Kategórie
 
 
 
SK bocny banner 428x667
CHCETE PORADIŤ?
 
 
2 bezplatne meranie tvrdosti vody
Meranie tvrdosti ZADARMO
 
 
 
 

Riziko výskytu dusitanov a dusičnanov vo vode

Vodný blog
od Čistá Voda
10.04.2018

Máte novú studňu, prípadne vrt? Poznáte hodnoty dusitanov a dusičnanov vo vašej vode? Moderná doba fabrík, umelých hnojív zapríčinila priam alarmujúci problém. Prečítajte si všetky dôležité informácie, ktoré by ste o dusičnanoch a dusitanoch vo vode mali vedieť.

S narastajúcim počtom fabrík, tovární, veľkých hospodárskych polí a megafariem vznikol vo vode akútny problém s názvom dusitany a dusičnany.  Výskyt dusitanov a dusičnanov vo vode má negatívny vplyv na zdravie. Tieto látky sa v krvnom obehu správajú ako toxické.

Dusičnany a dusičnany vo vode

Ako sa dusitany a dusičnany dostávajú do pitnej vody?

Spomínané chemické látky sa v malých množstvách dostávajú do zdrojov pitnej vody prostredníctvom hnojív, chemických postrekov alebo neodborne vybudovaných žúmp a kanalizácií. Preto je zvýšený výskyt týchto látok charakteristický pre oblasti, ktoré sú v blízkosti poľnohospodárskych polí. Síce je   dusičnan prirodzená látka obsiahnutá v pôde, vo väčšom množstve je pre ľudský organizmus nebezpečný. Prakticky v každom zdroji pitnej vody nájdeme určité množstvo dusičnanov a dusitanov. Preto sa odporúča, v  pravidelných intervaloch, kontrolovať množstvo a druh látok v pitnej vode pomocou rozboru vody.

Vplyv dusičnanov a dusitanov na ľudské telo

Dusitany a dusičnany sú v určitom množstve neoddeliteľnou súčasťou potravy a vody. Svetová zdravotnícka organizácia WHO stanovila, že hodnota v strave by mala predstavovať 5 mg na 1 kg ľudskej váhy. Čo sa však týka obsahu dusitanov vo vode, tak tam by nemala byť prekročená hranica 50mg/l. Väčšie množstvo dusičnanov v ľudskom organizme premenia baktérie svojim pôsobením na toxickejšie dusitany. Z akútnych poškodení zdravia je to predovšetkým dusičnanová methemoglobinémia. Tá výrazne obmedzuje prenos kyslíka krvou.

U bábätiek, ktoré k pomeru svojej hmotnosti spotrebujú oveľa viac vody a zároveň nemajú tak dobrú schopnosť rozkladať methemoglobín, je obmedzená schopnosť transportácie krvi. Takáto otrava sa prejavuje zmodraním pier, rúk a chodidiel, bolesťou hlavy a môže viesť dokonca až k uduseniu. Zvýšený obsah dusičnanov v pitnej vode môže byť taktiež príčinou infarktu alebo zvýšeného krvného tlaku.

Postreky

Iné riziká

Okrem dusičnanovej methemoglbinémie, sa dusičnany a dusitany podieľajú ako prekurzory na tvorbe silne účinných karcinogénnych látok, ktoré zvyšujú riziko nádorových ochorení tráviaceho systému a močového mechúra. Predovšetkým ide o choroby, ako sú rakovina hrubého čreva a rakovina konečníka.  V literatúre sa uvádza aj vzťah dusitanov k výskytu nádorových ochorení lymfatického systému. Zarážajúce je, že podľa platnej slovenskej normy pre povolené množstvá rozpustených látok vo vode NV SR č. 247/2017 Z.z. je prípustná norma dusičnanov v pitnej vode (!) až 50 mg/l. Takéto množstvo je preukázateľne pre dospelého človeka zdravotne škodlivé a karcinogénne. Nehovoriac o bábätkách. Zaujímavosťou je, že v USA je maximálne povolené množstvo dusičnanov vo vode len 10 mg/l pre dospelého človeka. Čo je až 5-násobne menej. Prečo? Máme snáď lepšiu obranyschopnosť ako oni?!

 

  Limit pre dojčenskú vodu   

  Limit pre vodu z vodovodu   

Dusičnany   

10 mg/l

50 mg/l

Dusitany 

0,1 mg/l

0,5 mg/l 

Ako odstrániť dusičnany z vody? Doktori sa oháňajú tým, že vyššie uvedené limity pre dusičnany vo vode sú celosvetový štandard a určené sú podľa WHO, avšak zabúdajú dodať, že táto organizácia určila tento limit pre krajiny s nedostatkom pitnej vody. USA ako jeden z mála štátov túto problematiku pochopil a nastavil limit prijateľne a zdraviu bezpečnejšie.

Aby ste predišli nepríjemným zdravotným problémom, pri zvýšenom množstve dusitanov sa odporúča úprava pitnej vody. Najvýhodnejšie je zaobstarať si zariadenie, ktoré využíva princíp výmeny iónov. My vám odporúčame filtráciu vody prostredníctvom filtračného zariadenia so silne bázickou náplňou ANEX. Tá nielen zachytáva ióny, ale ich aj vyplavuje do odpadu či zbernej nádoby.

Dusičnany je z vody možne odstrániť aj za pomoci reverznej osmózy. Ak však máte výrazne zvýšene množstvo dusitanov a dusičnanov, v takom prípade vám odporúčame zaobstarať si filtračnú osmózu spolu so špeciálnou filtračnou vložkou s anexom. Ak máte akékoľvek otázky neváhajte nás kontaktovať, naši kolegovia zo zákazníckého servisu vám radi poradia.

Pôvodný článok zo dňa 10.04.2018, aktualizovaný dňa 28.9.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
alebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia