požiadavky na kvalitu a bezpečnosť – nie je teda hrozbou pre ľudské zdravie. Ako je to však v prípade vody zo studne? Je voda z prameňa, ktorý tečie za vaším domom skutočne pitná? Čo ak v určitom okamihu života nemáte po ruke testovanú pitnú vodu a musíte použiť tekutinu neznámeho pôvodu? Pijete počas dovolenky vodu z miestneho vodovodu alebo si kupujete balené vody? Naše dobre vyvinuté zmysly – čuch, chuť a zrak nám v neznámej situácii vedia veľa o vode napovedať. Poďme si spoločne rozobrať jednotlivé signály.

Čo skrýva vôňa či zápach vody?

Vôňa tekutiny, hoci nenápadná môže veľa prezradiť. Napríklad, ak cítite z vody „arómu“ rýb, dreva alebo pôdy, naznačuje to prítomnosť organických zlúčenín vo vode. Môže to znieť prekvapujúco, no takáto voda je úplne bezpečná na spotrebu.
Ak má voda zvláštny zápach fenolu, problém je vo vodovodnom systéme, do ktorého prenikla odpadová voda. Nepríjemný zápach zhnitých vajec bude indikovať prítomnosť zvýšenej koncentrácie síry vo vode a typický zápach chlóru je istý znak chlórovanej vody. Voda z kohútika alebo dokonca zo studne môže veľmi často šíriť zápach benzínu alebo ropných produktov. Tento zápach sa objavuje v dôsledku uhľovodíkov vstupujúcich do zdroja vody v dôsledku ich úniku z čerpacích staníc alebo skladovacích miest. Rozložené organické zlúčeniny v kvapaline tvoria špecifický zápach metánu.

Signály znečistená voda

Čo potvrdzuje chuť vody?

Ak vo vode cítite slanú chuť, znamená to, že takáto vody má zvýšenú tvrdosť a vyznačuje sa vysokým obsahom horčíka a sodíka. Kovová chuť indikuje zvýšený obsah železa a kyslá voda s hodnotou Ph pod 4,5 vykazuje prítomnosť kyslých anorganických zlúčenín.

chuť vody rozbor vody

Zákal vody hovorí veľa

V dôsledku zhoršenia vodných tokov sa dostáva do vody bahno, môže obsahovať piesok alebo dokonca štrk. Prítomnosť zvláštnych “nitôčok” v pohári vody naznačuje zvýšený obsah rias alebo iných organických látok. Íl a prímesy hliny sú charakteristické pre vodu s obsahom nerozpustných zlúčenín, k čomu dochádza pri poruche mestského filtračného systému. V dôsledku opotrebovania vodovodných potrubí sa časom môžu v pohári vody objaviť častice hrdze. V takom prípade je samozrejme najlepšie takúto vodu nepiť, aby ste neohrozili seba a zdravie svojej rodiny.

testovanie vody - prítomnosť nečistôt

Rozbor vody

Aby ste mali 100% istotu o tom, aké látky sa vo vašej vode nachádzajú a či je voda naozaj vhodná na pitie odporúčame vám aplikovať rozbor vody. Vďaka nemu zistíte ja to, ktoré filtračné zariadenie je pre vašu domácnosť najlepšie, lebo len zdravá a čistá voda je zárukou šťastného domova. My vám odoberieme vzorku vody, ktorú následne zmeriame a vyhodnotíme v laboratóriu, o výsledkoch budete informovaný protokolom. 

Ak vám voda “nevonia” a pochybujete o jej kvalite, neriskujte. Radšej nás pohotovo kontaktujte a my sa ochotne postaráme o to, aby bola vaša voda skutočne pitná a nezávadná. 

Pôvodný článok 05.09 2019, aktualizovaný dňa 02.01.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia