Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Pitný režím - prečo je dôležiťý?

Vodný blog
od Čistá Voda
18.05.2018

Aj keď dokáže človek bez potravy prežiť až niekoľko týždňov, bez vody by nevydržal dlhšie ako tri dni. Voda je pre ľudský organizmus nesmierne dôležitá, no napriek tomu častokrát pitný režim podceňujeme. Nedostatočným príjmom tekutín sa ľahko dostávame do stavu dehydratácie, ktorú sprevádza veľa nepríjemných príznakov.

Voda je neoddeliteľná súčasť ľudského tela, bez ktorej by neprežil dlhšie ako 3 dni. Aj keď máme veľké množstvo informácií o tom, aký je pitný režim dôležitý, máme častokrát problém s jeho dodržovaním. Cítite sa unavení, bolí vás hlava, vaša pokožka je suchá a vyzerá nezdravo alebo vás trápi hypertenzia (vysoký krvný tlak)? Aj to môže vyriešiť správne dodržiavanie pitného režimu.

Aké množstvo vody treba vypiť?

To, koľko tekutín by sme mali za deň prijať, je veľmi individuálne. Nedá sa teda povedať, že pre správne fungovanie organizmu musíme denne vypiť napríklad dva litre vody, pretože pitný režim ovplyvňuje množstvo vedľajších faktorov. Medzi nimi ide o váhu, vek, zdravotný stav človeka, fyzická aktivita, ktorú počas dňa vynaložíme a dokonca aj prostredie, v ktorom sa pohybujeme, jeho teplota, vlhkosť vzduchu... Určitú časť denného príjmu tekutín nám poskytuje aj strava (pokiaľ ide o potraviny obsahujúce vodu, ovocie a zelenina), ale Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) uvádza, že dôležitý je príjem vody prostredníctvom nápojov (80%) a vodou obsiahnutou v potravinách zvyčajne nedosiahneme viac ako 20% denného príjmu tekutín.

Dodržiavanie pitného režimu

Základom je čistá voda

Hlavnú zložku pitného režimu by mala tvoriť kvalitná čistá voda. Náš ľudský organizmus je totiž tvorený z vyše 70% práve vodou, ktorá sa podieľa na všetkých dôležitých procesoch v tele. Voda pôsobí ako prepravca živín, "mazivo" pre kĺby a vnútorné orgány, reguluje telesnú teplotu, poskytuje štruktúru bunkám, tkanivám a prispieva k správnemu priebehu chemických a metabolických reakcií. Nedostatok vody tak môže ovplyvniť fyzickú výkonnosť, no výskumy dokazujú, že negatívne vplýva aj na kognitívne funkcie. Aké sú príznaky dehydratácie a čo môže spôsobiť?

Prejavy dehydratácie:

  • sucho v ústach, suchá pokožka,
  • tmavo sfarbený moč,
  • podráždenosť,
  • únava, neschopnosť sústrediť sa,
  • pokles fyzickej a duševnej výkonnosti,
  • závraty a mdloby, 
  • bolesť hlavy,
  • búšenie srdca, výkyvy krvného tlaku.

Dehydratácia je pre náš organizmus nebezpečná a pritom je často len dôsledkom toho, že zabúdame piť vodu, sme príliš zaneprázdení prácou a inými povinnosťami alebo nemáme prístup k bezpečnej pitnej vode (napríklad pri cestovaní). Všetky tieto príčiny sa dajú jednoducho riešiť - pre zábudlivcov sú tu rôzne aplikácie, ktoré si nainštalujete do svojho mobilného telefónu a automaticky vás počas dňa budú upozorňovať, aby ste si dopriali pohár vody. Pri cestovaní zas môžete využiť praktické malé filtre na vodu, vďaka ktorým budete mať kvalitnú pitnú vodu vždy po ruke. 

Dehydratácia

Filtračné kanvice na vodu 

Filtračné kanvice sú ideálnou možnosťou filtrácie škodlivých látok z vody. Môžete ich používať dennodenne a všetko, čo pre správne fungovanie potrebujú, je len pravidelná výmena filtra. Na výber máte širokú škálu takýchto zariadení a rozlišujú sa len na základe objemu, náhradných filtrov či výrobcu (obľúbené sú kanvice Brita Maxtra či Maxima, ktoré nájdete aj v našej ponuke).Filtračná kanvica na vodu sa používa na odstránenie chlóru a organických nečistôt, do istej miery zníži aj obsah železa, mangánu a vápečnatých solí vo vode. Upravená je aj chuť a vôňa vody. Kvalitnú čistú vodu kedykoľvek a kdekoľvek získate aj prostredníctvom cestovného vodného filtra na fľašu, ktorý má podobný účinok ako filtračné kanvice, ale je kompaktnejší a váži len cca 400 gramov.

Filtračná kanvica

Ionizačná kanvica

Ďalším spôsobom, ako zvýšiť kvalitu pitnej vody, je ionizácia. Voda so zvýšeným pH sa ľahšie vstrebáva do buniek, a tak zabezpečuje lepšiu hydratáciu organizmu. Tiež pôsobí ako silný antioxidant a pomáha pri detoxikácii organizmu. Na alkalizáciu vody sa už nepoužívajú len veľké ionizátory vody, ktoré fungujú na báze elektrolýzy, ale praktickou možnosťou je napríklad ionizačná kanvica AQUAtip® ION pitcher Slim alebo fľaša na vodu AQUAtip® ION bottle. Lacnou variantou ionizácie vody sú aj alkalické tyčinky, ktoré stačí vložiť do pohára s vodou. 

Ako sme v článku spomínali nielen dodržiavanie pitného režimu, ale aj zdroj vody je dôležitý. Ak máte nejaké otázky či už na ionizačné kanvice, filtračné kanvice alebo na iné produkty z našej ponuky, neváhajte nás kontaktovať, radi vám poradíme a pomôžeme s výberom najlepšieho zariadenia pre vás.

Pôvodný článok 18. 05. 2018, aktualizovaný dňa 29.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia