Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Čo je to reverzná osmóza?

Vodný blog
od Čistá Voda
10.04.2018

Čo je to reverzná osmóza a na akom princípe funguje? Prečítajte si, prečo je reverzná osmóza pokladaná za najlepší a najvhodnejší spôsob úpravy vody na svete.

Ak hovoríme o reverznej osmóze hovoríme o zariadení, ktoré prostredníctvom filtrácie vody dokáže produkovať čistú vodu, zbavenú nečistôt a škodlivín. Svojím spôsobom ak hovoríme o reverznej osmóze, myslíme tým tzv. domácu úpravňu vody. V ponúkanom článku by sme vám chceli vysvetliť základný princíp fungovania reverzných osmóz. Ide o jeden z najlepších filtrov na pitnú vodu, avšak jej nevýhoda spočíva v tom, že ju nie je možné použiť pre celý objekt.

Aký je základný princíp fungovania? 

Princíp fungovania reverznej osmózy je založený na vlastnosti živých buniek. Voda preteká cez polopriepustnú membránu z prostredia s vyššou koncentráciou rozpustených látok do prostredia s nižšou koncentráciou, pričom vzniká osmotický tlak. Osmotická membrána má póry veľkosti 0,0001 mikrometra, ktoré prepustia len čisté a kryštalické molekuly vody a prípadne veľmi malé množstvo niektorých ostatných prvkov, avšak voda je zbavená až 97-99% množstva všetkých kontaminantov (baktérie, vírusy, kaly, chlór a iné chemické zlúčeniny).

Membrána je neustále preplachovaná takže všetko nepotrebné mieri do odpadu. Systém je úžasný aj v tom, že nepotrebuje žiadnu elektrickú energiu len prirodzený tlak vody aspoň 3 bary. Pri poklese tlaku vody je potrebné nainštalovať prídavné elektrické čerpadlo.

Reverzná osmóza

Čo je potrebné pre jej správne fungovanie?

Osmotická membrána ako taká, nie je schopná fungovať samostatne. Je potrebné vodu najprv predpripraviť, či už sedimentačným filtrom, ako aj uhlíkovým filtrom. Samotná veľmi jemná membrána by sa bez tejto predprípravy veľmi rýchlo zaniesla alebo dokonca prederavila. Preto sa pri filtrácii vody používa termín, tzv. "systém úpravy reverznou osmózou", ktorý vyrieši všetky tieto problémy.

Jej prvý veľký význam

Zaujímavosťou je, že reverzná osmóza našla svoj prvotný veľký význam pre ľudí v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, keď pri veľkom rozvoji vesmírneho programu vyriešila problém nenáročnej filtrácie vody, keďže bola schopná zmeniť moč na pitnú vodu. Reverzná osmóza taktiež dokáže prefiltrovať morskú vodu.

Ako si zabezpečiť vlastnú reverznú osmózu? 

Systémy reverzných osmóz sú plne variabilné a postupnosť filtračných stupňov, prípadne ich počet záleží od želania zákazníka a množstva znečistenia vody. Systém môžete ľubovoľne upravovať a dopĺňať o ďalšie stupne (mineralizátor, pachový filter, filter na dusičnany, filter na železo, UV lampa, ionizátor..). Sme naozajstní odborníci na reverzné osmózy a vieme o nich všetko.

Pôvodný článok zo dňa 10.4.2018, aktualizovaný dňa 17.01.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia