Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

10 spôsobov ako šetriť vodou

Vodný blog
od Čistá Voda
03.10.2021

Možno si to ani neuvedomujeme, ale voda je jednou z najdôležitejších surovín na našej planéte. Klimatické zmeny a rýchly nárast ľudskej populácie nám postupne znižuje množstvo voľne dostupných vodných zdrojov. Preto je nutné šetriť vodou a jej zásobami čo najviac...

Množstvo pitnej vody sa na zemi neustále stráca. Síce sme planéta, ktorá sa zo 70 % skladá z vody, avšak pitná voda, ku ktorej sa vieme dostať tvorí len niečo cez 1,2 %. Podľa svetovej organizácie WHO nájdeme na našej planéte až 8 miliónov ľudí, ktorí nemajú prístup k pitnej vode. Aj z toho dôvodu je dôležité dbať na efektívne využívanie zásob vody a zbytočne ňou neplytvať. Začať treba najskôr od seba. Preto vám predstavujeme 10 overených tipov a trikov ako na šetrenie vody vo vašej domácnosti.

                        Pitná voda

Šetrenie začína už v kúpeľni

1. Kúpeľ vymeňte za sprchu

Vedeli ste, že je oveľa ekologickejšie použiť 5 minútovú sprchu, ako zbytočne napúšťať niekoľko litrov vody do vane? Pri samotnom napúšťaní priemernej vane miniete až 150 litrov, kým pri sprchovaní miniete len niečo okolo 50-60 litrov. A pritom efekt je rovnaký. Ak chcete ušetriť svoje peniaze čo najviac, odporúčame vám nainštalovať úsporné sprchové hlavice s filtromŠetrenie vody nie je len jediná výhoda sprchovania. Ak vymeníte vaňu za sprchu znížite aj poplatky za elektrinu či plyn. 

2. Nenechávajte vodu zbytočne dlho tiecť

Ani neviete koľko vody zbytočne vypustíte do kanála, ak necháte vodu pustenú pri umývaní zubov alebo mydlení rúk. Už malé deti učíme, že zuby by sa mali umývať minimálne 3 minúty. Avšak ak nechávate celý čas zapnutú vodu, zbytočne prídete až o 12-15 litrov. Ročne tak vďaka takémuto zlozvyku môžete prísť až o stovky eúr, ktoré by sa v domácnosti dali inde použiť. Skúste preto nabudúce vodu preventívne vypínať a púšťať ju len pri oplachovaní, alebo si dopredu nachystajte pohárik určený na vyplachovanie úst. Rovnako to skúste aj pri sprchovaní, a to tak, že kým sa namydlíte alebo použijete šampón na vlasy, vodu necháte vypnutú a opätovne ju zapnete len pri oplachovaní.

3. Práčku zapínajte až keď je plná

Na šetrenie vody môžete myslieť už pri výbere samotného spotrebiča. Dnes už nájdete veľké množstvo práčok, ktoré ponúkajú ekologické programy.  Odporúčame vám práčku plniť čo najviac, ušetrite tak za vodu a aj energie. Na našom eshope vám ponúkame práčkové filtre, ktoré chránia, ako vašu peňaženku, tak aj samotný spotrebič a navyše si pomôžete aj so znížením spotreby pracích prostriedkov. 

4. Zaobstarajte si šetrné splachovacie zariadenie

Ide o zariadenie, ktoré slúži k šetrnému splachovaniu vašej toalety. Toto zariadenie kontroluje množstvo vody, ktorou splachujete. Predstavte si, že kým pri klasickej  toalete, bez špeciálnych filtrov miniete až 7 litrov, pri jednom spláchnutí. Pri takýchto systémoch klesne vaša spotreba vody až o 50 %. 

Šetriť vodou sa dá aj v kuchyni

5. Skúste si zaobstarať umývačku riadu

Dnešné umývačky riadu predstavujú ekologickejší variant, ako je klasické umývanie špinavého riadu v dreze. Najlepšie je zapínať umývačku riadu vždy až po jej úplnom naplnení, aby aj vo vašej domácnosti dochádzalo k zvýšenému šetreniu vody. Dnes už rovnako ako aj pri práčkach, tak aj pri umývačkach riadu nájdeme veľké množstvo rôznych druhov s rôznymi typmi ekologických programov. Priemerná umývačka riadu spotrebuje pri jednom umývacom cykle len 10 litrov vody. 

6. Odstátu vodu nevylievajte

Ak vám ostala, či už vo vašej kanvici alebo v hrnci prevarená, vychládnutá čistá voda, nemusíte ju vylievať. Rovnako nemusíte vyhadzovať či vylievať balenú minerálnu alebo stolovú vodu, ktorú ste počas vašej prechádzky či výletu nestihli vypiť. Takouto vodou môžete bez problémov zaliať vaše izbové rastliny a kvety, alebo môžete opláchnuť špinavý a zaschnutý riad či kuchynský drez.

7. Nainštalujte si na vodovodný kohútik zariadenie menom perlátor

Ide o zaisťovanie súvislého prúdu vody bez toho, aby ste museli čakať. Ich úloha je znížiť spotrebu vody prostredníctvom vytvorenie silného prúdu vody s nízkym prietokom. Navyše, vďaka systému kovových sieťok, z ktorých sa skladajú, majú aj mechanickú funkciu, vďaka čomu odstraňujú nečistoty. Zariadenie má za úlohu vytvárať silnejší prúd vody, ktorý má zároveň nižší prietok, teda sa dá povedať, že spotreba vody klesla, ale efekt má stále rovnaký.

Perlátor

8. Šetrite vodu aj pri rozmrazovaní potravín

Ak aj vy ste zvyknutí na rýchle rozmrazenie mäsa či iného druhu potravín, prostredníctvom pustenia silného prúdu vody. Vyskúšajte to inak. Danú potravinu, ktorú chcete rozmraziť, skúste vytiahnúť už v noci a nechať ju postupne povoliť od ľadu. 

Šetrenie vody v záhrade

9. Využívajte dažďovú vodu

Ide o jeden z najvýhodnejších a najjednoduchších spôsobov, ako ušetriť v svojej domácnosti vodu. Stačí si zaobstarať nejakú väčšiu nádrž na vodu, do ktorej bude voda odtekať, tú umiestnime priamo pod odkvap. V domácnostiach si takáto voda nájde všestranné použitie. Napríklad ňou môžete umyť auto, poliať rastliny a podobne.

10. Voda zo svojej studne

Ak bývate v rodinnom dome, prípadne máte nejakú chatu s vlastnou záhradou, tak vybudovanie vlastnej studne vám výrazne pomôže v ušetrení financií, ktorých nikdy nieje dosť. Takouto vodou môžete polievať svoje rastliny v záhrade, alebo pri dostatočnej úprave za pomoci filtrov, ňou môžete napustiť bazén či vírivku. Na našom webe nájdete veľké množstvo potrubných filtrov, ktoré vášmu šetreniu ešte viac pomôžu a to prostredníctvom úpravy vody. Voda takýmto spôsobom sa môže zmeniť na pitnú vodu. Bez použitia chemikálií

Voda zo studne

Najlepšie je učiť šetriť vodou už svoje malé deti od ranného veku. Ak učíte deti myslieť ekologicky, a teda im vštepujete informácie, ako zbytočne vodou neplytvať, stane sa to po čase ich životnou súčasťou. Existuje ešte veľa iných spôsobov, ako dokážeme znížiť využívanie pitnej vody na minimum. Dôležité je však rozhodnutie, že chcem začať, a to záleží na každom jednom z nás.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia