Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Ako na zmäkčovač vody?

Vodný blog
od Čistá Voda
16.10.2021

Dnes máme na trhu veľké množstvo rôznych typov a druhov zmäkčovačov vody. V ponúkanom článku by sme vám chceli priniesť užitočné typy a triky, ako si vybrať zo širokej ponuky zariadení ten najvhodnejší zmäkčovač na vodu...

Čo je najväčší problém v domácnostiach? Ak zaznamenávate biely povlak vo svojej rýchlovarnej kanvici, alebo sa vám nezvyčajne prehrieva bojlér na vodu, alebo máte často zanesené vodovodné potrubie, viete čo to spôsobuje? Najčastejšie ide o problém, ktorý nesie názov vodný kameň. Ten vzniká všade tam, kde tečie tvrdá voda. Teda voda, ktorá ma v sebe zvýšené množstvo minerálnych látok, ako je napríklad vápnik. Vodný kameň, vo väčšine prípadov, ničí a skracuje životnosť elektrospotrebičov, vodovodného potrubia a podobne. Ako sa však pred ním môžeme chrániť a môžeme ho úspešne eliminovať? Najvhodnejšie je používať zmäkčovače vody.

Ako funguje zmäkčovač vody?

Ide o špeciálne zariadenie, ktorého výsledok činnosti je dokonalá úprava vody, prostredníctvom zníženia tvrdosti vody. Teda ide o redukciu molekúl vápenatých a horečnatých iónov vďaka ich nahradeniu iónmi sodíka. Kvalita vody a mineralizácia však ostáva zachovaná. Najvhodnejšie je zariadenie inštalovať na hlavný prívod vody. Účinnosť zmäkčovača viete overiť prostredníctvom merania výstupnej tvrdosti vody, na ktoré slúži zariadenie, ktoré nájdete pod názvom merač tvrdosti vody alebo aj tester na tvrdosť vody.

Na čo dbať pri výbere zmäkčovača?

1. bod: kontrola tvrdosti vody

V prvom rade ide o skontrolovanie a premeranie hodnôt tvrdosti vašej vody.  V našom eshope nájdete všetko čo k tomu potrebujete. Buď ide o testovacie pásiky, ktoré sú charakteristické jednoduchým použitím alebo sú to kvapky ne meranie tvrdosti vody. Kvapky zisťujú obsah rozpusteného vápnika a horčíka vo vode a skôr ich odporúčame využívať pri zisťovaní účinnosti zmäkčovačov vody. Ak chcete mať 100 % istotu, že namerané hodnoty tvrdosti sú správne, ponúkame vám meranie tvrdosti vody a obhliadku zadarmo

2. bod: zistiť aká veľká je spotreba vody vo vašej domácnosti

Po druhé treba skontrolovať aká spotreba vody je vo vašej domácnosti. Tu treba pozerať na 2 základné faktory, a to je, aká je veľká spotreba vody za deň a druhý faktor je aká môže byť maximálna nárazová spotreba. Teda aké najväčšie množstvo vody spotrebuje objekt naraz. Hodnota spotreby vody závisí aj od množstva osôb, ktoré v domácnosti žijú.

3. bod: správne zvolená miestnosť

V prvom rade je vhodné zistiť, veľkosť miestnosti, do ktorej chcete zmäkčovač vody inštalovať. Dnes má väčšina domácnosti problém s veľkosťou priestora, kde chcú zmäkčovač umiestniť. Najčastejšie používanými bytovými zmäkčovačmi sú prístroje maiCat. Druhá varianta je využitie zmäkčovačov vody typu wall, ktoré stačí len pripevniť na stenu. 

Rovnako je dôležité, aby v danej miestnosti bol vyriešený prívod elektriny (aj keď pri manuálnych sa spotreba elektrickej energie nevyžaduje) a aj odpad tak, aby bola umožnená regenerácia zmäkčovača. Zároveň sa odporúča, aby v danej miestnosti bolo sucho a zmäkčovač by nemal prichádzať do kontaktu s extrémnym chladom či mrazom. Dôležitou podmienkou je aj funkčný odpad.

4. bod: vyberte správny typ zmäkčovača vody

Dnes máte na výber veľké množstvo zmäkčovačov vody. Cez magnetické zmäkčovače, ktoré sa umiestňujú na vodovodné potrubie.Tieto zmäkčovače sú však zložité na správne upevnenie. Pre čo najlepší výsledný efekt je potrebný dostatočne silný prúd vody. Poznáme aj elektromagnetické zmäkčovače, ktorých základný účinok spočíva v rozbití štruktúry vody vďaka pôsobeniu elektromagnetického poľa. Voda pri tomto druhu zmäkčovačov nezmäkne v pravom zmysle, len sa zmení jej štruktúra. My však odporúčame inštaláciu katexového zmäkčovača vody. Tie pracujú na princípe výmeny iónov, vďaka katexovému filtru. Ten obsahuje zmäkčovaciu živicu, ktorá zachytáva katióny horčíka a vápnika a nahradí ich bezpečnejším sodíkom. V našej ponuke nájdete aj katalytické zmäkčovače vody, ktoré neznižujú samotnú tvrdosť vody, len zabraňujú usádzaniu minerálnych látok, vďaka čomu blokujú vznik vodného kameňa.

5. bod: technické parametre zmäkčovača vody

Záleží len na zákazníkovi, aké funkcie požaduje od svojho zmäkčovača vody. Dôležité je popremýšľať či chcete manuálny alebo plnoautomatický zmäkčovač vody. Pri manuálnych nepotrebujete využívať elektrickú energiu. Plnoautomatické zmäkčovače vody, sú zase jednoduché na údržbu, stačí len pravidelne dosypávať tabletovanú soľ. Ak chcete ušetriť čo najviac odporúčame vám siahnuť po multifunkčných filtroch na vodu značky Ecomix. Zbavte sa viacerých problémov, ako je zmäkčenie vody, odstránenie železa, mangánu, amónnych iónov a zároveň organicky očistite vodu použitím len jedného prístroja.

Dnes už žijeme v smart domácnostiach, a aj výroba zmäkčovačov vody nezaostáva. Zmäkčovače vody značky Ecowater, sú vybavené technológiou WiFi, čo znamená, že viete sledovať technický stav vášho systému a vidíte aj spotrebu vody na svojom smartphone či tablete. Okrem iného v aplikácií nájdete aj informácie o harmonograme cyklov, množstvo vody, ktorá je dostupná v zariadení udávaná v litroch či počet dní, ktoré zostávajú do úplného vyprázdnenia nádrže so soľou. Ak nepreferujete využívanie aplikácií, viete si nastaviť aj zasielanie informačných SMS správ či emailu, to je možné zabezpečiť vďaka modernej techológii Hydrolink plus.

V danej inštruktáži môžete vidieť, že svojpomocné namontovanie zmäkčovačov vody nie je až také náročné. Ak máte ešte iné otázky alebo sa neviete rozhodnúť, ktorý zmäkčovač vody je pre vás ten správny neváhajte nás kontaktovaťNáš školený personál vám rád poradí a pomôže.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia